Vijesti
5. 11. 2020.

5. krug porezne reforme: Rasterećenje za više od 10 milijardi kuna! Još je i veće ako pribrojimo neoporezive primitke

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade RH: Nastavljamo s politikom poreznog rasterećivanja hrvatskih građana i poduzetnika te istodobno povećavanja raspoloživog dohotka i podizanja životnog standarda! Zdravko Marić: Među ostalim, od 1. siječnja 2021. smanjujemo stope poreza na dohodak s 24 na 20% na godišnju osnovicu do 360.000 kn te s 36 na 30% na dio osnovice koji prelazi taj iznos.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na ovotjedne događaje.

Između ostalog, govorio je o intenzivnim aktivnostima u Hrvatskom saboru, od aktualnog prijepodneva preko predstavljanja Godišnjeg izvješće o radu Vlade i Izvješća o sastancima Europskog vijeća do najave današnje prezentacije prijedloga rebalansa državnog proračuna za 2020. godinu.
 

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

Ovo je vrijeme odgovornosti, požrtvovnost i solidarnosti cijele nacije - Uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom!

Vlada se dobro nosi s koronom. Očuvali smo radna mjesta & istodobno osigurali sredstva za održivu i pravednu obnovu!

Islamski terorizam u Beču & Nici

Podsjetio je i da je Vlada izrazila sućut i potporu Turskoj i Grčkoj zbog potresa koji je pogodio te dvije zemlje te Francuskoj i Austriji u povodu terorističkih napada. Još jednom je izrazio žaljenje zbog tih nemilih događaja.

Predsjednik Plenković osudio napad u Beču i izrazio sućut obiteljima žrtava

Predsjednik Plenković osudio napad u Nici

Plenković je poručio da u Hrvatskoj, kao i diljem Europe, raste broj hospitaliziranih zbog Covida-19:

- Nažalost, zbog povećanog broja oboljelih, povećava se i broj umrlih građana. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koje su izgubile svoje najmilije.

Podaci ovog tjedna, međutim, pokazuju da je rast broja zaraženih osoba ipak sporiji. Naglasio je da će Vlada osigurati sve preduvjete da daljnja borba protiv virusa bude učinkovita:

- Naš zdravstveni sustav u stanju je izdržati te pritiske, siguran sam da će Ministarstvo zdravstva, ravnatelji bolničkih ustanova i svi zdravstveni djelatnici i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima, a mi ćemo kao Vlada sve osigurati da u organizacijskom smislu borba protiv Covida-19 bude snažna i učinkovita na dobrobit naših sugrađana.

Izrazio je zadovoljstvo mjerama potpore za kulturu, budući da se radi o jednom od najpogođenijih sektora pandemijom.

Najavio je pak peti krug porezne reforme, koji stupa na snagu od 1. siječnja 2021. godine:

- Nastavljamo s politikom poreznog rasterećivanja hrvatskih građana i poduzetnika te istodobno povećavanja raspoloživog dohotka i podizanja životnog standarda! S novim krugom rasterećenje će ukupno iznositi više od 10 milijardi kuna, a ono je i veće ako pribrojimo neoporezive primitke!

ODBIJENA INTERPELACIJA O VE KRŠ-PAĐENE

Vlada je predložila Hrvatskom saboru da odbije interpelaciju o njezinom radu u svezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene, koju su uputili oporbeni zastupnici. Vladino obrazloženje na sjednici je predstavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

O poreznim izmjenama i odbijanju oporbene interpelacije detaljnije na donjem linku:

Peti krug porezne reforme: Rasterećenje više od 10 milijardi kuna, uz neoporezive primitke i više

A A A