Vijesti
1. 10. 2019.

1. Milas - počasni građanin Dugopolja! 2. Prihvaćeno Izvješće o provedbi strategije o odnosima s Hrvatima izvan RH

Dvije vijesti o Zvonku Milasu, članu Predsjedništva HDZ-a i državnom tajniku Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH: jedno što je dobio najveće priznanje Općine Dugopolje, drugo što je  saborski Odbor za Hrvate izvan RH jednoglasno prihvatio njegovo godišnje izvješće.  

Saborski Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatio - punim nazivom - Godišnje Izvješće o provedbi strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH za 2018. - u kojem se ističe usmjerenost na zaštitu prava i interesa Hrvata izvan Domovine.

Hrvati izvan RH napokon imaju iskrenog partnera

Predstavljajući izvješće, Zvonko MiIas je istaknuo da je suradnja s Hrvatima u BiH, ali i sa svim našim nacionalnim manjinama u susjednim zemljama te s hrvatskim iseljeništvom, jedan od vanjskopolitičkih prioriteta ove Vlade, predvođene predsjednikom Andrejem Plenkovićem:

- Naš je međusobni odnos utemeljen na međusobnom povjerenju. Središnji državni ured u svakodnevnoj je i partnerskoj komunikaciji s Hrvatima izvan RH.

Hrvati izvan RH: U ovoj Vladi napokon imamo iskrenog partnera!

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

Pomoć projektima Hrvata u BiH

Podsjetio je na projekte na području zdravstva, znanosti, kulture i obrazovanja kojima se unaprjeđuje život naših sunarodnjaka u BiH u cilju njihovog ostanka i opstanka.

Samo u 2019. godini, za 89 projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH naša je Vlada osigurala 26 milijuna kuna. „Činjenica da iznos novca za tu namjenu kontinuirano raste potvrđuje opredijeljenost za zaštitu Hrvata u BiH!“ - poručio je Milas.

26 milijuna kuna za programe i projekte Hrvata u BiH

Hrvatska kuća u Subotici

Također je govorio i o povećanju pomoći vojvođanskim Hrvatima, s naglaskom na kapitalni projekt - Hrvatsku kuću u Subotici, buduće sjedište svih institucija, organizacija i udruga naše nacionalne manjine u republici srbiji.

Potpora Vlade RH položaju i razvoju kulturnog identiteta hrvatske manjine u Srbiji

5. program HRT-a

Pohvalio je, na kraju, pokretanje 5. programa HRT-a, namijenjenog Hrvatima izvan Domovine.

U Mostaru i Sarajevu opet otvaramo dopisništva HRT-a koja su ukinuli Radman i SDP!

POČASNI GRAĐANIN DUGOPOLJA

Na Dan Općine Dugopolje - koja slavi dvojicu nebeskih zaštitnika, sv. Mihovila i sv. Jeronima - Zvonko Milas je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća proglašen počasnim građaninom Dugopolja, naselja u Splitsko-dalmatinskoj županiji čiji je naziv prvi put zapisan još 1283. godine.

To veliko priznanje dobio je zbog, citiramo, „iznimnog doprinosa u realizaciji potpisivanja Povelje o prijateljstvu Grada Vukovara i Općine Dugopolje te predanog rada na očuvanju dostojanstva hrvatskih branitelja“.

Heroj obrane Vukovara

Milas, naime, nije samo državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, nego i heroj obrane Vukovara (s činom pukovnika HV-a) te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja - dragovoljaca Domovinskog rata.

Naravno, na svečanosti je sudjelovalo i izaslanstvo Milasova rodnog Vukovara, grada prijatelja Općine Dugopolje, predvođeno našim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

A A A