Vijesti
6. 11. 2020.

Građani će kroz veća primanja osjetiti 5. krug porezne reforme, a poduzetnicima će ostati više sredstava za ulaganja!

Tomislav Ćorić za Dnevnik HTV-a: I ovo je rasterećenje još jedan pokazatelj kredibiliteta naše Vlade te ispunjenje HDZ-ovih najava o smanjivanju poreza, povećavanju primanja i agregatne potražnje te stvaranju dodatnih impulsa gospodarskom oporavku. * Svi moji postupci, na koje se oporba „poziva“ u interpelaciji o VE Krš-Pađene, bili su u skladu sa zakonom. Stoga se veselim saborskoj raspravi u kojoj ću inzistirati na pojašnjavanju svakog detalja. Sve te „silne“ inicijative završit će - neuspjehom! Iz jednostavnog razloga jer oporba nema argumente.

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, ministar gospodarstva i održivog razvoja (i član Središnjeg odbora HDZ-a) dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je da će smanjenje poreza na dohodak i dobit učiniti, s jedne strane, da najveći dio građana to osjeti kroz povećanje primanja, a s druge da poduzećima od dobiti ostane više za daljnje investiranje:

- Na taj način ispunjavamo svoj cilj: povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021. godini.

5. krug porezne reforme: Rasterećenje za više od 10 milijardi kuna! Još je i veće ako pribrojimo neoporezive primitke

Ne sjećamo se da je SDP smanjivao poreze

Osvrnuvši se na reakcije oporbe na 5. krug porezne reforme, koja će stupiti na snagu 1. siječnja, napomenuo je da najviše kritika dolazi od onih koji najmanje znaju:

- Volio bih da je SDP prije mandata naše Vlade smanjio poreznu presiju, poreze na dohodak i dobit. Ne sjećam se da je to učinio. U relativnim odnosima rasterećenje će sada biti veće za skupine građana s nižim primanjima, tu imamo sustav indirektne progresije. Ako pak govorimo o osobama s višim prihodima, to će značiti i veće apsolutne iznose.

Porezna reforma mora se gledati u cjelini

Pritom je podsjetio da je Vlada prošlih godina itekako rasteretila građane s primanjima iz nižih poreznih razreda, i to povećanjem poreznog odbitka, tj. onog dijela primanja koji se uopće ne oporezuje:

- Porezna reforma mora se gledati u cjelini.

Na pitanje hoće li se sljedeće godine smanjiti stopa PDV-a, odgovorio je da 2021. - s obzirom na ekonomske posljedice koronakrize - ne daje manevarski prostor za takav potez, ali da se nada kako bi se već 2022. on mogao povući. 

Sve interpelacije i opozivi završit će - neuspjehom

Osim što „kritizira“ poreznu reformu, oporba pokreće i Ćorićev opoziv u svezi s projektom VE Krš-Pađene.

- Udružena oporba svih boja i zastava najavila je čak četiri „inicijative“. Sve te interpelacije i svi ti opozivi bit će neuspješni iz jednostavnog razloga jer za njih nemaju argumente. To im neće poći za rukom. Veselim se saborskoj raspravi! Svi moji postupci, na koje se „pozivaju“, bili su u skladu sa zakonom. Stoga ću u raspravi inzistirati na pojašnjavanju svakog detalja tog projekta - uzvratio je naš ministar.

Već smo navikli na oporbene igre i igrice

Već smo navikli na tu igru koju opozicija igra već nekoliko godina. Svaki pokušaj obaranja Vlade ili pojedinih ministara - dodao je - završavao je njihovim debaklom:

- Da mislim da štetim reputaciji Vlade, kako to pitate, ne bih danas bio ovdje. Siguran sam kako bi mi premijer Andrej Plenković, da u bilo kojem trenutku osjeti da kao ministar štetim radu Vlade, to jasno dao do znanja i djelovao.

Crobarometar za listopad: HDZ s čak 13.8% razlike i dalje premoćno, uvjerljivo ispred SDP-a!

Zaštitili smo i radna mjesta i zdravlje građana!

Vlada je u ovih 7-8 mjeseci učinila sve što je mogla kako bi zaštitila i zdravlje građana i radna mjesta. Mislim da smo napravili dobar posao. Tako ćemo i nastaviti budući da kriza nije ni blizu gotova - zaključio je dr. sc. Tomislav Ćorić.

Rebalans proračuna u službi je zaštite zdravlja naših sugrađana, očuvanja radnih mjesta & obnove Zagreba i okolice!

Ovo je vrijeme odgovornosti, požrtvovnost i solidarnosti cijele nacije - Uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom!

A A A