Vijesti
30. 9. 2020.

Sva tri konstitutivna naroda u BiH trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike!

Nema te bilaterale ili međunarodnog skupa na kojima Andrej Plenković ne upozorava na problem neravnopravnosti Hrvata u BiH i potrebu izmjene diskriminatornog izbornog zakona. Tako je učinio i u govoru na Općoj skupštini UN-a, pred cijelim svijetom, a ponovio i na sastanku s Izetbegovićem i Čovićem. Zacijelo će o položaju hrvatskog naroda u BiH biti riječi i u Bruxellesu (Europsko vijeće) i u Dubrovniku (sastanak s američkim državnim tajnikom Pompeom).

PLENKOVIĆ: Jasan stav o potrebi izmjene izbornog zakona u BiH sigurno nećemo mijenjati!

Na sastanku s Bakirom Izetbegovićem & Draganom Čovićem jasno sam poručio da praksa po kojoj drugi narod Hrvatima bira člana Predsjedništva BiH nipošto nije dobra - napomenuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a:

- Hrvatska je čvrstog stajališta da se kroz dijalog treba iznjedriti pravedni, korektni izborni zakon koji će onemogućiti da se ijedan konstitutivni narod osjeća loše. To je naš stav, i sigurno ga nećemo mijenjati. Predstavnici sva tri naroda trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike, u skladu s duhom i slovom Daytonskog sporazuma i Ustava BiH.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Naša Vlada želi razvijati skladne, prijateljske odnose s BiH te joj pomoći na putu u NATO i Europsku uniju. S obzirom na geografski položaj i sve druge poveznice, BiH je upućena na Hrvatsku, a i Hrvatska na BiH - zaključio je Andrej Plenković.

GRLIĆ RADMAN: Dogovoren sastanak dviju vlada

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman također je sudjelovao na nedavnom sastanku s Izetbegovićem i Čovićem u Banskim dvorima:

- Razgovarati se mora, nastavit ćemo dijalog kroz susret vlada Hrvatske i BiH. No datum još nije određen. 25. obljetnica Daytonskog sporazuma prilika je da se vidi je li BiH, kao multinacionalna država, stabilna i funkcionalna. Ako je itko iskreni zagovaratelj stabilne BiH, onda je to Hrvatska.

No za to je - zaključio je Grlić Radman - nužna promjena izbornog zakona. „Samo proeuropska BiH u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna može imati prosperitetnu budućnost“.

Hrvatska nikada neće ostaviti Hrvate u BiH!

I U BRUXELLESU & DUBROVNIKU O POLOŽAJU HRVATA U BiH

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u četvrtak je na posebnom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, gdje će se i odvojeno susresti s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom EV-a Charlesom Michelom, potpredsjednicom EK Dubravka Šuica, prvim čovjekom EPP-a Donaldom Tuskom...

U petak leti ravno u Dubrovnik - na sastanak s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Pompeom. Osim o aktualnim europskim pitanjima (odnosi s Turskom i Kinom, stanje u Bjelarusu, trovanje Navaljnog, borba protiv korone, digitalna transformacija) te hrvatsko-američkoj suradnji (ukidanje viza za državljane RH, izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, NATO), bit će to zacijelo prigoda i za razgovor o položaju Hrvata u BiH.

Govor u Ujedinjenim narodima

Jer, kako nerijetko ističemo, nema tog bilateralnog sastanka ili međunarodnog skupa na kojem Andrej Plenković i članovi njegove Vlade ne upozoravaju na neravnopravnost našeg naroda u BiH i potrebu izmjene izbornog zakona. Tako je Plenković učinio i u svom govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, pred cijelim svijetom.

Plenković u Ujedinjenim narodima o povijesnoj istini, kandidatkinji RH za Međunarodni sud pravde, Hrvatima u BiH & globalnim izazovima

A A A