Vijesti
7. 11. 2020.

Moguće je dodatno pooštravanje mjera, ali lockdowna i policijskog sata neće biti

Andrej Plenković: Znanstveni savjet je konstatirao da su zaštitne mjere koje poduzimamo primjerene i proporcionalne ugrozi koju zaraza u ovom trenutku predstavlja za zdravlje naših građana. I one će biti produljene. Ako bude potrebno, mjere možemo i postrožiti, ali potpuno zatvaranje ili uvođenje policijskog sata nisu opcija. Nitko u Vladi RH i Znanstvenom savjetu takvo što ne zagovara. Nećemo upasti u zamke političko-medijskog pritiska za lockdown koji bi imao goleme negativne ekonomske posljedice.

Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH u Banskim dvorima se održao sastanak Znanstvenog savjeta, nakon čega je Andrej Plenković stao pred predstavnike medija:

- Raspravili smo situaciju u vezi epidemije Covida-19, čuli mišljenja naših istaknutih znanstvenika i nadležnih ministara. U okviru Znanstvenog savjeta postoji jasan zajednički nazivnik, a to je da su mjere koje poduzimamo primjerene, proporcionalne ugrozi koju epidemija u ovom trenutku predstavlja za zdravlje naših sugrađana.

Preuzeli smo odgovornost & donosimo odluke

Naglasio je da su svi svjesni težine situacije, što znači da se poziva na visoki stupanj opreza i apelira na provedbu svih mjera koje donosi Stožer civilne zaštite:

- Važno je istaknuti da će se od članova Savjeta, ako je potrebno, tražiti i prijedlozi dodatnih mjera. Ako Stožer bude smatrao da su potrebne oštrije mjere, one će biti donesene. Zajednički je stav da kompletnog lockdowna neće biti, kao ni policijskog sata. Nitko u Vladi i Znanstvenom savjetu ne zagovara tu opciju. Imamo ljude koji cijelo ovo vrijeme preuzimaju odgovornost i donose odluke, imamo vlastiti model, pri čemu gledamo sve što rade drugi te učimo i na tuđim iskustvima.

I dalje moramo biti vrlo oprezni

Izdvojio je da je najvažnije zadržati funkcioniranje zdravstvenog sustava, izbjeći prekapacitiranost, omogućiti kvalitetnu skrb za sve pacijente:

- Ocijenili smo da je dosadašnja ukupna borba protiv Covida-19 bila kvalitetna. Sve je ovo očekivano. Na proljeće smo najavili da će intenzitet epidemije u ljetnim mjesecima biti najniži, a da najesen slijedi novi val diljem Europe i svijeta. Dobro je da se dinamika zaraze zadnjih dana znatno smanjila, no i dalje moramo biti vrlo oprezni. S ovom se zahtjevnom situacijom nosimo čvrsto i odgovorno svakog dana. Tako ćemo činiti i dalje.

Vlada se dobro nosi s koronom. Očuvali smo radna mjesta & istodobno osigurali sredstva za održivu i pravednu obnovu!

Strože mjere ne smiju naštetiti gospodarstvu

Na upit je li bilo prijedloga za pojačanje mjera, Plenković je odgovorio:

- Postoji margina za pooštravanje mjera, a to su okupljanja. Zasad su javna okupljanja ograničena na 50 ljudi, svadbe na 30, a privatna okupljanja na 15. Posebni režimi vrijede i za škole, državnu i javnu upravu. Ako struka bude smatrala da se trebaju poduzeti strože mjere - ali koje neće naštetiti gospodarstvu - otvoreni smo za sve što može usporiti dinamiku zaraze. Zatvaranje nije na stolu, poput zatvaranja kafića ili škola, ograničenja rada dućana...

Ovo je vrijeme odgovornosti, požrtvovnost i solidarnosti cijele nacije - Uvjeren sam da ćemo zajedno prebroditi izazove koji su pred Hrvatskom!

Osjećaj ozbiljnosti, ali bez panike

Moramo se držati mjera: maska, distanca, dezinfekcija. Najvažnije je - napomenuo je - da postoji osjećaj ozbiljnosti, ali bez panike:

- Ljudi su shvatili ozbiljnost situacije. Oni koji pak ne razumiju ili ne žele shvatiti, oni će prosvjedovati. S druge strane, ponavljam, nećemo upasti u zamke političko-medijskog pritiska za lockdown koji bi imao goleme negativne ekonomsko-financijske posljedice.

Mjere koje donosimo proporcionalne su razvoju epidemije. Štitimo zdravlje naših sugrađana, vodeći računa o gospodarstvu!

Na kraju, predsjednik Vlade RH i HDZ-a još jednom je izrazio zahvalnost cijelome zdravstvenom sustavu, liječnicima, sestrama, svim zdravstvenim djelatnicima koji su uključeni u borbu protiv Covida-19.

A A A