Vijesti
16. 10. 2020.

Prvi spomenik koji je u 3 desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Republici Srbiji & izgradnja „Hrvatske kuće“ u Subotici!

POVIJESNI DAN ZA VOJVOĐANSKE HRVATE! Kod Subotičke katedrale otkriven je kip biskupa Ivana Antunovića, preporoditelja podunavskih Hrvata iz 2. polovice 19. stoljeća. Osim toga, potpisan je sporazum o donaciji Vlade RH za kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Republici Srbiji te za zgradu u kojoj će primjerena sjedišta dobiti ključne ustanove naših sunarodnjaka: Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ"…

Na spomendan svete Terezije Avilske, nebeske zaštitnice Subotice, ispred Subotičke katedrale - koja i nosi ime sv. Terezije - svečano je otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću, preporoditelju bačkih, podunavskih Hrvata iz druge polovice 19. stoljeća. Među ostalim, pokrenuo je prve novina Hrvata u Vojvodini, a služio se hrvatskim književnim jezikom Zagrebačke škole pod svojim znamenitim geslom: Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju!

Taj četvrtak 15. listopada uistinu je bio povijesni dan za naše sunarodnjake u Vojvodini: prvi je to spomenik koji u zadnja tri desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Srbiji! Kip biskupa Antunovića, visok oko dva metra i izliven u bronci, djelo je akademskog kipara Bernarda Pešorde.

Poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji

Osim toga, istog je dana državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas potpisao s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić sporazum o donaciji Vlade RH za kadrovsko snaženje hrvatske zajednice u Srbiji te za izgradnju „Hrvatske kuće“ u Subotici - u kojoj će primjerena sjedišta dobiti ključne ustanove hrvatske zajednice: već spomenuti HNV, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Novinsko-izdavačka ustanova "Hrvatska riječ"…

I dalje se u vanjskopolitičkim aktivnostima zauzimamo za poboljšanje položaja Hrvata u Srbiji

Četiri puta veća sredstva za Hrvate u Srbiji

Milas je istaknuo da su u četiri godine Vlade RH predsjednika Andreja Plenkovića sredstva za potporu hrvatskoj nacionalnoj manjinu u Srbiji povećana četiri puta - sa 750.000 na 3.000.000 kuna:

- Danas potpisani ugovor o financijskoj pomoći nastavak je programa koji je naša Vlada započela još 2018. godine, a to je davanje podrške razvojnim, strateškim projektima hrvatske zajednice u Srbiji.

Naša Vlada povećava ulaganja u projekte važne za položaj i zaštitu identiteta Hrvata u Srbiji!

Poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici

Na ovim je prelijepim događajima u ime RH sudjelovati i ministar vanjskih i europskih poslova (i član Središnjeg odbora HDZ-a) Gordan Grlić Radman:

- Spomenik biskupu Antunoviću poruka je ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može njegovati svoje običaje i nacionalni identitet.

Žigmanov: Ohrabruje nas Plenkovićeva potpora kapitalnim projektima hrvatske manjine u Srbiji!

Koristimo prigodu i ovim putem našim Hrvatima i svim ljudima dobre volje u Subotici čestitati dan njihovog grada!

A A A