Vijesti
28. 9. 2019.

Schengen, Zakon o razvoju Vukovara, prioriteti našeg predsjedanja EU-om… Posjet Bruxellesu bio je vrlo koristan!

Sastancima s dvojicom predsjednika Europskog vijeća - novoizabranim Charlesom Michelom (koji stupa na dužnost 1. prosinca) & aktualnim Donaldom Tuskom - predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković završio je trodnevni radni posjet Bruxellesu, koji je ocijenio “vrlo dobro planiranim, i to u pravom trenutku”.

Ulazak Hrvatske u Schengen, europska podrška Vukovaru, pripreme za sastanak Europskog vijeća sredinom listopada, Brexit, provedba Akcijskog plana RH za euro i ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM II), Višegodišnji financijski okvir (EU proračun), stanje u jugoistočnoj Europi, hrvatsko predsjedanje EU-om i summit o proširenju koji će se tada organizirati u Zagrebu… sve su to bile teme o kojima je Plenković razgovarao na sastancima s dužnosnicima najviših EU institucija i nizom europskih povjerenika.

Očekujem zeleno svjetlo za ulazak u Schengen! Orkestrirana podmetanja GONG-a & SDP-a ne mogu naštetiti Šuici!

Donosimo njegove ključne poruke iz izjave za medije koju je dao danas u Bruxellesu: 

O ULASKU U SCHENGEN

Nama je cilj bio da 2019. dobijemo pozitivnu ocjenu Europske komisije da je Hrvatska ispunila kriterije. A takvu ćemo ocjenu i dobiti - kako je jasno poručio predsjednik Jean-Claude Juncker. Kriterije smo u cijelosti ispunila, izdvojili ili iz EU fondova povukli golema sredstva za jačanje kontrole vanjske europske granice… S novonabavljenom tehnologijom i snažnim angažmanom naše policije sprječavamo ilegalne migracije i čvrsto štitimo granicu, a da pritom, za razliku od nekih nama susjednih država, nismo podigli ni bodljikavu žicu ni zid. 

Juncker: Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena

Nakon što dobijemo preporuku EK o pristupanju Schengenu, procedura se seli u Europsko vijeće. U ovom trenutku nitko sa sigurnošću ne može dati nekakav konkretan datum, posebno što su Rumunjska i Bugarska ispred nas u čekaonici za schengensko područje već dugi niz godina. Zauzimat ćemo se na razini EV-a za hrvatski ulazak i očekivati odluku temeljem naših konkretnih postignuća.

O SLOVENSKIM PRIJETNJAMA

Postoje načini kako se rješavaju bilateralna pitanja, dobrosusjedski, trezveno, razumno... Posezanje za blokadama – tj. zlorabljenje pitanja ulaska u Schengen u svrhu onog što nema veze s njim - na kraju se uvijek obije o glavu onome tko to radi.

O POSEBNOM ZAKONU ZA VUKOVAR

Želimo u dogovoru s Europskom komisijom donijeti posebni Zakon o razvoju Vukovara, što Grad Heroj - kao simbol Domovinskog rata, simbol hrvatske žrtve i patnje - itekako zaslužuje. Vukovar danas ima više od 10.000 stanovnika manje nego prije 1991. godine, potrebna su mu nova radna mjesta, gospodarski oporavak, demografska revitalizacija… 

Prema zakonu koji smo već izradili, Vukovar bi se - zbog zaista specifičnih okolnosti, potpunog razaranja, skoro 1.500 poginulih - tretirao drukčije nego što to dopuštaju postojeća pravila EU-a o unutarnjem tržištu. Pregovaramo s Europskom komisijom.

O PRIORITETIMA HRVATSKOG PREDSJEDANJA EU-om

Pojasnio sam četiri „bloka“ prioriteta našega skorašnjeg predsjedanja Europskom unijom: prvi se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene; drugi na povezivanje - prometno, energetsko & digitalno ; treći na unutarnju i vanjsku sigurnost; četvrti na jačanje globalne uloge EU-a. Hrvatska, dakle, želi snažnu, utjecajnu Europu koja raste i razvija se, spaja i štiti. Svi sugovornici dobro su prihvatili hrvatske prioritete. 

O EUROPSKOM VIJEĆU, BREXITU & EU PRORAČUNU

Sastanak Europskog vijeća, koji će se održati sredinom listopada, vrlo je važan. Na njemu ćemo prvi put detaljnije i temeljitije raspravljati o Višegodišnjem financijskom okviru, tj. proračunu Europske unije za idućih 7 godina. 

Druga glavna tema tog sastanka na vrhu bit će Brexit, nakon kojeg ćemo vidjeti hoće li se proces izlaska Ujedinjenog Kraljevstva okončati 31. listopada ili će se eventualno produljiti do 31. siječnja iduće godine i u vrijeme našeg predsjedanja EU-om. Hrvatska je pripravna za sve scenarije, a jako je važno potvrditi da je pozicija svih 27 članica EU-a i dalje jedinstvena, da je naš primarni cilj da Brexit bude uređen - kad je već, nažalost, došlo do te izrazito loše odluke o izlasku UK-a. 

O SJEVERNOJ MAKEDONIJI & ALBANIJI 

Što se tiče otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, ponovio sam da Hrvatska smatra da su obje zemlje ispunile kriterije te da treba donijeti pozitivnu odluku. No pitanje je vlada li jednako raspoloženje kod svih članica - o čemu upravo traju konzultacije.

 

A A A