Vijesti
27. 1. 2024.

Zakon o hrvatskom jeziku - prvi put u povijesti!

PVRH Plenković: Iznimno sam ponosan jer je na Vladin prijedlog Hrvatski sabor donio ovaj zakon, i to nešto više od 180 godina poslije znamenitog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Skrb o jeziku sada prvi put dobiva nužni institucionalni okvir - na dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske kulture. Hvala Matici hrvatskoj na inicijativi! Zakon, u koji smo ugradili zlatnu formulu „ča, kaj, što“, važan je korak u isticanju vrijednosti i očuvanju bogatstva jezika kao neodvojivog dijela našega nacionalnog identiteta. Kao i u slučaju neradne nedjelje, ispunili smo obećanje. Nismo se dali smesti, nismo ustuknuli pred politikantima.

„Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda, // Hrvatska je riječ koju naučih od majke“

Petak, 26. siječnja 2024. godine. Datum koji će ostati trajno upisan u povijest samostalne Hrvatske. Na inicijativu Matice hrvatske i na prijedlog Vlade RH, Hrvatski je sabor s 95 glasova ZA, 10 suzdržanih i 17 protiv donio - prvi put u povijesti! - Zakon o hrvatskom jeziku.

Uoči glasovanja, HDZ-ovi zastupnici sastali su se s vodstvom Matice hrvatske - koje je ovaj važni događaj pratilo sa saborske galerije.

HRVATSKI JEZIK DOBIVA ZASLUŽENI STATUS & SKRB!

Tim se povodom priopćenjem oglasio predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković.

Prenosimo ga u cijelosti:

Bogatstvo - standardni jezik i narječja

Iznimno sam ponosan na to što je na prijedlog naše Vlade Hrvatski sabor 26. siječnja 2024. izglasao Zakon o hrvatskom jeziku, i to nešto više od 180 godina nakon povijesnog govora Ivana Kukuljevića Sakcinskog (2. svibnja 1843.), prvog koji je u Saboru održan na hrvatskom jeziku.

Ovim zakonom skrb o hrvatskom jeziku prvi put dobiva dobrodošli i nužni institucionalni okvir kojim se hrvatskom jeziku omogućava nesputani razvoj - na dobrobit hrvatskoga naroda i sveukupne hrvatske kulture. Zahvaljujem Matici hrvatskoj na inicijativi, koju je naša Vlada prepoznala i svesrdno podržala, kao i svima koji su tijekom procesa izrade zakona dali vrijedni doprinos.

Zakon o hrvatskom jeziku važan je korak u isticanju vrijednosti i očuvanju bogatstva hrvatskog jezika u njegovoj punini i raznovrsnosti, bilo da je riječ o hrvatskom standardnom jeziku ili o hrvatskim narječjima (čakavsko, kajkavsko i štokavsko).

Nematerijalno kulturno dobro

Hrvatski je jezik u svojoj ukupnosti jedna od temeljnih sastavnica hrvatskog nacionalnog identiteta i hrvatske kulture. On je nematerijalno kulturno dobro i dragocjeno naslijeđe koje pripada svima nama. Stoga se o njemu hrvatska država dužna skrbiti onako kako to rade najbolje uređene države koje drže do svoje kulture, kao i one koje žele osigurati da im se jezik razvija ukorak s potrebama suvremenog društva, sustavno i u okvirima struke.

U tu se svrhu Zakonom osigurava sustavna i stručna skrb o hrvatskom jeziku te utvrđuju osnovna pravila o službenoj i javnoj uporabi hrvatskog jezika. To se primjerice odnosi na komunikaciju koja je namijenjena javnosti ili širokoj publici, kao i na obavješćivanje javnosti i potrošača o proizvodima i uslugama na tržištu u Hrvatskoj.

To je važno i s obzirom na to da je hrvatski jezik danas jedan od 24 službena jezika u Europskoj uniji i da je danas Hrvatska u potpunosti integrirana u europsko jedinstveno tržište. K tome se danas na hrvatskom jeziku možemo obratiti svim europskim institucijama i na hrvatskom dobivati odgovor.

Sloboda književno-umjetničkog izražavanja

Zakonom se, međutim, ni na koji način NE ograničavaju slobode književno-umjetničkog izražavanja, niti se njime uređuje privatna komunikacija. Iako su pojedini kritičari izrazili takvu bojazan, ona je posve neosnovana - jer to jednostavno nije ni svrha ni predmet ovog zakona. Ne uspostavlja se nikakva "jezična policija". Zakon nije ni u suprotnosti sa Zakonom o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj, niti ga na bilo koji način ograničava.

Neradna nedjelja & Zakon o hrvatskom jeziku? Nećemo ni za korak ustuknuti pred lobijima & politikantima!

Zahvaljujući Zakonu o hrvatskom jeziku, o promicanju kulture hrvatskog jezika u službenoj i javnoj uporabi i njegovu daljnjem razvoju ubuduće će - u okviru Vijeća za hrvatski jezik - promišljati stručnjaci, kojima će to odsad biti zadaća.

Sa svoje strane, Vlada će u suradnji s Vijećem donijeti Nacionalni plan hrvatske jezične politike kojim će se dodatno zaštititi i poticati razvoj hrvatskoga jezika kao nematerijalnoga kulturnog dobra i kao nezamjenjivog zajedničkog komunikacijskog sredstva za izražavanje i sporazumijevanje.

„Po jeziku narodi gospoduju“

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio je politički i pravno dosad najvažniji čin u učvršćivanju međunarodnog položaja i priznanja hrvatskog jezika.

Usvajanjem Zakona o Hrvatskom jeziku, otišli smo korak dalje: uspostavili smo zakonski okvir koji će nam omogućiti da hrvatski jezik dobije status i skrb koju zaslužuje kao naše zajedničko dobro. Hrvatski jezik to zaslužuje, na što nas je još u 19. stoljeću upozorio hrvatski književnik Fran Kurelac: »Po jeziku narodi gospoduju, kada im ga oduzmeš, sluguju!«”

Krstulović Opara: 'Dovršili smo posao naših predšasnika, hrvatski jezik nam je najjači identitetski biljeg'

A A A