Vijesti
26. 9. 2020.

Teško da su od 2000. do danas Hrvati u BiH imali većeg zagovornika & prijatelja od Andreja Plenkovića!

Dragan Čović za Večernji list BiH: Njegov je stav nedvosmislen, državnički - po pitanjima i euroatlantskog puta BiH i uspostave potpune ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Na svakoj europskoj ili svjetskoj destinaciji koju pohodi jasno i uvijek ističe probleme s kojima se susreće naš narod.

Predsjednik Andrej Plenković u govoru videolinkom na 75. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda pozvao je, među ostalim, na uspostavu stvarne ravnopravnosti Hrvata u BiH i na izmjene izbornog zakona koje bi spriječile izborni inženjering te omogućile našim sunarodnjacima da sami biraju svoje legitimne političke predstavnike:

- Ove se godine obilježava i 25. obljetnica Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je prekinuo najkrvaviji rat u Europi od Drugog svjetskog rata. No ostali su neki problemi koji zaslužuju punu pažnju. Kao jedna od stranaka navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da godišnjicu Daytona treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća i cijele situacije u BiH, s ciljem čvrstog usmjeravanja te zemlje na njezinom europskom putu. Hrvatska, kao susjed i prijatelj, ima snažan interes za stabilnost i blagostanje BiH, svih njenih konstitutivnih naroda i svih njenih građana. Puna jednakost i dobrobit Hrvata, kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH, ostaje naš najviši prioritet. Posebno njihova legitimna zastupljenost u državnim tijelima.

Plenković u Ujedinjenim narodima o povijesnoj istini, kandidatkinji RH za Međunarodni sud pravde, Hrvatima u BiH & globalnim izazovima

Hrvati u BiH - strateški prioritet

Nerijetko ističemo da nema toga međunarodnog sastanka ili skupa na kojem Plenković ne otvara i pitanje neravnopravnosti Hrvata u BiH. Tako je bilo i s govorom na zasjedanju UN-a.

Kao i dosad, snažno ćemo se zauzimati za euroatlantski put BiH & ravnopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje!

Time su se potvrdile i riječi predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) Dragana Čovića iz nedavnog intervjua za BH izdanje Večernjeg lista:

VL BiH: Kako ocjenjujete odnos Zagreba prema BiH i Hrvatima, posebice hrvatskog premijera Andreja Plenkovića?

ČOVIĆ: Teško da smo od 2000. do danas imali većeg zagovornika od Andreja Plenkovića kada je posrijedi i hrvatski narod i svjetske destinacije kako bi se pronašla pozicija za BiH primjerena otvaranju vrata na europskom putu. Vrlo jasan, nedvosmislen, klasičan državnički stav kako bi se osigurala potpuna jednakopravnost koja se prepoznaje u legitimnosti predstavljanja hrvatskog naroda na svim razinama u BiH. Čovjek je to koji vrlo jasno djeluje u BiH, Zagrebu ili bilo kojoj europskoj ili svjetskoj destinaciji s jasnom porukom prijateljstva prema svima u BiH, a posebno ističući najmalobrojniji konstitutivni narod. Ne znam boljeg zagovornika ili prijatelja koji poznaje unutarnje uređenje, uz maksimalno poštovanje i svih onih nijansi koje nekad imaju ključnu ulogu za razumijevanje odnosa.

Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH!

NEMA PREDAJE! OSTVARIT ĆEMO SVOJE CILJEVE!

Nećemo dopustiti da naš narod pretvore u manjinu. Minimum koji tražimo jest da Hrvati sami biraju svoga člana Predsjedništva BiH i 17 predstavnika hrvatskog u Domu naroda Federacije BiH - također je istaknuo Čović u razgovoru za Večernji list BiH.

Cijeli intervju, u kojem predsjednik sestrinskog nam HDZ-a BiH govori o „projektu Komšić“ i prijetnjama bošnjačkih stranaka da će Hrvate “pomesti” i s drugih razina vlasti, možete pročitati na donjem linku:

S Dodikom nikada nisam niti želim razgovarati o podjeli BiH

Photo: Boris Šćitar/PIXSELL

A A A