Vijesti
14. 10. 2020.

Suzdržimo se od radikalizacije, neprimjerenih poruka koje potiču mržnju & poziva na bunt i nasilje

General Tomo Medved poručio je svim političkim akterima da izbjegavaju bilo kakve istupe koji stvaraju netoleranciju u društvu. „Nitko nema pravo ugroziti život druge osobe, ma kakvi mu bili motivi. Neprihvatljivi su istupi Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto. Na svima nama koji obnašamo javne dužnosti jest obveza izgradnje institucija i društva uvažavanja, a ne podrivanja i pozivanja na nasilje“.

Svjedočimo potpuno neprimjerenim, neodgovornim javnim istupima kako određenih političara, tako i pojedinaca i grupa na društvenim mrežama. Pozivam prvenstveno sve javne osobe da se suzdrže od radikalizacije, od upućivanja neprimjerenih poruka, pozivanja na bunt ili bilo čega drugog što stvara društvo netolerancije - istaknuo je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja.

Izgradnja, a ne podrivanje i nasilje

Pritom je kritizirao jučerašnju izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da napadač na Markovu trgu "nije kao njegovi vršnjaci pobjegao u Njemačku, nego je iskazao bunt":

- Na svima nama koji obnašamo javne dužnosti jest obveza stvaranja društva tolerancije, društva uvažavanja, izgradnje institucija, a ne podrivanje i pozivanje na nasilje i nekakav bunt.

Ranjenom policajcu želimo brzi oporavak. Morat ćemo pojačati mjere sigurnosti na Markovu trgu!

Branitelji su zaustavili neke druge tenkove

Osvrnuo se i na izjavu zastupnice DPMŠ-a Karoline Vidović Krišto da "Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga sv. Marka", poručivši da su takvi iskazi neprihvatljivi:

- Podsjećam da su upravo hrvatski branitelji spriječili neke druge tenkove da dođu na Markov trg. Takvi pozivi na nasilje neprihvatljivi su u modernom hrvatskom društvu. Privremene mjere sigurnosti postavljene su u cilju zaštite građana koji ovdje žive i dužnosnika koji rade. To je nužno. Nitko nema pravo ugroziti život druge osobe, ma kakvi mu bili motivi.

Pozivale na predaju ilegalnog oružja

Na pitanje o vraćanju nezakonitog oružja nadležnim službama, Medved je podsjetio da su se provodile brojne akcije koje su pozivale na povrat ilegalnog oružja:

- Iako je dosad predano više od 300.000 komada oružja i eksplozivnih naprava, činjenica jest da se ponovno otvorilo pitanje ilegalnog oružja i opasnosti koje ono predstavlja jer je, očito, dostupno i drugim osobama - poput napadača na Markovu trgu. Stoga pozivam sve hrvatske branitelje i sve ostale građane koji posjeduju ilegalno oružje da ga predaju MUP-u.

Na Markovu trgu uvodimo striktniji režim

Zaključio je da se radi na programima povrata vatrenog oružja, pa i po modelu po kojem bi se od građana otkupljivalo oružje:

- Razmatraju se sve opcije koje bi mogle pridonijeti izuzimanju vatrenog oružja zaostalog iz Domovinskog rata. Učinit ćemo sve moguće kako bi ga bilo što manje u posjedu.

A A A