Vijesti
22. 11. 2023.

SDP u Europskom parlamentu (opet) protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

Tijesnom većinom, s 291 glasom ZA i 274 protiv, EP je prihvatio Izvješće o izmjena Ugovora Europske unije, kojim se među ostalim predlaže ukidanje jednoglasnosti, tj. prava veta na Europskom vijeću. Premda se radi tek o polazištu za pregovore o pitanju o kojem će na kraju države članice EU-a odluku morati donijeti jednoglasno, sramotno je da je troje zastupnika SDP-a dalo glas i za samu mogućnost ukidanja najsnažnijeg alata zaštite nacionalnih interesa koje imaju manje članice poput Hrvatske. Njihov su skandalozni postupak najoštrije osudili HDZ-ovi europarlamentarci.

U cijelosti prenosimo priopćenje (komentar) Kluba zastupnika HDZ/EPP u Europskom parlamentu, koji su pod naslovom „SDP izdaje hrvatske nacionalne interese“ zajedno potpisali naši zastupnici Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko:

Narušavanje odnosa među državama članicama 

Nema nikakve dileme da se Europska unija mora nastaviti prilagođavati i postati spremnija na nove geopolitičke realnosti. Prijedlozi promjena Ugovora o kojima se danas glasovalo u Europskom parlamentu, međutim, to neće ostvariti. 

Upravo suprotno, takve bi promjene oslabile legitimitet pri donošenju odluka, narušavajući pritom odnose među državama članicama.

Dalekosežne posljedice i za položaj Hrvatske

Promjene temeljnih akata Europske unije kroz više od 250 amandmana imaju intenciju transformirati samu institucionalnu narav Europske unije, zbog čega bi imale dalekosežne posljedice i za položaj Hrvatske u Europi. Znatno bi oslabile institucionalni položaj manjih država članica unutar Europske unije. 

Njima se predlaže, među ostalim, gubitak prava veta za vanjske poslove i smanjenje prava država članica pri poreznoj politici i utvrđivanju višegodišnjeg europskog proračuna. 

Umjesto većeg jedinstva - razjedinjavanje Europe! 

Istodobno, promjene ne bi poboljšale spremnost Europe da se suoči s ključnim izazovima. U pozadini prijedloga leži naivno uvjerenje kako bi mogućnost preglasavanja u ključnim strateškim pitanjima dovelo do većeg jedinstva Europe. 

Lako je pretpostaviti kako bi se dogodilo upravo suprotno. Pravo veta predstavlja krajnju mjeru za strateški važne odluke i jedan je od najsnažnijih alata zaštite nacionalnih interesa, što države članice upućuje jedne na druge.

Ideološka zaslijepljenost SDP-a

Zbog toga je neshvatljivo da bilo koji hrvatski zastupnik podrži takve centralističke tendencije. 

Skandalozno je u jednom od ključnih glasovanja u cijelom mandatu staviti vlastitu ideološku afilijaciju ispred očitih nacionalnih i strateških interesa Hrvatske.

SDP-ovci, na svoje žaljenje, nisu uspjeli diskreditirati Hrvatsku & spriječiti povijesni uspjeh - ulazak u Schengen!

KAKO ĆE & HOĆE LI MILANOVIĆ REAGIRATI NA SDP-ovce?

I premijer Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović protive se ukidanju jednoglasnosti i uvođenju kvalificirane većine za donošenje odluka Europskog vijeća. 

Taj je jasni stav predsjednik Vlade RH i HDZ-a ponovio i pred predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom na nedavnom mini-summitu EU-a u Zagrebu. 

Mini-summit Europske unije. Priznanje međunarodnom ugledu & 1. posjet nekog talijanskog premijera u više od 20 godina!

„Čin veleizdaje” 

Naš eurozastupnik dr. sc. Tomislav Sokol u izjavi za Hinu podsjetio je na Milanovićeve riječi iz listopada ove godine da bi svatko tko podigne ruku za taj prijedlog „počinio čin veleizdaje”: 

- U usvojenom izvješću najproblematičnije je to što se predlaže ukidanje veta kod vanjske i porezne politike. Time bi se samo ojačali euroskepticizam i podjele unutar EU-a. Postavlja se i pitanje kako bi države koje su preglasane potom implementirale odluke kojima su se protivile. 

Ideološki interesi iznad nacionalnih 

Da, glasovanje SDP-ovih zastupnika uistinu je skandalozno, ono je apsolutno protiv nacionalnih interesa! - dodao je Sokol:

- Kao razlog za takvu odluku vidim njihovo dodvoravanje nekim političkim grupacijama. Ideološko-politički interesi, pa i oni osobni, dobili su kod SDP-ovaca prednost pred nacionalnim interesima. 

Uveli smo Hrvatsku u Schengen ne uz pomoć oporbe, nego unatoč njoj!

„Takve izmjene Ugovora Europske unije dovele bi u pitanje i sami opstanak EU-a ili bi u najmanju ruku stvorile Europu više brzina“ - zaključio je HDZ-ov europarlamentarac, koji je inače i docent europskog prava na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

A A A