Vijesti
30. 6. 2024.

130. obljetnica Hrvatske bratske zajednice. „Predana ste zajednica, s čvrstom vjerom u hrvatski identitet!“

Premijer Andrej Plenković na koncertu tamburaškoga festivala HBZ-a: Većina vas potomci su obitelji koje su prije nekoliko generacija emigrirale u SAD, ali vaša privrženost prema Hrvatskoj itekako je vidljiva, posebno kroz zalaganje Zajednice. Obećavam da ćemo do idućeg festivala još više povećati podršku Vlade prema HBZ-u. Vi ste most između Hrvatske i SAD-a te pridonosite očuvanju zajedništva i prijateljstva dviju zemalja. Hrvatska je znatno napredovala i dio je same jezgre EU, ali nastavit ćemo poboljšavati kvalitetu života kako bi se neki od vas vratili živjeti u svoju Domovinu.

Festival „Tambure kroz generacije“, održan u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, okupio je više od 900 izvođača i više od 1500 ljudi, većinom potomaka Hrvata iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Na taj je način svečano i prigodno obilježena 130. obljetnica najveće hrvatske iseljeničke organizacije u svijetu.

Ovo je prvi put u povijesti da HBZ predstavlja kombinirani tamburaški festival za mlade i odrasle, pa su na pozornici zajedno nastupali pripadnici čak četiri naraštaja iste obitelji, a u Zagreb je stiglo 36 folklornih ansambala.

Važnost očuvanja kulturne baštine

„Glazbena i plesna prezentacija HBZ-a i njegovih članova znatno doprinosi izvrsnim odnosima Hrvatske s SAD-om i Kanadom te pokazuje veliki uspjeh Zajednice u uspostavljanju kulturne suradnje s Domovinom“ - poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a u pozdravnom govoru, istaknuvši važnost očuvanja kulturne baštine hrvatskoga naroda u SAD-u.

Iz Pittsburgha: Hrvatska bratska zajednica generacijama čuva našu nacionalnu tradiciju i identitet & povezuje RH i SAD!

Čvrsti temelji i veliki utjecaj

Dodao je da svaka zajednica koja toliko godina ima čvrste temelje i veliki utjecaj svjedoči o višegeneracijskoj predanosti i odličnoj organizaciji:

- Činjenica da djelujete 130 godina pokazuje da ste predana zajednica, s čvrstom vjerom u hrvatski identitet.

Ususret festivalu, premijer Plenković sastao se s predstavnicima hrvatskih iseljenika u Banskim dvorima.

A A A