Vijesti
21. 2. 2024.

Ispunjeni svi preduvjeti za izgradnju nacionalnog stadiona na Maksimiru & 10 novih crkvi i/ili dječjih vrtića u Zagrebu!

(VIDEO) Potpisani povijesni sporazumi - na zadovoljstvo Vatrenih, navijača, Dinama, vjernika i svih Zagrepčana! Dogovorom Vlade i Katoličke Crkve, koji je podržao Grad Zagreb, poslije 27 godina razriješen je spor o zemljištu na kojem se nalazi maksimirski stadion. Zagrebačka nadbiskupija povlači zahtjeve za povrat imovine, a zauzvrat će dobiti 10 lokacija za svoje objekte. Novac za otkup terena, neovisno o tome jesu li u gradskom ili privatnom vlasništvu, osigurat će - Vlada. PVRH Plenković: Do Svjetskog prvenstva mogli bismo dobiti novi stadion! Vatreni, Zagreb i Hrvatska to zaslužuju! Stoga smo i inicirali dogovor i koordinirali projektom. Pomoći ćemo i u obnovi Poljuda, a nećemo zaboraviti ni Rijeku, Osijek, Varaždin i druga nogometna središta.

Sporazume su potpisali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Riješen problem nakon gotovo 3 desetljeća

Obraćajući se nazočnima, premijer Plenković zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu, koordinatoru Operacije „Maksimir“ potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću, resornoj ministrici Nikolini Brnjac, koleg(ic)ama iz Banskih Dvora, gradonačelniku Grada Zagreba i svima ostalima koji su pridonijeli pronalasku rješenja za problem star gotovo tri desetljeća.

NOVI MAKSIMIR! Ispunjen ključni preduvjet za izgradnju modernoga nacionalnog stadiona - kakvog zaslužuju i Vatreni i Dinamo i Zagreb!

I Poljud od nacionalnog značaja

Također je istaknuo da je i Poljud, poput Maksimira proglašen građevinom od nacionalnog interesa:

- U mandatu naše Vlade učetverostručena su izdvajanja za hrvatski sport!

Donosimo ključne poruke iz Plenkovićeva govora:

Komunisti oduzeli crkvenu imovinu

Danas se bez ikakve dileme - gledajući iz perspektive Zagreba, hrvatske nogometne reprezentacije, Dinama, nogometa i cijelog sporta - može kazati da je doista riječ o povijesnom danu.

Početak problema s maksimirskim zemljištem zapravo seže još u 1945. godinu, kada su vlasti tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije oduzele imovinu Zagrebačke nadbiskupije.

Imovinsko-pravni spor razriješili smo na sljedeći način: Zagrebačka nadbiskupija odriče se već podnesenih zahtjeva za naknadnom oduzete imovine, a zauzvrat dobiva 10 lokacija u Zagrebu, koje će Vlada RH ili otkupiti od privatnih vlasnika i Grada ili će zamijeniti zemljišta s njim.

S ovim je učinjeno dobro i sportu, i Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji i vjernicima.

Privrženi poštivanju Vatikanskih ugovora, dobroj suradnji s Crkvom u Hrvata & izgradnji nacionalnog stadiona

Dužni smo to našim Vatrenima!

Vlada je inicirala i koordinirala taj proces na tragu želje da se oduži hrvatskim nogometašima, osobito proslavjenim Vatrenima - koji su u proteklih pet godina osvojili tri medalje.

Pohvalio bih stoga sinergiju Zagrebačke nadbiskupije, središnje vlasti i Grada Zagreba, čime smo demonstrirali model na koji svi zajedno možemo raditi na opće dobro i u interesu hrvatskog sporta.

Dočekali smo Vatrene! Hvala vam, ponosni smo i presretni zbog veličanstvenog uspjeha!

Novi stadion do idućeg Svjetskog prvenstva

Vrijeme je da se prione s drugom fazom ovog projekta te da, po mogućnosti, do idućega Svjetskog prvenstva u Zagrebu dobijemo novi nogometni stadion!

Ponavljam, današnji je događaj povijesnog karaktera, na tragu je snažne potpore koju Vlada RH svih ovih godina pruža hrvatskom sportu. Pomoći ćemo i u obnovi Poljuda, a nećemo zaboraviti ni Rijeku, Osijek, Varaždin i ostala nogometna središta.

Vlada darovala zemljište za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa - Kvalitetna infrastruktura preduvjet je daljnjeg razvoja hrvatskog nogometa!

KUTLEŠA: U roku od dvije godine

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo sporazumima, istaknuvši da će se u najduže dvije godine započeti s izgradnjom deset objekata Katoličke crkve u Zagrebu:

- Nije riječ samo o crkvama, nego na pojedinim lokacijama i o vrtićima i ostalim potrebnim sadržajima. Nadbiskupija je ispunila svoju obvezu, sad je obveza na Gradu Zagrebu. U roku od dvije godine mora omogućiti izgradnju tih objekata.

Naša Vlada RH započinje izgradnju novog stadiona na Maksimiru & obnavlja Zagrebačku katedralu!

A A A