Vijesti
4. 10. 2020.

Uskoro možemo očekivati da Sjedinjene Američke Države ukinu vize za naše državljane

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirao je posjet američkog državnog tajnika Michaela R. Pompea Hrvatskoj. „SAD je iskazao respekt prema Hrvatskoj kao prijatelju, savezniku i partneru. Za ukidanje viznog režima nisu ništa tražili zauzvrat“.

SAD Hrvatsku vidi kao prijatelja, saveznika & partnera

Posjet američkog državnog tajnika Hrvatskoj potvrdio je dobre strateške odnose Sjedinjenih Država i naše zemlje. Michael R. Pompeo poslao je jaku političku poruku iz Dubrovnika o novoj razini savezništva dviju zemalja.

Pompeo & Plenković: Ukidanje viza i dvostrukog oporezivanja, LNG terminal & jača ekonomska suradnja RH i SAD-a!

SAD Hrvatsku vidi kao prijatelja, saveznika i partnera u Europi, ali i faktor stabilnosti i primjer uspješnog pristupanja euroatlantskim integracijama - ističu u američkom State Departmentu. Jugoistok Europe ostaje u fokusu američke politike te Amerikanci i dalje ostaju aktivni.

Respekt prema Hrvatskoj

Posjet američkog državnog tajnika bio je sjajan, može se reći - moćan. Bio je to povijesni susret. Sjedinjene Američke Države iskazale su respekt prema Hrvatskoj, ravnopravnoj članici NATO-a, velikom savezniku, osobito u obrambenoj i vojnoj suradnji te borbi protiv terorizma - naglasio je hrvatski MVEP (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman u središnjem Dnevniku HTV-a.

- Razgovarali smo o unapređenju gospodarskih odnosa, još boljoj suradnji, viznom izuzeću građana RH poslije 30 godina velikih napora. Osobito bih tu istaknuo zasluge MUP-a i MVEP-a koji su stvorili pravne, sigurnosne i tehničke preduvjete, poput sklapanja sporazuma o sigurnosti u zračnom prometu, za taj veliki iskorak - dodao je Grlić Radman.

Amerikanci nisu ništa tražili zauzvrat

Što se tiče viza, istaknuo je Amerikanci nisu ništa tražili zauzvrat:

- To je na neki način njihova isprika što je proces tako dugo trajao. Uskoro možemo očekivati sporazum o izuzeću viznog režima, vrlo sam optimističan, kako je prije nekoliko dana najavio i veleposlanik Kohorst.

Velika pozornost pitanju Hrvata u BiH

Demantirao je glasine o navodnoj Pompeovoj suzdržanosti vezanoj uz jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH:

- Upravo suprotno, Pompeo je posvetio vrlo veliku pozornost tom pitanju i apsolutno se oslonio na hrvatsko znanje i iskustvo. Računa na našu podršku i partnerski odnos kada budemo ubuduće razgovarali o položaju hrvatskog naroda u BiH te o BiH kao o funkcionalnoj i stabilnoj državi. Hrvatska je najveći zagovaratelj euroatlantskih integracija BiH.

Sva tri konstitutivna naroda u BiH trebaju imati svoje legitimne političke predstavnike!

Pohvale hrvatskom predsjedanju EU-om

Na kraju je Grlić Radman apostrofirao pohvale koje je Pompeo u Dubrovniku uputio Lijepoj Našoj za nedavno predsjedanje Vijećem EU-a:

- Zahvalio je i na odlično odrađenom Zagrebačkom summitu. Hrvatska želi stabilnost i sigurnost zemalja jugoistočne Europe te snažno podupire njihove reformske procese u cilju približavanja NATO-u i EU-u.

https://www.hdz.hr/article/2024/plenkovic-u-ujedinjenim-narodima-o-povijesnoj-istini-kandidatkinji-rh-za-medunarodni-sud-pravde-hrvatima-u-bih-globalnim-izazovima

A A A