Vijesti
10. 6. 2020.

U fokusu su nam građani i njihova sigurnost & ekonomska suverenost Hrvatske!

(VIDEO) Andrej Plenković u Dnevniku Nove TV: Pokazali smo da smo u stanju i tijekom najvećeg izazova nakon Domovinskog rata osigurati uspješno funkcioniranje države! Stali smo iza radnika i poduzetnika, sačuvali radna mjesta i osigurali preduvjete za brzi gospodarski oporavak! Kao što je Hrvatska stala iza svojih građana, to će napraviti i Europska unija. U idućih 7 godina imat ćemo na raspolaganju najmanje 20 milijardi eura - dvostruko više nego u prethodnom razdoblju!

U intervjuu, koji je vodio kolega Mislav Bago, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se na sve što je naša Vlada učinila u svom mandatu te najavio program i planove za ponovno pridobivanje povjerenja hrvatskih građana.

Plenković je istaknuo da Izborni program HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ u svojoj srži ima građane i njihove interese te da su mu ključne odrednice socijalna sigurnost, ekonomski suverenitet i samodostatnost, snažne državne institucije i globalna prepoznatljivost.

Naš program nudi socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost & globalnu prepoznatljivost Hrvatske!

Ljudi znaju na koga se mogu osloniti

Najavljujući daljnja porezna i administrativna  rasterećenja, ocijenio je da imamo sjajne rezultate i postignuća iza sebe:

- Vlada je pokazala da dobro funkcionira i tijekom najvećeg izazova nakon Domovinskog rata. Zaštitili smo zdravlje građana. Da nismo poduzeli odgovarajuće mjere, bio bi daleko veći broj zaraženih i preminulih. Vlada je osigurala plaće za 550.000 zaposlenih u privatnom sektoru i očuvala radna mjesta, a međunarodni položaj Hrvatske, i na financijskim tržištima, nikad nije bio bolji.

Hrvatskoj više od 20 mlrd € iz EU-a, povećanje zaposlenosti, rast BDP-a, strani turisti & nova mjera za očuvanje radnih mjesta!

Država i postoji zbog & radi građana!

Za sektore koji su i dalje ugroženi, poput turizma ili ugostiteljstva, Vlada će nastaviti osiguravati sredstva:

- Bitni su nam naši radnici, naši ljudi. Država zbog toga i postoji. Vlada stvara preduvjete da se od ove turističke sezone izvuče maksimalno moguće.

Europska unija stat će iza država članica, plan gospodarskog oporavka bit će usvojen, kao i financijski okvir iz kojeg bi Hrvatska trebala dobiti oko 22 milijardi eura pomoći - nastavio je Plenković.

Zahtjev za financiranje obnove Zagreba

Na upit o obnovi nakon potresa, najavio je da će Vlada ove srijede podnijeti zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a. Podsjetio je da je u Zagrebu oštećeno više od 23.000 zgrada te da se šteta ne može utvrditi preko noći:

- A upravo je detaljna procjena štete, što neki „zaboravljaju“, uvjet za podnošenje zahtjeva! Donijeli smo niz interventnih mjera, financiramo najamnine sugrađanima koji se ne mogu vratiti u svoje domove. Podsjetio bih i da je HDZ uplatio 1.1 milijun kuna u Fond za obnovu Zagreba, a sve članice i članovi Vlada odrekli su se svojih plaća za ožujak. Zagreb ćemo obnoviti - to je jedna od ključnih točaka našeg programa.

Hrvatska iz Fonda solidarnosti Europske unije očekuje 500 milijuna € za sanaciju šteta od potresa!

I Austrija i Mađarska otvaraju se prema Hrvatskoj

Nakon razgovora s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, najavio je da će ta zemlja od ponedjeljka, 15. lipnja, otvoriti granice i dopustiti svojim državljanima ulazak u Hrvatsku:

- Mađarska će to učiniti već ovog u petka, 12. lipnja.

Razgovor s Orbanom

Komentirao je i prijeporni natpis na mađarskoj ploči, napomenuvši da se radi o nesporazumu:

- Razgovarao sam s Orbanom, tražio sam vrlo jasna pojašnjenja o čemu se točno radi. Ponovio je ono što su mađarska tijela već pojasnila - da je riječ o pogrešnoj interpretaciji. Trianon je za Mađare bio težak trenutak u njihovoj povijesti. Na toj ploči citira se pjesma u kojoj se navodi da Mađari idu na more, a ne da je Rijeka njihova.

Orban je vrlo jasno odbacio bilo kakve teze da ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju - dodao je predsjednik Plenković.

Milanoviću bi bilo bolje da poštuje Dan državnosti

Na pitanje o Miroslavu Škori, kazao je da se on do sada pokazao kao sjajan saveznik SDP-a. Još jednom se osvrnuo na svoju odnos s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem:

- Bilo bi mu dobro da poštuje Dan državnosti, da poštuje hrvatsku himnu, mislim da bi na taj način imao veće povjerenje hrvatskih birača, a i bolji rejting. Što se tiče stavova o temeljima suvremene hrvatske države i Domovinskom ratu, ova Vlada ne može biti jasnija!

Milanovićev bojkot Dana državnosti ispod je razine institucije predsjednika RH!

Hrvatskoj ne trebaju eksperimenti

Za kraj je predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo da mu je žao što u ovom mandatu nismo uspjeli napraviti veći iskorak u smanjenju polarizacije hrvatskog društva, smanjenju isključivosti, sankcioniranju govora mržnje i stvaranju malo optimističnije klime:

- Ovi izbori su između eksperimenta zvanog Bernardić, mene i trećih opcija koje pretendiraju odvesti Hrvatsku nazad.

Pred građanima je da izaberu hoće li Bernardića ili mene za premijera. I to je to

A A A