Vijesti
26. 6. 2024.

Nove narodne obveznice, osnivanje alimentacijskog fonda & autonomna vozila budućnosti!

(VIDEO) Premijer Andrej Plenković na 9. sjednici Vlade RH: Bili smo na predstavljanju projekta „Verne“ tvrtke Rimac Automobili. Radi se o autonomnom vozilu okrenutom budućnosti, koji je primjer ciljeva zelene i digitalne tranzicije. Vlada je putem NPOO-a podržala projekt sa 180 milijuna €. Ovo označava početak novog načina vožnje u urbanim sredinama i ponosan sam što je Hrvatska predvodnik. * Broj djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje se povećao, stoga smo odlučili ubrzati i olakšati taj proces. Zakonom o privremenom uzdržavanju omogućit ćemo osnivanje alimentacijskog fonda. Kroz njega ćemo plaćati iznos od 100% zakonskog minimuma za privremeno uzdržavanje, 200 € umjesto dosadašnjih 100 €. * Uskoro predstavljamo novo izdanje narodnih obveznica s trogodišnjim rokom dospijeća. Cilj je prikupiti 750 milijuna €, a upis će biti otvoren i za građane i za investitore. Nastavljamo politiku povjerenja građana u javne financije.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade i HDZ-a najavio je usvajanje Prijedloga zakona o privremenom uzdržavanju, kojim se osniva alimentacijski fond. Kazao je da je u Hrvatskoj trenutno 1.470 djece korisnika prava na privremeno uzdržavanje, što znači da roditelj ne plaća uzdržavanje ili ga ne plaća u cijelosti:

- Država će kroz alimentacijski fond plaćati iznos od stopostotnog zakonskog minimuma, što će biti 200 eura, umjesto dosadašnjih 100 eura.

Povjerenje u javne financije

Najavio je da će ministar financija Marko Primorac predstaviti izdavanje još jedne državne obveznice, s trogodišnjim rokom i ciljem prikupljanja 750 milijuna eura, koja će biti otvorena i za građane i za institucionalne ulagače:

- Smatramo da je to itekako dobar i koristan način i za ulaganje naših građana i investitora te poruka povjerenja u smjer naše ekonomske i fiskalne politike.

Hrvati su razgrabili (i) nove trezorske zapise!

Izdvojio je i Zaključak o provedbi otpisa potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenim područjima, za razdoblje do prosinca ove godine.

180 milijuna eura za projekt autonomnih vozila

Posebno se osvrnuo na predstavljanje projekta „Verne“ tvrtke Rimac, autonomnog vozila u potpunosti okrenutog budućnosti:

- Riječ je o velikom ulaganju u inovacije i zelenu i digitalnu tranziciju, koji je Vlada poduprla sa 180 milijuna eura kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Stvorit ćemo pravne pretpostavke za sigurnost vožnje i na taj način omogućiti kvalitetniji gradski prijevoz.

Plenković na predstavljanju projekta robotaksija u Kampusu Rimac: Hrvatska kompanija predvodi globalne trendove

Zaštitit ćemo interese Hrvatske u arbitražnom postupku

Osvrnuo se potom i na obavijest o novom arbitražnom postupku koji je MOL pokrenuo protiv Hrvatske. Podsjetio je da je on pokrenut zbog mjera koje se donesene u rujnu 2022. godine radi otklanjanja poremećaja na domaćem tržištu energenata, u ovom slučaju tržištu plina:

- U tom razdoblju, zbog izvanrednog rasta cijena plina na tržištu, za više od 122 tisuće krajnjih kupaca iz kategorije kućanstva i preko 9 tisuća kupaca iz kategorije izvan kućanstva, među kojima je veliki broj škola, dječjih vrtića i bolnica, prijetila je situacija da ostanu bez ugovora o opskrbi plinom. Hrvatsku će u tom arbitražnom postupku zastupati Državno odvjetništvo, koji će u suradnji sa svim drugim državnim tijelima poduzeti sve mjere radi zaštite interesa Hrvatske.

Napomenuo je da je Vlada u jeku najveće energetske krize, koja je uzrokovana brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu, poduzimala sve mjere kako bi osigurala sigurnost opskrbe plinom za hrvatske građane i poduzeća. Naglasio je da se radilo o plinu iz hrvatskih polja.

Zahvala reprezentaciji

Uime cijele Vlade, premijer Plenković zahvalio je izborniku Zlatku Daliću, kapetanu Luki Modriću i cijeloj nogometnoj reprezentaciji na sudjelovanju na Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

- Još jednom čestitam Vatrenima na borbenosti, trudu i velikom zalaganju. Nažalost, nedostajalo je malo sportske sreće. Ponosni smo na sve uspjehe naše reprezentacije.

Europsko vijeće o čelnicima ključnih europskih institucija

U četvrtak i petak premijer Plenković sudjeluje na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a glavne teme sastanka bit će situacija u Ukrajini i na Bliskom Istoku, pitanja sigurnosti, obrane, konkurentnosti, migracija, hibridnih prijetnji te imenovanje ključnih novih dužnosnika glavnih europskih institucija.

Predsjednik Vlade na Europskom vijeću u Bruxellesu

Također je najavio i održavanje Dubrovnik Foruma ovog vikenda.

A A A