Vijesti
15. 9. 2020.

Nastavak izvrsnih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske!

Andrej Plenković sastao se u Splitu s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, koji boravi u posjetu Hrvatskoj: „Razgovarali smo o izrazito dobrim međudržavnim odnosima, punim međusobnog poštovanja i suradnje, te dijalogu i kvalitetnoj suradnji između Katoličke Crkve i Vlade RH. Bez naših kršćanskih korijena, naše tradicije, ne bismo bili ono što danas jesmo kao hrvatski narod“.

Ovo je bio četvrti susret predsjednika Vlade RH i HDZ-a te kardinala Parolina u protekle četiri godine. Dosad su se sastali dva puta u Hrvatskoj i dva puta u Vatikanu.

S papom Franjom: Odnosi između Svete Stolice i Hrvatske su dobri, kvalitetni, nemamo nikakvih otvorenih pitanja

Odlični odnosi s Hrvatskom biskupskom konferencijom

U izjavi za medije nakon sastanka, Andrej Plenković je kazao da je s kardinalom Parolinom razgovarao o odnosima Hrvatske i Svete Stolice, o situaciji u susjedstvu, europskim i globalnim temama:

- Konstatirali smo da su naši odnosi izrazito dobri, izvrsni, i puni međusobnog poštovanja i suradnje. Naravno, spomenuli smo i odlične odnose Vlade RH s Hrvatskom biskupskom konferencijom.

Kardinal Bozanić & predsjednik Plenković na Kaptolu: Nastavak suradnje & čestitke na izbornoj pobjedi

Biskupsko ređenje mons. Ante Jozića

Povod ovom posjetu kardinala Parolina Lijepoj Našoj jest biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, kojeg je papa Franjo imenovao nadbiskupom i apostolskim nuncijem Svete Stolice u Bjelarusu.

- To je na ponos Hrvatske i, naravno, još jedno priznanje u okviru vatikanske diplomacije da tako važnu dužnost preuzima mons. Jozić - poručio je Plenković. 

Poruka njegovanja naših kršćanskih korijena

Izrazio je zadovoljstvo što će se ređenje mons. Jozića u srijedu održati u novoizgrađenoj i nedavno posvećenoj Crkvi Svete obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu, koju je sam posjetio u ponedjeljak na povratku iz Mostara.

Kao i dosad, snažno ćemo se zauzimati za euroatlantski put BiH & ravnopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje!

- Veselim se, kao šte se vesele svi vjernici, da je dovršen jedan ovako važan projekt. Solin, kolijevka kršćanstva u Hrvatskoj, ovim prelijepim zdanjem dobiva novu dimenziju. Snažna je to poruka njegovanja naših kršćanskih korijena, naše tradicije, naših vrijednosti. Bez njih ne bismo bili ono što danas jesmo kao hrvatski narod - istaknuo je tom prilikom predsjednika Vlade RH i HDZ-a.

A A A