Vijesti
10. 11. 2023.

Oporba je razjedinjena: jedni podupiru ilegalne migracije & zanemaruju sigurnost, drugi igraju na najniže strasti & prijete „naoružanim stražama“

(VIDEO) PHS Gordan Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“: Vidljivi su ekstremi i s lijevog i s desnog političkog spektra, no čak i neki oporbeni zastupnici ističu da imamo najjaču graničnu policiju u Europi. Nećemo postati nikakav „hotspot“! * Penava i DP izgubili su mjeru, sve oštrijom retorikom izazivaju sve veće podjele. Manipuliraju, privatiziraju žrtvu Vukovara. Grad Heroj ne smije biti predmet politikantskih rasprava. * One i oni koji su potpisali Deklaraciju o „zajedničkom jeziku“ danas se protive Zakonu o hrvatskom jeziku. Njima je hrvatski očito inačica nekog drugog jezika.

U emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga“ predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komentirao je aktualne teme.

Donosimo ključne poruke:

O ILEGALNIM MIGRACIJAMA

Saborska rasprava o pitanju migrantskog vala i kontrole granica pokazala je da je oporba razjedinjena i disfunkcionalna. Vidljivi su ekstremi i s lijevog i s desnog političkog spektra.

Jedan dio oporbe ignorira sigurnosnu dimenziju, naglašavajući onu humanitarnu, dok drugi dio zagovara naoružavanje „seoskih straža“ - koje nisu i ne mogu biti dio demokratskog sustava. Potonji koriste tu temu za politikantske istupe i igraju na najniže strasti. 

Balansirana Vladina politika

Danas se u Europi puno više naglašava sigurnosna, nego humanitarna dimenzija migrantske krize. Vlada RH vodi balansiranu politiku: vodi računa o zaštiti i interesima hrvatske države i hrvatskih građana, ali i da se o oni koji su zaista u potrebi tretiraju na odgovarajući način.

Hrvatska kao migrantski „hotspot“? Zašto, kako? Čak i neki oporbeni zastupnici ističu, što je posve točno, da Hrvatska ima jednu od najjačih, ako ne i najjaču graničnu policiju u Europi. Radi se o 6.700 dobro uvježbanih i najsuvremenije opremljenih policajaca.

O cirkusantu Bulju & „seoskim stražama“: MOST izmišlja „raspad Schengena“, a za to pokušava okriviti Hrvatsku i EU institucije!

O ŽRTVI VUKOVARA

Ususret Danu sjećanja na žrtvu Vukovara pozivam na dostojanstvo i zajedništvo. Nema baš nikakvog razloga za podjele i dvije kolone. Vukovar je svetinja, Grad Heroj ne smije biti predmet politikantskih rasprava. Kolona mora biti jedinstvena i uključiti sve postrojbe koje su sudjelovale u njegovoj obrani.

Tko je Penava da za 'nepoštivanje žrtve' optužuje tri puta ranjavanog Medveda, ratnog zapovjednika kojem je stariji brat poginuo oslobađajući Slunj u Oluji?!

Manipulatori će biti odgovorni za eventualne incidente

Sve što čini Domovinski pokret, čini zbog toga što su pred nama parlamentarni izbori. Manipulira, politizira, privatizira. Penava i njegova stranka izgubili su mjeru, sve oštrijom retorikom žele izazvati sve veće podjele.

Nemam razumijevanja za njihove štetne poruke. Nadam se da će se tenzije smanjivati kako se bude približavao 18. studenog. Ako ipak nastave s tom retorikom, onda će preuzeti odgovornost za eventualne incidente.

Dokle smo to došli da jedan Penava zahtijeva ostavku Tome Medveda, više puta ranjavanog generala pobjedničke Hrvatske vojske!?

O AGROKORU

Vidjeli ste i sami da vladajuća većina ne bježi od rasprave ni o ilegalnim migracijama ni o Agrokoru. Zamalo je došlo do njegove propasti, što bi za sobom u ponor povuklo 60.000 radnih mjesta i ugrozilo sve dobavljače. Vlada RH tada je spasila ne samo Agrokor, koji danas uspješno posluje kao Fortenova, nego i OPG-ove i egzistencije obitelji svih zaposlenika.

Odgovornost je na DORH-u

A odbačeno financijsko vještačenje? To je pitanje za DORH, njemu ga treba postaviti. Očito su povukli krivi potez odabravši tvrtku KPMG. Vidjet ćemo kako će ga ispraviti.

Scenarij da će Todorić dobiti spor na međunarodnoj arbitraži te da će to državu „stajati sedam milijardi eura“ još je daleko, daleko od svog ostvarivanja... Treba voditi računa tko i zašto to „najavljuje“.

O ZAKONU O HRVATSKOM JEZIKU

Od saborskih aktivnosti izdvajam prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku kojim se uređuje službena i javna uporaba hrvatskoga standardnog jezika te osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku.

Velika većina europskih zemalja ima takav zakon. Oni koji ga ne prihvaćaju potpisali su Deklaraciju o zajedničkom jeziku. Njima je hrvatski očito inačica nekog drugog jezika, ali velika većina Hrvata želi da se hrvatski jezik zaštiti.

O NEGATORIMA ZNANOSTI

U srijedu, 15. studenog, imamo raspravu o zahtjevu za opozivom ministrice poljoprivrede Marije Vučković. Njezinu su smjenu zatražili „suverenisti“ zbog, kako su naveli, „katastrofalne borbe protiv afričke svinjske kuge“. Opet bi ušićarili pokoji politikantski poen, pritom negirajući struku i znanost. To su činili i za vrijeme pandemije.

DP pokušava politikantski profitirati na afričkoj svinjskog kugi, a privatizira žrtvu Vukovara

Nakon toga, 21. studenog, na dnevni red dolazi rasprava o Državnom proračunu za 2024. godinu, o kojem će se glasovati 30. studenog ili 1. prosinca.

Državni proračun za 2024. ambiciozan je & socijalno osjetljiv. S njim ćemo ostvariti sve ključne ciljeve - prepoznajemo potrebe građana i nacionalne ekonomije!

A A A