Vijesti
23. 1. 2024.

Poslije 18 godina - prvi nizozemski premijer u Hrvatskoj!

(VIDEO) Andrej Plenković: „Nizozemska je u zadnje vrijeme najveći ulagač u našu zemlju. Njegujemo dobre odnose, imamo veliku trgovinsku razmjenu - lani je iznosila 1,75 milijardi €. Čak pola milijuna nizozemskih turista došlo je 2023. u Hrvatsku, a ostvarili su više od tri milijuna noćenja. Nastavljamo jačati partnerstvo i gospodarsku suradnju, nastavljamo sa zajedničkim investicijama u obnovljive izvore energije te u niz drugih projekata, poput Luke Rijeka“. Mark Rutte: „Posjet Sarajevu? Stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana esencijalne su za zajedničku europsku budućnost. Hrvatska je u tom pogledu za nas ključni EU partner“.

Nakon zajedničkog posjeta BiH, hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Nakon prigodnog upisivanja u Zlatnu knjigu, tête-à-tête susreta i sastanka državnih izaslanstava, premijeri Plenković i Rutte održali su zajedničku konferenciju za medije.

Istaknuli su vrlo dobre odnose Hrvatske i Nizozemske, pohvalili gospodarsku suradnju dviju zemalja te izrazili zadovoljstvo zajedničkim radom na pitanjima od važnosti za Europsku uniju. Iskazali su, još jednom, snažnu podršku Ukrajini, a posjet Sarajevu ocijenili kvalitetnim i korisnim.

PLENKOVIĆ: Veselim se nastavku suradnje!

Želim izraziti dobrodošlicu premijeru Marku Rutteu i zahvaliti mu na posjetu Zagrebu! Riječ je o prvom posjetu nizozemskog premijera Hrvatskoj nakon 18 godina.

S Kraljevinom Nizozemskom imamo veliku trgovinsku razmjenu, samo u prošloj godini iznosila je milijardu i 750 milijuna eura. Ujedno, Nizozemska je u zadnje vrijeme prvi ulagač u Hrvatsku. Imamo niz nizozemskih investicija u projekte diljem RH, od kojih bih ovom prigodom izdvojio Luku Rijeka te obnovljive izvore energije. Veselim se nastavku naše suradnje.

Pola milijuna nizozemskih turista

Još jednom zahvaljujem kolegi Rutteu na konstruktivnoj potpori članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru. U prošloj godini zabilježen je dolazak više od pola milijuna Nizozemaca u Hrvatsku, koji su ostvarili više od tri milijuna noćenja.

U prvih 9 mjeseci 2023. gotovo 13 milijardi eura prihoda od stranih turista. To je porast od 11,4% u odnosu na povijesnu, dosad najbolju 2022. godinu!

Uskoro ćemo se opet susresti na Europskom vijeću, na kojem ćemo nastojati riješiti pitanje revizije Višegodišnjeg financijskog okvira EU-a. Nadam se postizanju kompromisa o redistribuciji sredstava i daljnjoj financijskoj podršci Ukrajini.

Europska unija treba ostati odlučna i dosljedna u potpori Ukrajini

Snažna potpora europskom putu BiH

Što se tiče posjeta Sarajevu, zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen željeli smo potaknuti prijatelje i partnere u BiH na daljnje poduzimanje reformi kako bi se stekli preduvjeti da Europsko vijeće na sastanku u ožujku donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s tom zemljom.

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

RUTTE: Naša će se suradnja nastaviti produbljivati!

Nizozemska i Hrvatska imaju puno toga zajedničkog, a naša će se suradnja nastaviti produbljivati. I to ne samo bilateralno, nego i na pitanjima koja su važna za Europsku uniju. Izdvojio bih našu suradnju u suzbijanju nezakonitih migracija, kao i u borbi protiv organiziranog kriminala.

A posjet Sarajevu? Stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana esencijalne su za zajedničku europsku budućnost. Uz užasni rat koji bjesni na našem kontinentu, svi imamo dužnost poticati stabilnost i sigurnost - gdje god to možemo. U tom pogledu Hrvatska je za nas ključni EU partner.

Putinu se ne smije dopustiti da dobije rat

Dijelimo, također, predanost podršci Ukrajini. Zahvaljujem Hrvatskoj na potpori toj zemlji u razminiranju i vojnoj opremi. Putinu se ne smije dopustiti da dobije rat.

Osim u razminiranju, Hrvatska svojim institucionalnim iskustvom pomaže Ukrajini i u rehabilitaciji i skrbi o braniteljima

Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno. U ovakvim vremenima dobro je to što Ukrajina ima pouzdanog prijatelja i partnera poput Hrvatske.

A A A