Vijesti
27. 1. 2024.

SAD nam je odobrio novih 8 helikoptera Black Hawk. No kupit ćemo ih samo 4, a ostali su donacija u sklopu američke vojne pomoći saveznicima!

Premijer Andrej Plenković: Stižu i Rafalei, a oklopna vozila Bradley obnavljaju se u brodskom "Đuri Đakoviću". Za razliku od SDP-ova mandata, kao odgovorna Vlada jačamo obrambene sposobnosti Lijepe Naše i svih sastavnica pobjedničke Hrvatske vojske. Dižemo ih na dosad neviđenu razinu! Ujedno, ma koliko to nekome smetalo, produbljujemo strateško partnerstvo Hrvatske i SAD-a! A hoću li se protokolarno voziti tim borbenim helikopterima? Ja neću, a za Milanovića - ne znam.

Cijena novih Crnih jastrebova bit će puno niža od početno procijenjenih 500 milijuna eura - također je istaknuo predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- U Hrvatskoj su već otprije 4 helikoptera Black Hawk, i njih smo dobili po modelu pola kupovina, pola američka donacija NATO saveznicima. Dakle, 2+2, a u drugoj će isporuci to biti 4+4.

STATE DEPARTMENT ODOBRIO

Prije izjave premijera Plenkovića, Ministarstvo obrane RH priopćilo je da je State Department (Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država) odobrilo Vladi RH nabavu helikoptera UH-60M Black Hawk te pripadajuće opreme i usluga po procijenjenoj (najvišoj) vrijednosti od 500 milijuna dolara.

Stigla prva oklopna vozila Bradley! Nastavljamo osnaživati Hrvatsku vojsku & produbljivati strateško partnerstvo sa SAD-om!

Interoperabilnost sa SAD-om i NATO-om

Iz MORH-a ističu da nabava Crnih jastrebova još jednom potvrđuje strateško partnerstvo Hrvatske sa SAD-om, kao i predanost Vlade RH ulaganjima u osnaživanje sposobnosti svih sastavnica Hrvatske vojske:

- Agencija za sigurnosnu suradnju Ministarstva obrane SAD-a obavijestila je Kongres o toj inozemnoj vojnoj prodaji, a riječ je o 8 helikoptera Black Hawk - čiju je kupnju zatražila Vlada RH. Ta će nabava poboljšati sposobnost RH da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i da promiče interoperabilnost sa SAD-om i ostalim NATO snagama.

O RAFALEIMA: Hrvatska je upravo ondje gdje su je htjeli dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak - u samoj jezgri Europe i transatlantske suradnje!

Zamjena sovjetske tehnologije

Kupnja dodatnih helikoptera Black Hawk dio je nastojanja da Hrvatska zamijeni zastarjelu sovjetsku vojnu tehnologiju onom zapadnom i modernom - navode još u MORH-u:

- U floti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već se nalaze 4 helikoptera UH-60M Black Hawk. Projekt opremanja Oružanih snaga RH predmetnim helikopterima započeo je, u suradnji s Vladom SAD-a, u prosincu 2018. godine.

Putinofil Milanović vodi Hrvatsku u međunarodnu izolaciju!

A A A