Vijesti
23. 9. 2022.

Iz Pittsburgha: Hrvatska bratska zajednica generacijama čuva našu nacionalnu tradiciju i identitet & povezuje RH i SAD!

(PHOTO) „U samo tri desetljeća, ostvarili smo sve strateške ciljeve koje je bio zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Zahvalni smo našim sunarodnjacima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su u kritičnim trenucima znali kako podržati Hrvate u Domovini. Zajedno, ustrajemo u jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske!“ - poručio je PVRH Andrej Plenković na prijemu za američke Hrvate u sjedištu Hrvatske bratske zajednice.

U svom govoru u Pittsburghu (Pennsyilvania), predsjednik Vlade RH i HDZ-a pozvao je članice i članove Hrvatske bratske zajednice (HBZ) da nastave pridonositi ulaganju iz Sjedinjenih Američkih Država i osnaživanju odnosa s Hrvatskom:

- Povijest HBZ-a priča je o uspjehu u održavanju hrvatskog nacionalnog identiteta. U 130 godina postojanja vaša je zajednica - temeljena na kršćanskim načelima solidarnosti, međusobnog pomaganja te podrške siročadi i unesrećenima - iskazala i jedinstvo s Hrvatima u Domovini. Gotovo da nema hrvatske obitelji koja nema članova u iseljeništvu, od Amerike do Australije i Novog Zelanda.

Osnaživanje odnosa dviju država

Hrvati iz SAD-a pokazali su u kritičnim trenucima kako podržati Hrvate u Domovini - nastavio je Andrej Plenković:

- Zahvaljujem vam na svemu što ste učinili za Hrvatsku u proteklim desetljećima, posebno tijekom Domovinskog rata. Siguran sam da vi možete pridonijeti da odnosi između Hrvatske i SAD-a budu još snažniji. Želimo još veću trgovinsku razmjenu i ulaganja.

Pohvalio je sporazume Zagreba i Washingtona o ukidanju viza za hrvatske građane pri ulasku u SAD-u te (uskoro) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanje.

„Hrvati više ne trebaju vize za SAD, a mogu slobodno najaviti da je pri samom kraju proces ukidanja dvostrukog oporezivanja“

Ostvareni Tuđmanovi strateški ciljevi

Istaknuo je da su u samo tri desetljeća hrvatske države ostvareni svi strateški ciljevi:

- Samostalna, suverena država, teritorijalni integritet, izgradnja institucija, tržišno gospodarstvo, članstvo u euroatlantskim integracijama, od početka iduće godine europodručje i Schengen... To su sve ciljevi koje je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je njegovao prijateljski i partnerski odnos s dugogodišnjim čelnikom HBZ-a Bernardom Luketićem, iznio i zacrtao nakon prvih demokratskih izbora 30. svibnja 1991. godine.

Na Harvardu: Hrvatska je u samo 30 godina prošla put od nepriznate države s trećinom okupiranog teritorija do članstva u NATO-u, EU-u, eurozoni i Schengenu!

Naglasio je da trebamo biti ponosni na sva ta postignuća, ali i da moramo nastaviti raditi na boljem standardu hrvatskih građana, gospodarskom i infrastrukturnom razvoju te hvatanju koraka s najrazvijenijim zemljama.

Uspješno suočavanje s krizama

Premijer Plenković podsjetio je i na snažnu i pravodobnu reakciju Vlade RH u suočavanju s globalnim krizama:

- Činimo sve kako bismo pomogli hrvatskim građanima i gospodarstvu da se nose s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Snagom, znanjem i financijskim sredstvima država stoji iza svojih građana, poduzetnika, vrtića, škola, obrazovnih institucija, zdravstvenih ustanova u okolnostima velikog rasta cijena energenata. Zato smo i donijeli još jedan paket zaštitnih mjera, sada vrijedan 21 milijardu kuna.

Vladin paket zaštitnih mjera, „težak“ 21 milijardu kuna - sveobuhvatan, pravedan i snažan!

Slava Ukrajini!

Napomenuo je da Ukrajinu, kao žrtvu ruske agresije, Hrvatska podupire politički i diplomatski, ekonomski, financijski, humanitarno i vojno:

- Činimo ispravnu stvar kako bismo pomogli zemlji koja je među prvima priznala Hrvatsku još 1991. godine, a čija je sloboda i demokracija danas ugrožena.

I u obraćanju na Općoj skupštini UN-a inzistirat ću na jedinstvenom stavu međunarodne zajednice u pomoći Ukrajini te rješavanju višestrukih kriza koje je prouzročila ruska agresija - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Plenković iz New Yorka: Ključno je zadržati transatlantsko jedinstvo & nastaviti snažno pomagati Ukrajini!

50.000 ČLANOVA DILJEM SVIJETA

Hrvatska bratska zajednica najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u. Osnovana je 1894. godine. Tada je imala nešto manje od 300 članova, a danas broji oko 50.000 diljem svijeta - s imovinom od 512 milijuna američkih dolara.

Zajedno s vodstvom HBZ-a, Andrej Plenković posjetio je Crkvu sv. Nikole i obišao Hrvatski kulturni muzej „Bernard M. Luketich“.

A A A