Vijesti
23. 2. 2024.

Otvaranje pristupnih pregovora s BiH zajednički je politički prioritet

Andrej Plenković: Izrazili smo zadovoljstvo napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara BiH na čelu s Borjanom Krišto. Nastavit ćemo realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH. Razgovarali smo i o važnosti izmjena izbornog zakona te Južne plinske interkonekcije. Dragan Čović: Moramo spriječiti preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za člana Predsjedništva BiH. To je temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose između tri naroda.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića.

Priopćenje Vlade RH prenosimo u cijelosti:

BiH bliže otvaranju pregovora

Osvrnuvši se na nedavni posjet Bosni i Hercegovini s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, Andrej Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara BiH na čelu s Borjanom Krišto.

Hrvatska je već godinama najsnažniji, najčvršći, najveći zagovaratelj ubrzanja europskog puta BiH. Pred njom je povijesna prilika!

Uoči izrade novog izvješća Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona, a s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu.

Puna ravnopravnost konstitutivnih naroda

Dragan Čović izvijestio je o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH o reformi izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se ponovno dogodilo i na Općim izborima 2022. godine.

Naglasili su da je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose među tri naroda.

Premijer Andrej Plenković dosljedan - i u Sarajevu se odbio sastati s nelegitimnim Željkom Komšićem!

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

Plin s LNG terminala na Krku u BiH

Vezano za Južnu plinsku interkonekciju, istaknuta je njena važnost za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti taj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH.

Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor o modalitetima izvedbe tog projekta koji u interesu svih zainteresiranih strana u BiH. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH.

Predsjednik Vlade RH pravi je prijatelj BiH & hrvatskog naroda u njoj. To pokazuje svakog dana i na svakoj destinaciji u svijetu!

A A A