Vijesti
15. 10. 2019.

Ako zaključimo da su izbori najbolje rješenje, idemo na izbore

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a odgovorio je HSS-ovu Kreši Beljaku koji je ustvrdio da „zna da će se izvanredni izbori održati 5. siječnja 2020. godine“. Branko Bačić: S obzirom na rejting na koji je srozao HSS, njima je sasvim svejedno kada će biti izbori!

Spremni na sve scenarije

Bačić je istaknuo da je HDZ spreman na sve scenarije, uključujući i izbore:

- Želimo odraditi mandat do kraja i nastaviti utvrđenim smjerom kojim vodimo zemlju, a to je stabilna Hrvatska. Ali, nećemo zbog toga trpjeti da HDZ na bilo koji način bude izvrgnut pokušajima destabilizacije. Sukladno tome, primjereno ćemo reagirati kada to sami procijenimo. Ako zaključimo da su izbori najbolje rješenje, ići ćemo na izbore.

Horvat & Božinović: Ništa se ne može postići ultimatumima. Prijevremeni izbori? Spremni smo na sve izazove!

U međuvremenu, pred Vladom i Saborom puno je važnog posla

Na pitanje bi li vezanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora bila dobra opcija za HDZ, odgovorio je kako o datumu potencijalnih izbora nije bilo riječi u HDZ-u:

- Ovih nas tjedana očekuje dosta važnih događaja: rebalans proračuna, rasprava o povjerenju ministru Kujundžiću, doradba mirovinske reforme, godišnje izvješće Vlade... Pred Vladom i Hrvatskim saborom, ponavljam, puno je važnog posla. Želimo postići i dogovor sa sindikatima u prosvjeti kako bismo i taj posao odradili onako kako je najbolje moguće za sve.

Zahvaljujući političkoj stabilnosti rastu i BDP i plaće i mirovine. Nismo pobornici izvanrednih izbora, ali…

Partneri si ne šalju poruke putem medija

Unatoč jučerašnjim Bandićevim izjavama koji je, poput HNS-a, ultimativno nastupio po pitanju prosvjetarskih plaća, Bačić je uvjeren da će zastupnici njegovog Kluba glasovati protiv Kujundžićeva opoziva:

- U petak će u Hrvatskom saboru velika većina podržati Kujundžića i izvješće predsjednika Plenkovića. Već sam pet, šest puta od jutros razgovarao s kolegom i nema nikakvih problema za glasovanje u petak. Uvjeren sam i u glasove HNS-ovih zastupnika budući da sam razgovarao i s predsjednikom njihovog kluba. Sve što imam reći kažem im na sastancima, ne šaljem im poruke putem medija.

Ne!

Na pitanje znači li to da će prihvatiti zahtjeve prosvjetnih sindikata, Bačić odgovorio je - „Ne“.

- Sindikatima smo ponudili 2 posto povećanja od 1. listopada i 2 posto iduće godine, na što još čekamo odgovor, a ne ultimatum i štrajk koji se u ovom trenutku cirkularno provodi. Pozivamo ih da nastavimo razgovore o plaćama.

Proračun za obrazovanje u 3 godine porastao 3 milijarde kuna, najvećim dijelom za plaće

„Proroku“ Beljaku ionako je svejedno!

Upitan jesu li u igri izbori 5. siječnja, kako tvrdi čelnik HSS-a Krešo Beljak, uzvratio je da "s obzirom na rejting na koji je srozao HSS, njima je sasvim svejedno kada će biti izbori“:

- Za tri dana ulazimo u 4. godinu mandata, pa kada HDZ odluči - izbori će tada i biti. U 4. godini mandata svaki su izbori redovni.

A A A