Vijesti
19. 5. 2020.

Vlada čini sve da građanima omogući dostojanstven život nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu

Andrej Plenković: Država će financirati najamninu svima koji više ne mogu živjeti u svojim domovima. Osim što ćemo iz Fonda solidarnosti EU-a dobiti sredstva za sanaciju posljedica potresa, već smo obavili razgovore i sa Svjetskom bankom radi obnove oštećenih bolnica i škola. Od prvog dana činimo sve kako bismo građanima omogućili krov nad glavom i dignitet koji zaslužuju.

U povodu Javnog poziva za odobravanje financiranja najamnine za zamjenski stan osobama čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije - koji je objavilo Ministarstvo državne imovine na temelju Odluke Vlade RH od 14. svibnja - hrvatski je premijer na konferenciji za medije istaknuo da je vrlo važno poslati poruku kome je upućen ovaj poziv:

Vlada pomaže u zahtjevnim okolnostima

- Prije svega, on ide vlasnicima obiteljskih kuća i stanova te zaštićenim najmoprimcima koji su u vrijeme potresa stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u nekretninama koje su u pregledu označene kao neprikladne za stanovanje. Uz Javni poziv, poslane su i korisne upute kako bi naši sugrađani što lakše mogli iskoristiti to pravo koje im je Vlada odlučila dati u ovim zahtjevnim okolnostima. Svi su pozvani da u roku od 60 dana podnesu zahtjev kako bi se proveo postupak i donijelo rješenje za zamjenski stan.

Podsjetio je da je u Zagrebu oko tisuću zgrada neuporabljivo, oko 4.000 privremeno neuporabljivo, dok je 14.500 zgrada dobilo oznaku uporabljivo, ali djelomično oštećeno. Još je petstotinjak oštećenih ili privremeno neuporabljivih zgrada u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, a riječ je uglavnom o obiteljskim kućama.

Što lakši i što brži postupak

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a pozvao je najmodavce, osobe koje i inače iznajmljuju stanove, da na poziv Ministarstva iskažu interes za davanje svojih nekretnina u najam:

- Stvorit će se baza podataka, izdati rješenja onima koji imaju pravo na financiranje najamnine i sklopiti ugovori. Ministarstvo će voditi računa o tome da je sve u okviru kriterija propisanih Vladinom odlukom.

Banožić: Za mjeru financiranja najamnina 52 milijuna kuna

Dodao je da se prosječna cijena najma u Zagrebu kreće od 70 kuna po metru četvornom:

- Želimo da se naši sugrađani, pogotovo oni koji su u Cvjetnom naselju, prijave što prije i iskoriste svoje pravo. Obrada zahtjeva bit će žurna. U Ministarstvu će se posebni tim baviti samo ovim poslom, jer želimo u da u najkraćem roku ljudi žive dostojanstveno.

141 milijun kn za interventne popravke i bojlere

Naglasio je da je u petak u proceduru upućen uistinu kvalitetan Zakon o obnovi, a koji će nakon javne rasprave moći biti samo još bolji. Podsjetio je i da je Vlada donijela odluku i o pomoći onim sugrađanima koji moraju popraviti krovove, zabatne zidove, dimnjake, dizala i slično ili ugraditi nove bojlere, kako bi im se omogućio normalan, funkcionalan život.

- Za tu mjeru, koju će koordinirati Ministarstvo graditeljstva, predviđeno je 141 milijun kuna. Iznos po kućanstvu je 12.000 kuna, što primjerice za zgradu s četiri ili pet kućanstava znači maksimalni iznos od 60.000 kuna. Riječ je o interventnim popravcima. Za zamjenu, odnosno ugradnju kondenzacijskih bojlera iz Fonda za zaštitu okoliša izdvojen je 41 milijun kuna.

Za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, svi članovi Vlade dali svoje plaće za ožujak, a HDZ uplatio 1,1 mil. kn!

Fond solidarnosti EU-a

Također je istaknuo da sva ministarstva rade s ekspertima na procjeni šteta temeljem koje će se tražit financije iz Fonda solidarnosti EU-a:

- Taj posao će koordinirati ministar Marko Pavić. Sredstva koja se iz tog fonda mogu dobiti namijenjena su za vraćanje infrastrukture u ispravno stanje, postrojenja za opskrbu energijom i pitkom vodom, infrastrukture za zbrinjavanje otpadnih voda, telekomunikacija, prijevoza, zdravstva, obrazovanje te za zaštitu lokaliteta kulturnog nasljeđa, čišćenja područja pogođenih potresom, financiranje službi za spašavanje, kao i za pružanje smještaja.

Ressler postao izvjestitelj o Fondu solidarnosti EU-a, iz kojeg države pogođene pandemijom & prirodnim katastrofama dobivaju bespovratnu pomoć

Za Cvjetno naselje dosad 2.8 milijuna kn

Plenković je iznio podatak da troškovi boravka petstotinjak osoba od 22. ožujka do 22. travnja u SD-u Cvjetno naselje, koji se plaćaju iz državnog proračuna, iznose 2.8 milijuna kuna.

- Cilj svih ovih aktivnosti, ponovno naglašavam, jest da što brže vratimo dostojanstvo onima koji su najviše bili pogođeni potresom - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

U Cvjetnom naselju osigurat ćemo opremu za internetsko i televizijsko praćenje nastave

OBNOVA ZAGREBA SKUPLJA OD SVIH DOSAD PRIMLJENIH EU SREDSTAVA

Odgovarajući na novinarska pitanja, Plenković je ponovio da je Zagreb doživio golemu štetu i da je stoga napraviti kvalitetan Zakon o obnovi bio iznimno kompleksan posao:

- Štete bi se mogle popeti i do 13 milijardi eura. Za usporedbu, cijela naša omotnica od 2014. do 2020. godine, u smislu sredstava koja primamo kao članica EU-a, iznosi 10.7 milijardi eura. Prijedlog zakona kvalitetan je okvir, što je vidljivo iz izostanka kritike iako je već peti dan javne rasprave. Naša Vlada učinit će sve da građanima omogućimo dostojanstven život - krov nad glavom i dignitet koji svi zaslužuju. To je ono što radimo od prvog dana.

ODGOVOR NA LAŽI MIRANDA MRSIĆA & GLAS-a!

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić:

- Rok za slanje zahtjeva Fondu solidarnosti EU-a je 14. lipnja. Preduvjet za to je procjena štete po metodologiji koju priznaje Europska komisija. Procjena je pri kraju i uskoro šaljemo zahtjev! Visina sredstava koje možemo očekivati iz Fonda iznosi maksimalno 6% od procijenjene štete, a od toga četvrtinu možemo dobiti kao predujam unutar šest tjedana nakon slanja zahtjeva. Govorimo, dakle, o 100 milijuna eura predujma.

Ova Vlada čini sve da građanima omogući dostojanstven život nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu

A A A