Vijesti
25. 9. 2020.

Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH!

Nema istupa, nema događaja na kojem MVEP Gordan Grlić Radman ne progovara o položaju naših sunarodnjaka u BiH: „aktualac“, susret s kardinalom Parolinom, intervju Jutarnjem listu, gostovanje u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“… „Naša Vlada i HDZ nastavljaju s politikom bezuvjetne potpore Hrvatima u BiH te se snažno zauzimaju za promjenu izbornog zakona. Samo proeuropska BiH u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna može imati prosperitetnu budućnost“.

INTERVJU ZA JUTARNJI LIST (12. rujna)

JL: Na početku mandata ste BiH istaknuli kao svoj glavni prioritet. Hoćete li se fokusirati na promjenu izbornog zakona?

GGR: Tako je, to je Vladin prioritet, ali i moj osobni jer sam rodom iz BiH. Poglavito, nastavit ćemo podržavati nastojanja legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH da na svim razinama vlasti slobodno ostvaruju svoja politička prava koja bi im trebao jamčiti njihov ustavni položaj konstitutivnog naroda. Nažalost, to danas nije tako, a glavni preduvjet za ostvarivanje spomenutih prava je promjena Izbornog zakona.

Kao i dosad, snažno ćemo se zauzimati za euroatlantski put BiH & ravnopravnost Hrvata i legitimno političko predstavljanje!

DRŽAVNI TAJNIK SVETE STOLICE (15. rujna)

„Na susretu s kardinalom Pietrom Parolinom razgovaralo se i o položaju Hrvata u susjednoj Bosni i Hercegovini. Sveta Stolica pridaje veliku važnost očuvanju katolika na tom prostoru“ - istaknuo je Grlić Radman u Splitu, gdje su se već četvrti put u zadnje četiri godine (dva puta u RH i dva puta u Vatikanu) susreli hrvatski premijer Andrej Plenković i državni tajnik Svete Stolice.

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

Nastavak izvrsnih odnosa između Svete Stolice i Hrvatske!

AKTUALNO PRIJEPODNE (16. rujna)

Zastupnik Nevenko Barbarić, izabran s HDZ-ove liste u XI. izbornoj jedini (za Hrvate izvan RH), na „aktualcu“ je u Hrvatskom saboru apostrofirao važnost opstanak Hrvata u BiH te Grliću Radmanu postavio pitanje o tome kakvu pomoć naši sunarodnjaci u toj državi mogu očekivati od Hrvatske.

Plenković je dao golemi doprinos borbi ZA stvarnu ravnopravnost Hrvata u BiH!

Evo što je odgovorio ministar vanjskih i europskih poslova RH i člana Središnjeg odbora HDZ-a:

„Vlada RH nastavlja s politikom bezuvjetne potpore Hrvatima u BiH. Funkcionalna BiH i njena europska budućnost naš je vitalni interes. Snažno podupiremo europski put BiH te ćemo, kao i dosad, biti iskreni zagovaratelj u procesu dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU-u. Samo proeuropska BiH u kojoj su sva tri konstitutivna naroda stvarno ravnopravna može imati prosperitetnu budućnost.

Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata

Predsjedništvo BiH, nažalost, ne reflektira pravo stanje kad je riječ o Hrvatima, jer jedan njegov član nije legitimni predstavnik Hrvata. Sadašnjim izbornim inženjeringom preglasavaju se Hrvati. Zato se Hrvatska snažno zauzima za promjenu izbornog zakona. Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH“.

Iz Orašja: Ravnopravnost Hrvata u BiH - prioritet Hrvatske!

 „OTVORENO“ HTV-a (18. rujna)

„Problem se treba riješiti promjenom izbornog zakona. Dodik? Treba poštivati političke činjenice, on je legitimno izabrani član Predsjedništva BiH.

S Dodikom o povratku Hrvata

Možemo se s njim u mnogočemu ne slagati, ali na nama je činiti sve što možemo i voditi dijalog s kim god treba kako bismo, u sadašnjim okolnostima, pomogli hrvatskom narodu BiH. S Dodikom smo razgovarali upravo o povratku Hrvata u svoje domove, o zaštiti njihove imovine, boljem prometnom povezivanju.... Puno je tema od zajedničkog interesa“.

Ako se zbog trase autoceste trebaju rušiti kuće Hrvata u Bosanskoj Posavini, onda je moja zadaća da to pokušam spriječiti!

A A A