Vijesti
8. 6. 2020.

Hrvatska iz Fonda solidarnosti Europske unije očekuje 500 milijuna € za sanaciju šteta od potresa!

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić naglasio je da će naša Vlada u roku, ovog tjedna, predati zahtjev za europska sredstva te poručio da će se tih pola milijarde eura, od čega je 100 milijuna avansa kroz ljeto, iskoristiti za pomoć građanima, obnovu škola i bolnica te saniranje objekata kulturne baštine.

Ministar Pavić je istaknuo da je naša Vlada i što se tiče zahtjeva za sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a u dnevnom kontaktu s Europskom komisijom:

- S obzirom na razmjere štete u Gradu Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te činjenicu da je oštećeno više od 20.000 zgrada, jasno je da je taj posao tražio određeno vrijeme. Oporba očito ne zna ili ne želi znati da je precizna procjena štete preduvjet za predaju zahtjeva.

Naglasio je da ćemo s očekivanih pola milijarde eura iz Fonda solidarnosti, od čega ćemo kroz ljeto avansno dobiti 100 milijuna, financirati obnova škola, bolnica i osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za građane pogođene potresom te saniranje objekata kulturne baštine.

Nemoralna & neznalačka oporba

„Zaboravnu“ je oporbu podsjetio da se na procjeni štete i zahtjevu za europska sredstva počelo raditi odmah nakon potresa, a u proces su bili uključeni svi Vladini resori, Grad Zagreb i pogođene županije. Stručnu verifikaciju osigurali su pak konzultanti Svjetske banke:

- Nemoralno i neetično je koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli sugrađani nakon potresa za skupljanje političkih bodova, i to još na temelju neistina. Podsjetit ću i da smo rebalansom državnog proračuna osigurali sredstva za hitne sanacije, za smještaj građana koji se ne mogu vratiti u svoje kuće i stanove te pripremili dokumentaciju za Fond solidarnosti EU-a i za zajam Svjetske banke od 200 milijuna eura, što je i verificirano na sjednici Vlade prošlog četvrtka.

Vlada čini sve da građanima omogući dostojanstven život nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu

Solidarnost s pogođenim građanima

Ponovio je da su svi članovi Vlade donirali punu plaću za ožujak u Fond za obnovu od potresa, a jednako je solidarnost iskazao i HDZ uplativši i 1.1 milijuna kuna za akciju „Zajedno za Zagreb“:

- Pozivam dužnosnike i ostalih političkih stranaka da, umjesto neprimjerenog politiziranja i zloupotrebljavanja ljudske patnje, naprave takvu gestu i solidariziraju se sa sugrađanima u potrebi.

Za sanaciju posljedica potresa u Gradu Zagrebu i okolici, svi članovi Vlade dali svoje plaće za ožujak, a HDZ uplatio 1,1 mil. kn!

A A A