Vijesti
14. 9. 2020.

Kao i dosad, snažno ćemo se zauzimati za euroatlantski put BiH & ravnopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje!

(PHOTO) Andrej Plenković sudjelovao je u Mostaru na svečanoj svetoj misi u prigodi ustoličenja mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petra Palića te se sastao s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. „Briga za hrvatski narod u BiH neodvojivi je dio politike naše Vlade i HDZ-a. Važno je nastaviti dijalog o izmjeni nepravednog izbornog zakona i tražiti rješenje kojim će se onemogućiti da Hrvati budu preglasavani“.

Po dolasku u Mostar, predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Nedopustivo nametanje političkih predstavnika

Nakon sastanka, Andrej Plenković je na zajedničkoj konferenciji za medije izrazio očekivanje da će se u BiH poštovati Daytonsko-pariški mirovni sporazumi i prestati s praksom preglasavanja Hrvata i nametanja njihovih političkih predstavnika:

- Hrvatska će, kao i do sad, biti odvjetnik BiH i snažno podupirati njen put prema Europskoj uniji i NATO-u, poštujući suverenitet naše susjedne i prijateljske države. Mi ćemo i dalje razvijati suradnju sa sva tri konstitutivna naroda. No istodobno ću po tko zna koji put ponoviti: za nas je iznimno važno da se BiH drži načela ravnopravnosti, posebno u odnosu prema Hrvatima kao najmalobrojnijem narodu, te da se poštuju slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Izmjene nepravednog Izbornog zakona

Briga za Hrvate u BiH neodvojivi je dio politike naše Vlade i HDZ-a. Poštivanje načela legitimnog političkog predstavljanja - nastavio je - temelj je za pravično i učinkovito funkcioniranje države BiH i njenih institucija:

- Najvažnije je nastaviti dijalog i tražiti rješenje kojim će se izbjeći da se hrvatski narod osjeća zakinutim. Očekujem da će HDZ BiH i SDA postići dogovor o izmjenama nepravednog Izbornog zakona kako bi se prestalo s praksom preglasavanja Hrvata.

Iz Orašja: Ravnopravnost Hrvata u BiH - prioritet Hrvatske!

O samom sastanku Plenković je izvijestio da je s Čovićem razgovarao o daljnjoj suradnji na EU i NATO putu BiH, postizanju stvarne ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH, kao i projektima Vlade RH koji su važni za položaj našeg naroda u toj državi.

Među ostalim, jučer je u Mostaru otvoren moderni Biskupijski kulturni centar, čiju je gradnju također potpomogla Republika Hrvatska.

Služba na dobrobit katoličkih vjernika i hrvatskog naroda

Nakon sastanka s Čovićem, predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je biskupski dvor, gdje je razgovarao s mostarsko-duvanjskim biskupom na odlasku Ratkom Perićem i njegovim nasljednikom Petrom Palićem:

- Poželio sam im obilje snage i uspjeha u daljnjoj službi na dobrobit katoličkih vjernika i hrvatskog naroda.

Na kraju posjeta Mostaru, ispred Katedrale Marije Majke Crkve na Gospinu trgu sudjelovao je na svečanoj svetoj misi u prigodi ustoličenja mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petra Palića.

ČOVIĆ: Komšić kao Sejdo Bajramović

Na konferenciji za medije Dragan Čović je podsjetio da je i prije upozoravao Bakira Izetbegovića da „instaliranje“ političkih predstavnika rezultira problemima, navodeći slučaj Sejde Bajramovića kojeg je srbijanski vrh sa Slobodanom Miloševićem nametnuo kosovskim Albancima.

HDZ BiH: O sudbini hrvatskog naroda odlučivat će Hrvati, a ne Izetbegović & Komšić!

Izetbegović najavljuje rušenje ustavnog poretka BiH novim „slučajevima Komšić na svim razinama“

A A A