Vijesti
3. 9. 2020.

Produžujemo niz mjera pomoći gospodarstvu - nastavak potpora za likvidnost & očuvanje radnih mjesta do 31. prosinca!

Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Zahvaljujući dosadašnjim mjerama i „pokrivanju“ oko 600.000 plaća radnika u privatnom sektoru - za što je iz državnog proračuna isplaćeno 6.3 milijarde kuna - Hrvatska i nije doživjela veći pad zaposlenosti unatoč koronakrizi. Kako bismo pomogli zaposlenicima, ali i poduzetnicima da lakše planiraju poslovanje, ove jeseni nastavljamo s nizom mjera, koje ćemo financirati što iz proračuna, što EU sredstvima.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a osvrnuo se na aktualne teme u proteklom tjednu.

Otvoreni za svaki dobri prijedlog

Govoreći o Konačnom prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, ponovio je da će Vlada i dalje ostati otvorena za sugestije svih političkih stranaka i klubova zastupnika u Hrvatskom saboru.

Jučerašnju saborsku raspravu ocijenio je sadržajnom te kazao da očekuje da će se Zakon usvojiti 11. rujna, nakon čega će se moći krenuti s Programom mjera i osnivanjem Fonda za obnovu.

 

Vjerujem da ćemo iskoristiti priliku da sugrađanima osiguramo kvalitetan, transparentan, pravičan i provediv zakon

 

Nikada nećemo odustati!

Od ostalih aktivnosti izdvojio je one u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana nestalih osoba u Domovinskom ratu, poručivši da je važno nastaviti predano raditi na rasvjetljavanju sudbina svih nestalih osoba.:

- I od potrage za nestalima nikada nećemo odustati!

 

Traženje nestalih nikada neće prestati biti prioritet hrvatske Vlade!

 

Kvalitetna rasprava na Bledu

Predsjednik Plenković prošlog je tjedna sudjelovao i na Strateškom forumu na Bledu, a raspravu je ocijenio kvalitetnom i zanimljivom:

- Dobro je da se postupno reaktivira i takav oblik međunarodnih aktivnosti koji je bio znatno smanjen uslijed pandemije koronavirusa.

 

Vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih

 

Vladina jamstva ZA opstanak brodogradnje 

Od odluka koje su na dnevnom redu današnje sjednice, izdvojio je dva jamstva za brodogradnju. Prvo se jamstvo - pojasnio je - odnosi na društvo MKM Yachts i na riječki „3. maj“ kao podugovaratelja, a radi se o izgradnji najluksuznijih polarnih kruzera:

- Vjerujem da će jamstvo pomoći da se održi brodogradnja u Rijeci, i to u niši koja je zaista globalno konkurentna i u kojoj se proizvode brodovi koji su među najboljima tog tipa u svijetu.

 

Radovi na Istarskom ipsilonu brži od rokova! U 3. maju prva novogradnja poslije četiri godine!

 

Drugo jamstvo odnosi se na Uljanik Brodogradnju 1856 u svrhu pokretanja proizvodnje:

- Ovo je poruka cijeloj Istri, poruka radnicima brodogradilišta koji su bili najuporniji i koji su s nama razgovarali sve ovo vrijeme. Na precizan i mudar način otvaramo prostor kako bismo postupno revitalizirali brodogradnju u Puli.

 

Iz Pule: Naša Vlada snažno je stala iza Istre - što smo i dokazali nikad izdašnijim ulaganjima & nikad većim brojem projekata!

 

Zahvaljujući turizmu manji pad BDP-a od očekivanog

Predsjednik Plenković najavio je da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Istaknuvši da je pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta ključna tema, naveo je da je danas u Hrvatskoj više od 1.5 milijuna zaposlenih te otprilike 150.000 nezaposlenih:

- Zajedničkim naporima Hrvatskoj smo osigurali solidnu turističku sezonu, što će se osjetiti i u proračunskim prihodima, te će zbog toga očekivani pad BDP-a ipak biti nešto manji od prvotnih, proljetnih prognoza. 

 

Zahvaljujući turističkoj sezoni & ljetošnjem rastu plaća i zaposlenosti, pad BDP-a mogao bi biti manji od predviđenih 9.4%!

 

Za očuvanje radnih mjesta dosad 6.3 mlrd kuna

Stoga smo - dodao je - razmatrali što učiniti dalje i koje poruke ohrabrenja poslati hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima i zaposlenicima:

- Podsjećam da zahvaljujući dosadašnjim mjerama i „pokrivanju“ oko 600.000 plaća radnika u privatnom sektoru, za što je iz državnog proračuna isplaćeno 6.3 milijarde kuna, Hrvatska i nije doživjela veći pad zaposlenosti unatoč koronakrizi. 

 

Pad BDP-a ne treba nikoga čuditi. Da Vlada nije reagirala s mjerama već na početku krize, brojke bi bile daleko gore

 

Nastavak pomoći gospodarstvu 

Kako bi omogućila poduzetnicima da funkcioniraju bez ikakve panike i straha te da mogu dobro planirati aktivnosti, Vlada će do 31. prosinca nastaviti mjeru financiranja skraćenog radnog vremena od 2.000 kuna po radniku, kao i produžiti mjeru za mikropoduzetnike, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku - ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Te se dvije mjere - rekao je Plenković - odnose na sve sektore gospodarstva i uključuju otpis pripadajućih doprinosa:

- Za djelatnosti koje su posebno ugrožene nastavit će se, također do 31. prosinca, potpora od 4.000 kuna po radniku ako su imale pad prometa veći od 60 posto. To se odnosi na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje... I ta potpora uključuje otpis doprinosa. Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ujedno je najavio nastavak izdavanja "Covid kredita“ za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Za nove mjere do kraja godine 800 milijuna kuna

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna - otkrio je Andrej Plenković - i financirat će se što iz državnog proračuna, što iz EU fondova iz aktualne financijske omotnice te pro futuro iz SURE zajmova i budućih programa Fonda za oporavak i otpornost:

- Hrvatska je pravodobno poduzela nacionalne mjere. Nismo čekali da se na razini EU-a usvoje pravni akti, instrumenti, iznađu sredstva, pa da kasnije krenemo s implementacijom. Reagirali smo na vrijeme i zbog toga u ovakvoj krizi nismo osjetili veći porast nezaposlenosti, a omogućili smo brojnim gospodarskim subjektima da premoste krizu. 

Važna poruka uoči ekonomske jeseni 

„I naše nove aktivnosti upravo su na tragu takve politike. Sve mjere ćemo temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima. Poslali smo važnu poruku uoči ove političke i, prije svega, ekonomske jeseni“ -zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

POTVRDILI SMO DA JE OČUVANJE RADNIH MJESTA OSTAO NAŠ PRIORITET! 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija dr. sc. Zdravko Marić izdvojio je podatak da je kriza dosad izravno stajala Hrvatsku više od 11 milijardi kuna, od čega je oko 60% otišlo za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“, za koju je iz državnog proračuna isplaćeno 6.3 milijardi:

- Ako tome pridodamo manjak poreznih prihoda uslijed pada ekonomskih aktivnosti, oprost i odgodu poreznih dugova i doprinosa te ostale neplanirane izdatke, cifra „koronatroška“ penje se na 21 milijardu kuna. No današnji produžetak niza mjera pomoći gospodarstvu potvrđuje da je očuvanje radnih mjesta bio i ostao prioritet naše Vlade! Sa svoje strane smo iskazali i iskazujemo i volju i spremnost!

A A A