Vijesti
8. 6. 2020.

Merkel & Plenković o reaktivaciji gospodarstva, porastu turističkih posjeta, obnovi zračnog prometa & ulasku u Schengen

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je video sastanak s njemačkom saveznom kancelarkom, koja mu je čestitala na uspješnom prvom predsjedanju Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput pandemije COVID-19. Nakon #EU2020HR, Njemačka 1. srpnja preuzima predsjedanje EU-om.

Tijekom sastanka premijer Andrej Plenković i kancelarka Angela Merkel razgovarali su o glavnim EU temama za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a prije no što će Njemačka 1. srpnja preuzeti predsjedanje.

Uspješno hrvatsko predsjedanje

Predsjednik Plenković najavio je planove za usvajanje mandata za Konferenciju o budućnosti Europe do kraja hrvatskog predsjedanja. Kancelarka Merkel čestitala je i Hrvatskoj i njemu osobno na uspješnom prvom predsjedanju Vijećem EU-a, posebno s obzirom na nepredviđene okolnosti, poput globalne pandemije COVID-19.

U tom smislu održani sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan i predstojeći sastanak na vrhu EU-Istočno partnerstvo dodatno dobivaju na važnosti.

Zadovoljavajuća epidemiološka situacija

Naglašena je i zadovoljavajuća epidemiološka situacija u obje zemlje, koja omogućava reaktivaciju gospodarstva i turizma te postupnu obnovu zrakoplovnog prometa, a što bi sve zajedno trebalo rezultirati povećanjem broja turističkih posjeta ovog ljeta i bržem oporavku gospodarstva.

Hrvatska je danas bolja zemlja nego 2016. godine! Prosječna plaća povećana je u ovom mandatu za 1.150 kuna!

Brži gospodarski oporavak uz pomoć EU sredstava

Plenković i Merkel razgovarali su i o predstojećem sastanku Europskog vijeća, koji će se održati 19. lipnja na temu EU proračuna za naredno sedmogodišnje razdoblje, i Planu gospodarskog oporavka „Next Generation EU“, koji za Hrvatsku predviđa pomoć od više od 10 milijardi eura.

Hrvatskoj više od 20 mlrd € iz EU-a, povećanje zaposlenosti, rast BDP-a, strani turisti & nova mjera za očuvanje radnih mjesta!

Razgovaralo se i o hrvatskim naporima za ulazak u ERM II i europodručje te schengenski prostor.

Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini - poruka povjerenja u naše upravljanje krizom & ekonomske mjere koje poduzimamo!

A A A