Vijesti
3. 11. 2022.

Podupiremo europsku perspektivu zapadnog Balkana - U dugoročnom je interesu Hrvatske imati sigurno, stabilno i demokratsko susjedstvo

PVRH Andrej Plenković o summitu Berlinskog procesa: Ključne teme bile su energetska suradnja i reforme u zemljama jugoistočne Europe - kao preduvjetu njihovog puta prema Europskoj uniji. Pozitivno je da njemački kancelar Olaf Scholz nastavlja s ovom diplomatskom inicijativom koju je 2014. pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel. Vrijedi istaknuti i da je paket energetske potpore Europske komisije od jedne milijarde eura jasan iskaz solidarnosti EU-a. U novim geopolitičkim okolnostima iskoristit ćemo priliku da Hrvatska preraste u europsko energetsko čvorište.

Predsjednik Vlade i HDZ-a u glavnom je njemačkom gradu sudjelovao na sastanku na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa.

Iz Berlina: Želimo nastaviti jačati bilateralne odnose i gospodarsku suradnju s Njemačkom!

U izjavi za medije nakon summita, dobrim je ocijenio da zemlje iz našeg bližeg i daljeg susjedstva idu prema Europskoj uniji:

- To je dobro za njihovu stabilnost, gospodarsku i sigurnosnu situaciju te za sprječavanje nezakonitih migracija.

Podupiremo EU put zemalja jugoistoka Europe & otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Daljnja ulaganja u LNG terminal i plinovode

Kazao je da će Hrvatska, kao zemlja koja pristupa Schengenu i europodručju, nastaviti razvijati gospodarsku suradnju sa zemljama u okruženju:

- Isto tako, vodimo računa o Hrvatskoj kao energetskom čvorištu, koji je koristan za naše sjeverne, istočne i zapadne susjede. U tom kontekstu za Hrvatsku su posebno važne dvije teme. Prva je Jadransko-jonski plinovod, kako bi plin iz Azerbajdžana mogao doći do Dugopolja i spojiti se na sustav Plinacroa, što bi bilo dobro i za Albaniju, i za Crnu Goru, i za Bosnu i Hercegovinu. Druga je, dakako, LNG terminal na Krku.

Priliku koja joj se nudi Hrvatska neće propustiti! Postat ćemo ključna točka za opskrbu srednje Europe naftom & plinom!

Podsjetio je da je Vlada donijela odluku o investiciji koja će povećati kapacitet postojećeg broda s 2.9 milijardi kubika godišnje na 6.1 milijardi. Na kraju je naglasio da to pretpostavlja i daljnje investicije u plinovode.

Povećat ćemo kapacitete LNG terminala s 2.9 na 6.1 milijardi kubnih metara plina - Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju Europu

A A A