Vijesti
29. 1. 2024.

Bijeli štrajk. Sudačka udruga, NE Možemo & SDP na jednoj strani, a hrvatski građani na drugoj!

„I onda se Plenković čudi što se događa štrajk!” - izvalio je neki dan Peđa Grbin podupirući suce koji su odbili ponudu Vlade da im plaće, s povećanjem odmah i sada, budu u rasponu od 2.315 do 3.615 € neto. S obzirom na rezultate HRejtinga, prema kojima se golema većina hrvatskih građana jasno protivi štrajku, posrnuli Grbin ne bi se smio čuditi zašto njegov SDP tavori na 13,5%, i više nego duplo slabiji od HDZ-a. A ni wannabe Benčić ne bi se smjela čuditi zašto tone rejting njezinih proturazvojnih možemosa. I to u sva 3 nacionalna istraživanja!

Osim s rejtingom stranaka, HTV-ovo istraživanje HRejting u siječnju se bavilo se i stanjem u pravosuđu, tj. bijelim štrajkom sudaca i državnih odvjetnika.

U 2024. HDZ-ov rejting raste i prema 3. nacionalnom istraživanju! Tomašević & Benčić - najveći gubitnici!

2/3 građana PROTIV štrajka

Prema HRT-ovu istraživanju, štrajk NE podržava gotovo 65% ispitanika, a podržava ga samo 25%.

Bez obzira na izbornu godinu, poručujemo sucima da ucjene neće proći! Može taj „bijeli štrajk“ trajati i 10 godina, ali nema šanse da ustuknemo!

10% anketiranih ne zna kako se postaviti prema tom pitanju.

Velike plaće & slaba učinkovitost

Od onih koji ne podržavaju štrajk, njih 28% smatra da razloga za nj nema, ponajprije zato što suci već sada imaju velike plaće. 25% ih tvrdi da suci slabo i sporo rade te da donose loše odluke, dok njih 23% ocjenjuje da suci traže veće plaće, ali da ne govore o povećanju učinkovitosti.

Od Hrvata koji se protive štrajku, njih 11% mišljenja je da on ugrožava građane i njihova prava, dok ih 7,3% smatra da nije u redu da suci postavljaju ultimatume i ucjenjuju. 5,5% ne podržava štrajk, ali nemaju odgovora zašto.

(Ne)povjerenje u pravosuđe

Ispitanicima je postavljeno i pitanje koliko je povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe. Njih gotovo 64% imaju negativno mišljenje, četvrtina ima osrednje povjerenje, a tek ih 6% ima potpuno povjerenje. 5,4% ne mogu procijeniti.

Na pitanje o najvećim problemima hrvatskoga pravosuđa, većina smatra da su to korupcija i dugotrajni sudski procesi. U manjim udjelima slijede ocjene o lošim zakonima, lošim nestručnim sucima te neujednačenoj sudskoj praksi.

Samo 0,8% građana - na žaljenje SDP-a i NE Možemo - smatra da su male plaće sudaca i ostalih djelatnika u sudstvu najveći problem hrvatskog pravosuđa.

Zar nakon ovih podataka ikog može čuditi činjenica da je diletantskoj družini Sandre Benčić potonuo rejting. Prema HRejtingu za čak 1,6% u samo dva mjeseca“!

Napomena:

Istraživanje je provela agencija Promocija Plus na uzorku od 1.000 ispitanika, uz mogućnost pogreške +/- 3,04 posto i razinu pouzdanosti od 95%, između 24. i 26. siječnja.

A A A