Vijesti
12. 3. 2024.

Ostvaren jedan od strateških vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske: Europska komisija dala zeleno svjetlo za BiH!

Usvojivši pozitivno izvješće o napretku BiH, EK je preporučila Europskom vijeću da donese odluku o otvaranju EU pristupnih pregovora s tom susjednom nam zemljom - u kojoj su Hrvati konstitutivni narod! Što je Andrej Plenković najavio na Kongresu EPP-a u Bukureštu, to je i ostvario! „Predsjednici Ursuli von der Leyen posebno zahvaljujem na potpori! Politikom modernog suverenizma naša Vlada koristi osnaženi međunarodni položaj RH na dobrobit svih građana i gospodarstva, kao i na dobrobit BiH i Hrvata u njoj! Čestitam od srca gđi Borjani Krišto na povijesnom iskoraku za BiH“.

Hrvatska ostaje najveći zagovaratelj europskog puta BiH! - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Priopćenje Banskih dvora o „zelenom svjetlu“ Europske komisije za BiH prenosimo u cijelosti:

Čestitke svima koji su pridonijeli ovom uspjehu

Vlada RH pozdravlja usvajanje izvješća kojim Europska komisija preporučuje Europskom vijeću otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Slijedom usvojenog izvješća Europske komisije, Vlada RH upućuje iskrene čestitke predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i svim političkim akterima koji su dali doprinos u postizanju ovoga velikog uspjeha.

Očekujemo zeleno svjetlo za BiH!

Zahvaljujemo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, s kojom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković redovito razgovara o europskom putu BiH i koja je prepoznala važnost ove odluke za koheziju i funkcionalnost zemlje, stabilnost jugoistoka Europe i jačanje geopolitičke uloge Europske unije.

Plenković pomaže još od 2016.

Ovo je uistinu povijesni iskorak za BiH, kao i jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća RH - poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković:

- Naša je podrška Bosni i Hercegovini dobronamjerna, dobrosusjedska i usmjerena na napredak cijele zemlje, a u kojoj sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Na tome i osobno radim još od 2016. kada sam kao zastupnik u Europskom parlamentu, zajedno s kolegama iz HDZ-ove delegacije, pomogao tadašnjem predsjedavajućem članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u podnošenju zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji.

Otvaranje pristupnih pregovora s BiH zajednički je politički prioritet

Potvrda naše političke snage u EU-u

Pozitivno izvješće Komisije - dodao je predsjednik Vlade RH - temelj je za odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo:

- To je veliki uspjeh za BiH, ali i potvrda političke snage i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji. Politikom modernog suverenizma koristimo osnaženi međunarodni položaj na dobrobit hrvatskih građana, gospodarstva i društva, kao i na dobrobit hrvatskog naroda u BiH i za boljitak čitave BiH.

„Drago nam je da BiH napreduje u ispunjavanju kriterija za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om“

Borimo se za BiH kao što se borimo za Hrvatsku!

U promijenjenom globalnom i sigurnosnom okruženju, kada je pružena jasna europska perspektiva Ukrajini, Moldovi i Gruziji, Hrvatska je u prosincu 2022. pomogla BiH da stekne status kandidatkinje za članstvo.

Bosna i Hercegovina dobila kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji!

Na Europskom vijeću u prosincu prošle godine, također, Hrvatska se izborila za pozitivniji tekst zaključka koji je otvorio prostor BiH da dobije zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora na Vijeću u ožujku ove godine, uz pozitivno izvješće Europske komisije.

Nastavak reformi & ravnopravnost triju naroda

Na inicijativu Hrvatske, 23. siječnja ove godine, organiziran je i zajednički posjet Sarajevu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i nizozemskog premijera Marka Ruttea, koji su tada pozvali političke lidere u BiH na provedbu reformi kako bi izvješće Komisije bilo pozitivno.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Realizacija zakonodavnih aktivnosti koja je uslijedila pokazuje da je Vijeće ministara BiH na čelu s Borjanom Krišto ostvarilo značajan reformski iskorak.

Postizanje dogovora o izbornoj reformi

U nadolazećem razdoblju očekujemo od svih političkih aktera u BiH da nastave s provedbom potrebnih reformi, osobito u pogledu što skorijeg postizanja dogovora o izbornoj reformi kako bi se osigurala jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda u BiH.

ZA europsku BiH kao države ravnopravnih naroda!

A A A