Vijesti
1. 10. 2020.

Bilateralni sastanci: povlačenje EU sredstava & brzi gospodarski oporavak, demografska revitalizacija, Schengen, uvođenje eura…

Uoči Europskog vijeća, koje okuplja predsjednike vlada ili država svih zemalja članica EU-a, Andrej Plenković u Bruxellesu se odvojeno sastao s najvišim europskim dužnosnicima - Charlesom Michelom, Ursulom von der Leyen i Dubravkom Šuicom. „Nisam stigao pozornije pratiti današnji Milanovićev istup jer sam razgovarao o važnim temama za Hrvatsku. No mogu reći da je u zadnje vrijeme imao niz 'sjajnih' izjava“.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a prvo se sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom:

„Razgovarali smo o hrvatskim planovima za korištenje sredstava iz instrumenta 'EU sljedeće generacije' (Next Generation EU) i 7-godišnjeg europskog proračuna radi ubrzanog povratka na gospodarski rast, kao i o EU perspektivi BiH i cijelog jugoistoka Europe slijedom zaključaka sa  Zagrebačkog summita“.

EU NOVAC - POLUGA ZA OPORAVAK HRVATSKE!

Uslijedio je bilateralni sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen:

„Također smo razgovarali smo o povlačenju EU novca. Ta golema, rekordna sredstva koja su na raspolaganju Hrvatskoj poslužit će nam kao snažna poluga za brzi gospodarski oporavak Lijepe Naše! Nastavili smo dijalog i o pripremama za Konferenciju o budućnosti Europe, za koju je zadužena upravo hrvatska povjerenica u Europskoj komisiji Dubravka Šuica, te o našim ambicijama za ulazak u Schengen i eurozonu - koje planiramo ostvariti do kraja mandata ove Vlade“.  

O EU SREDSTVIMA (I) ZA DEMOGRAFSKU REVITALIZACIJU

Andrej Plenković u Bruxellesu se sastao i s Dubravkom Šuicom, potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju:

„Odlična prilika za razmjenu novih informacija o potpori EU-a u suočavanju Hrvatske s demografskim izazovima te o pripremi Konferencije o o budućnosti Europe (Future of Europe). Na inicijativu naše Vlade Europska komisija prvi put u povijesti ima resor demografije, a posljednjeg dana pregovora o 'EU sljedeće generacije' i Višegodišnjem financijskom okviru Hrvatska je dobila, povrh dosad nezapamćenih 22 milijarde eura, i dodatnih 100 milijuna eura za ruralni razvoj upravo za krajeve Lijepe Naše u kojima je ključno pitanje demografske revitalizacije“.  

O MILANOVIĆEVIM „SJAJNIM“ IZJAVAMA

Nakon ova tri sastanka, predsjednik Vlade RH i HDZ-a stao je pred novinare i odgovarao na njihova pitanje. Malo koje se odnosilo na razlog dolaska u Bruxelles - na posebni sastanak Europskog vijeća - i na uvijek korisnu „bilateralu“. Uglavnom se tražio komentar o najnovijim „biserima“ predsjednika RH Zorana Milanovića.

- Milanović je u zadnje vrijeme imao niz „sjajnih“ izjava. Nisam stigao pozornije pratiti njegov današnji istup jer sam na sastancima s Charlesom Michelom, Ursulom von der Leyen i Dubravkom Šuicom razgovarao o važnim temama za Hrvatsku: ulazak u Schengen, plan gospodarskog oporavka radi povlačenja EU sredstava koja su nam na raspolaganju, uvođenje eura, demografska revitalizacija - naveo je Plenković.

O još jednoj „sjajnoj“ izjavi

Na inzistiranje novinara, ipak se osvrnuo na Milanovićevu kao „slon u staklarni“ tvrdnju o dolasku američkog državnog tajnika Pompea sutra u Dubrovnik kako bi Hrvatskoj „uvalio avione“:

- To je još jedna od njegovih „sjajnih“ izjava… Samo ću podsjetiti da smo predsjedniku RH ponudili da delegira svoje predstavnike u Povjerenstvo za nabavu borbenih zrakoplova. Milanović je to odbio. Svaki daljnji komentar je izlišan.

Zabrinjavajuće je kada Milanoviću nije normalno da Vlada, pravosudna tijela & policija postupaju po zakonu!

POTPORA HRVATIMA U BiH

Naravno, Andrej Plenković je i u Bruxellesu govorio o neravnopravnosti naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini:

- Naša je Vlada od samog početka, i od prošlog mandata, vrlo angažirana u davanju potpore euroatlantskom putu BiH, ali i u zauzimanju za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. Naš je stav više nego jasan: BiH se mora vratiti duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Snažna potpora Hrvatske europskom i reformskom putu BiH & ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda!

Činjenica da mnogobrojniji narod, a to su Bošnjaci, biraju Hrvatima „njihovog“ člana Predsjedništva BiH dovodi do nezadovoljstva i nelegitimne zastupljenosti. O tom smo progovorili progovorili puno prije od zadnjih dviju-triju Milanovićevih izjava - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

IZ BRUXELLESA RAVNO U DUBROVNIK

Posebni sastanak Europskog vijeća nastavlja se u petak, a na dnevnom su redu vanjskopolitička pitanja Europske unije (situacija u Bjelarusu, trovanje Alekseja Navaljnog, oružani sukobi u Gorskom Karabahu, odnosi s Turskom i Kinom…) te jedinstveno tržište, industrijska politika, digitalna transformacija, nastavak zajedničke borbe protiv korone i mjere gospodarskog oporavka.

Andrej Plenković zasebno će se sastati s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom, a iz Bruxellesa potom će ravno odletjeti u Dubrovnik - na sastanak s državnim tajnikom Michaelom R. Pompeom (oko 14:00 sati).

 

A A A