Vijesti
22. 10. 2020.

Moramo pokazati mentalitetnu snagu & odgovornost i prema sebi i prema drugima kako bismo zaustavili širenje epidemije!

(VIDEO) Andrej Plenković na 15. sjednici Vlade RH: Svi ste vidjeli jutrošnje brojke - jasno je da je situacija ozbiljna. Poštujmo mjere jer je to najbolji način da pobijedimo virus i smanjimo opterećenje zdravstvenog sustava! *  Kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma, pa i terorizma, onda je granica prijeđena. Jedno su „hrabri“ anonimci na internetu, a drugo je kad netko uzme oružje i pokuša trostruko ubojstvo pred Banskim dvorima.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se, po običaju, na aktualne teme u proteklom tjednu.

Ozbiljna situacija u Hrvatskoj i svijetu

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, kazao je da, nažalost, u Hrvatskoj bilježimo novi rekord u broju zaraženih, od 1.563 osoba:

- To dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Još jednom apeliram na sve naše sugrađane da doista budu odgovorni, da budu budni, da budu solidarni prema bližnjima. Pokažite svoju mentalitetnu snagu i odgovornost prema drugima kako bismo zaustavili širenje epidemije. Rekordi se bilježe i u susjednim zemljama i diljem svijeta.

U borbi protiv koronavirusa hrabrost nije kršiti mjere, nego žrtvovati dio svog komoditeta kako bismo zaštitili i bližnje i sebe!

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

U tom je kontekstu podsjetio da je prije dva dana Vlada predstavila nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta:

- Kroz ovu godinu Covid-posljedica za ekonomiju i financije, a osobito za normalno poslovanje kompanija u privatnom sektoru, poduzeli smo mjere koje su omogućile očuvanje radnih mjesta i zadržavanje niske stope nezaposlenosti. Uspjeli smo posebnim linijama kreditnih programa omogućiti očuvanje likvidnosti poduzeća. Unatoč lošim predviđanjima, imali smo bolju turističku sezonu od očekivane i, prema svim podacima, imat ćemo manji gospodarski pad nego što su bile prognoze tijekom proljeća.

S obzirom da pandemija Covida-19 još traje - dodao je - Vlada je nadopunila postojeći paket mjera.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta: Cilj - osigurati zaposlenost i plaće u posebno pogođenim sektorima!

Vladine mjere pokazale učinkovitost, za privatni sektor do kraja godine 7,5 milijardi kuna

Podsjetio je i da je dosad radnicima i poduzetnicima u privatnom sektoru isplaćeno 6.85 milijardi kuna. S planiranim sredstvima iz nastavka mjera, koja će iznositi od 300 do 350 milijuna kuna na mjesečnoj bazi, do kraja godine, znači, ukupno će se isplatiti oko milijardu eura za plaće u privatnom sektoru.

Dobrim je istaknuo što je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koncem veljače bilo 1.542.328 osiguranika, a prošli tjedan 1.545.538, što je povećanje za 3.210:

- To znači da su mjere koje smo poduzeli pokazale učinkovitost, a istodobno smo osigurali normalno funkcioniranje državnih i javnih službi, isplatu mirovina i financiranje svih obaveza pravodobnim i povoljnim aranžmanima na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima, kao i korištenjem pomoći i potpore kroz europska sredstva.

Rebalans proračuna & govor o stanju u državi

Najavio je da će se za iduću sjednicu Vlade pripremiti rebalans proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za iduću, koji će se potom naći i na dnevnom redu Hrvatskog sabora, koji će idućeg tjedna započeti novu sjednicu uobičajenim aktualnim prijepodnevom

Predsjednik Plenković izvijestit će zastupnike o sastancima Europskog vijeća te o stanju u državi i aktivnostima Vlade u protekloj godini:

- Naša je ambicija da i rebalans i novi proračun budu izglasani tijekom studenog, a posebno je bitan rebalans zbog niza obaveza koje moramo servisirati u prvih dva tjedna studenog.

Počast hrvatskim žrtvama

Od ostalih tema, izdvojio je obilježavanje 29. obljetnice stradanja hrvatskih civila u Baćinu, drugoj najvećoj masovnoj grobnici iz razdoblja velikosrpske agresije:

- Nastavljamo s naporima koji mogu dovesti do ključnih informacija za obitelji koje još tragaju za svojim najbližima.

Ne smijemo zaboraviti koliko je nedužnih života pokošeno u Domovinskom ratu i koja je cijena plaćena za slobodu Hrvatske!

Ostajemo privrženi Inicijativi triju mora

Potvrđeni kvalitetni odnosi Vlade i Katoličke Crkve & Hrvatske i Svete Stolice

Sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, koji je održan početkom tjedna, Plenković je ocijenio sadržajnim, a održan je i sastanak na vrhu Inicijative triju mora:

- Važno je da Hrvatska nastavi sudjelovati u Inicijativi. Ona može biti itekako korisna, osobito kroz niz gospodarskih projekata u domeni prometa, energetike i digitalizacije. Vlada ostaje privržena Inicijativi koju je Hrvatska i utemeljila Inicijative 2016. godine.

Hrvatska ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative triju mora - Želimo osloboditi golemi potencijal za rast & prosperitet!

MEDVED O NOVIM BIZARNOSTIMA ZORANA MILANOVIĆA

Vlada je obvezala Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti da provede analizu rizika i ugroza te u cilju smanjenja radikalizacije hrvatskog društva predloži cjelovite mjere koje bi se raspravile na Vijeću za nacionalnu sigurnost. Zbilja je bizarno to što Milanović proglašava Koordinaciju „paratijelom“ kada znamo da je savjetnik predsjednika RH njezin - član. Član koji je i osobno prošlog tjedna sudjelovao na njezinoj sjednici - komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Milanović me podsjeća na piromana koji se nastoji prerušiti u vatrogasca!

FUCHS: NASTAVA KAO I DOSAD

Bilježimo 0.1% zaraženih učenika u osnovnim i srednjim školama. Nastava se i dalje odvija po tri modela: 1.071 škola ima je u punom obujmu, kombinirani model koriste 83 škole, a online nastavu provodi samo 19 škola. U samoizolaciji je 0.7% razreda. Stanje u sustavu je stabilno. Škole će nam i dalje biti otvorene. Takav pristup najbolji je i iz pedagoških i iz socijalnih razloga - najavio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

A A A