Vijesti
28. 10. 2020.

PORUKA OHRABRENJA: Rodna kuća bana Josipa Jelačića predana na uporabu hrvatskoj zajednici

Tog petka, 16. listopada, Hrvati u Petrovaradinu, koji danas administrativno spada pod Novi Sad, nisu samo obilježili rođendan bana Josipa Jelačića. Toga velikog dana za naše sunarodnjake u cijeloj Vojvodini, kako ga mnogi nazivaju, Jelačićeva rodna kuća, koju je otkupila i obnovila srbijanska vlada, predana je u ruke institucijama hrvatske nacionalne manjine.

Hrvatska želi rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja sa Srbijom te graditi bolje međudržavne odnose. Ovo je veliki događaj i poruka ohrabrenja za hrvatsku zajednicu u Vojvodini, iskorak u odnosima Zagreba i Beograda, ali i veliki dan za Republiku Srbiju - poručio je tom prigodom ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je u Petrovaradin došao u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića.

Hrvatima u Srbiji ista prava kao Srbima u Hrvatskoj

Na svečanosti na kojoj je sudjelovao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, Grlić Radman je u svom obraćanju apostrofirao jedno od otvorenih političkih pitanja:

- Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru, RH je u europskom kontekstu primjer reguliranja statusa nacionalnih manjina. Očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati jednaki tretman, imati svoj zajamčeni mandat u Narodnoj skupštini te predstavnike na svim političkim razinama. Ni više, ni manje.

Osigurati predstavničku zastupljenost Hrvata na svim razinama

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas napomenuo je da je osiguravanjem sredstava za kupnju ovog i simbolički i funkcionalno važnog prostora te njegovom predajom na korištenje hrvatskoj zajednici Republika Srbija učinila važan korak u procesu prihvaćanja Hrvata kao integrativnog i ravnopravnog dijela srbijanskog društva:

- Pritom izdvajamo potrebu i sljedećeg koraka u tome smjeru, a to je osiguravanje predstavničke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, sukladno međudržavnom Ugovoru o zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Veliki dan za hrvatsku zajednicu

I predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasna Vojnić istaknula je da je preuzimanje kuće bana Jelačića "veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji":

- Vjerujem da je ovo korak ka boljoj suradnji između dviju država.

Naša Vlada povećava ulaganja u projekte važne za položaj i zaštitu identiteta Hrvata u Srbiji!

SPOMENIK BISKUPU ANTUNOVIĆU U SUBOTICI & HRVATSKI KULTURNI CENTAR U BEOGRADU

Dan prije svečanosti u Petrovaradinu, u Subotici je, pokraj Katedrale svete Terezije Avilske, otkriven kip preporoditelju bunjevačkih Hrvata biskupu Ivanu Antunoviću - prvi spomenik koji je u zadnjih 30 godina podignut jednom Hrvatu u Srbiji!

Prvi spomenik koji je u 3 desetljeća postavljen jednom Hrvatu u Republici Srbiji & izgradnja „Hrvatske kuće“ u Subotici!

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji 23. rujna preuzelo je pak u središtu Beograda prostor koji mu je dodijelila srbijanska vlada za potrebe njegovog područnog ureda i hrvatskih udruga kulture. Dodijeljeni prostor površine je 160 četvornih metara i nalazi se na Studentskom trgu, u neposrednoj blizini Rektorata beogradskog sveučilišta.

A A A