Vijesti
4. 2. 2021.

Nećemo oklijevati da popustimo zaštitne mjere ako se nastavi s dobrim trendovima, no još uvijek su potrebni oprez & strpljenje

(VIDEO) Andrej Plenković na 42. sjednici Vlade RH: Prije kojeg tjedna oporba je tražila potpuno zatvaranje, a sada ti isti zahtijevaju potpuno otvaranje!? I to iako su naše mjere među najliberalnijima u EU-u. U većini država, za razliku od nas, trgovine su zatvorene, nema javnog prijevoza, uveden je policijski sat... No mi nemamo luksuz biti u cipelama samo epidemiologa ili samo dijela poduzetnika - njih manje od 5% koji su trenutačno zatvoreni - nego moramo voditi računa o cjelini. Važno je da prenagljenim odlukama ne dovedemo u pitanje ono što smo već postigli.

Tužni smo zbog svake mjere koju smo morali uvesti, želimo ih ukinuti što prije, ali apeliram na razum, da izdržimo još malo, pa zajedno krenemo u punu normalizaciju života, potom i uspješnu turističku sezonu. Za razliku od drugih koji pooštravaju mjere, mi smo u prilici razmišljati o popuštanju - istaknuo je još predsjednik Vlade RH i HDZ-a otvarajući sjednicu:

- Normalno je da imamo i nezadovoljne, da prosvjedom žele izraziti stav. To je demokracija i nemamo problema s tim, ali moramo na stol staviti činjenice i točne brojke. A one kažu da je naša Vlada dosad izdvojila više od 9 milijardi kuna za pomoć poduzetnicima - što je 10% proračuna RH. Samo za Mjeru „Očuvanje radnih mjesta“ za studeni je isplaćeno više od 440 milijuna kuna, za prosinac blizu 500 milijuna, a sredinom ovog tjedna krenule su i naknade za siječanj.

Dovršetak autoceste do Siska

No krenimo od početka, redom kojim se Andrej Plenković u uvodnom izlaganju na sjednici osvrnuo na aktualne teme.

Govoreći o aktivnostima u cilju normalizacije života na Banovini nakon potresa, izvijestio je da je danas održan sastanak Radne skupine Vlade RH za gospodarsku, društvenu i demografsku revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije, a u kojoj sudjeluju i svi čelnici lokalnih jedinica i stručnjaci s tog područja te saborski zastupnici iz VI. izborne jedinice:

- Predstavljen im je hodogram aktivnosti. U tom je kontekstu Vlada danas donosi odluku o dovršetku autoceste od Zagreba do Siska, tj. od čvora Lekenik do čvora Sisak - uz izgradnju brze ceste do središta grada. Projekt ćemo realizirati u 2.5 godine, čime će se cijela SMŽ prometno nasloniti na Zagreb.

Do kraja mandata dovršetak autoceste do Siska! Do turističke sezone 2022. i Pelješki most i pristupne ceste!

Zakon o obnovi - usprkos destruktivnoj oporbi

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatski sabor sutra ipak donijeti izmjene Zakona o obnovi - koje će omogućiti brže djelovanje i efikasniju pomoć na potresom pogođenom području.

Oporba je bezobrazno okrenula leđa Sisku & Banovini!

Destruktivna oporba s veseljem proglašava „pobjedom“ to što su naši unesrećeni sugrađani ostali bez Zakona o obnovi!?!

U Hrvatskoj pada broj novozaraženih …

Što se tiče epidemije, Plenković je napomenuo da brojevi novozaraženih padaju te da je Hrvatska trenutačno na 5. mjestu u EU-a po najmanjem tjednom prosjeku novozaraženih stanovnika:

- Također, Hrvatska bilježi i 6. najveći dvotjedni pad potvrđenih slučajeva zaraze. Zahvaljujući tome pada i broj preminulih, koji je danas znatno manji nego prije mjesec i pol dana. Posebno je važno da nastavimo dobri trend koji sada imamo.

Vrijeme je za signal optimizma, ali uz visoki stupanj opreza. Ako zadržimo pozitivni trend - 15. veljače iznova ćemo ublažiti mjere!

… dok brojne zemlje EU-a pooštravaju mjere

Naglasio je pritom da brojne zemlje Europske unije pooštravaju mjere:

- Mi smo, za razliku od njih, došli u poziciju da možemo postupno ići u popuštanje nekih mjera. Hvala našim građanima koji su u golemoj većini iskazali visoki stupanj odgovornosti.

Epidemiološke mjere donosile su se pravodobno u svrhu zaštite zdravlja građana

Moramo voditi računa o cjelini

Pritom je upozorio da je još uvijek potreban veliki oprez s obzirom da se nalazimo u zimskim mjesecima i da je došlo do usporavanja dinamike isporuke cjepiva, pa time i plana cijepljenja:

- Vodimo računa da sve što činimo u borbi protiv ove globalne pošasti bude i postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje građana. Bezbroj puta sam već kazao da nemamo luksuz biti u cipelama isključivo epidemiologa ili isključivo gospodarstvenika. Drugi akteri - koji nemaju ovaj vid odgovornosti kao Vlada - očito imaju taj luksuz. Mi moramo voditi računa o cjelini: o gospodarstvu, društvenim aktivnostim, javnim financijama, o obavezama koje ima država i mogućim negativnim posljedicama za naše građane.

Vrijeme je za signal optimizma, ali uz visoki stupanj opreza. Ako zadržimo pozitivni trend - 15. veljače iznova ćemo ublažiti mjere!

Zahtijevali zatvaranje, a sada žele otvaranje apsolutno svega

U tom je pogledu u demokraciji sasvim normalno da postoje prosvjedi i protesti - dodao je predsjednik Plenković:

- U demokratskoj je kulturi to dobrodošlo, no trebamo ipak staviti na stol činjenice i argumente. U brojnim europskim zemljama zatvorena je većina trgovina, ne radi javni prijevoz, zatvorene su škole, uveden je policijski sat...

Mi smo vrlo jasno rekli da neće biti ni potpunog lockdowna ni policijskog sata. Toga se držimo - nastavio je i podsjetio da je prije nekoliko tjedana, kada su brojevi zaraženih bili visoki, postojao golemi pritisak, najviše političkih suparnika, da se Hrvatska zatvori.

- A sada ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega. Ne može to tako. To tako ne ide. Ne zato što mi ne bismo htjeli sve otvoriti, nego jer to nije realno. I ne bi bilo dobro.

Vlada čvrsto stoji uz svoje građane

Podsjetio je da je Vlada pokazala da stoji uz svoje građane, uz radnike u privatnom sektoru i uz one gospodarske aktivnosti kojima je bilo onemogućeno da rade u istom opsegu kako bi radili da nema epidemije:

- Isplaćeno je 9 milijardi kuna potpore, u neto iznosu, ne računajući ono što je država oprostila. Kada uračunamo i davanja kojih smo oslobodili poduzetnike, to je 10 posto proračuna RH ili 3 posto BDP-a. Samo za period od studenog do veljače isplatili smo 2.5 milijarde kuna za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova.

Dodao je da su krenule isplate nadoknada za siječanj, a da su mjere za očuvanje radnih mjesta produžene sa siječnja za veljaču, pod istim uvjetima kao i za prosinac.

Ako trendovi ostanu dobri, nećemo oklijevati

Pritom, ono što je najvažnije, mjere pokazuju efekt i rezultat:

- Uspjeli smo spriječiti veći rast nezaposlenosti. Želimo proći kroz ovih još nekoliko tjedana zime kako bismo onda omogućili - uz procjepljivanje, odgovornost građana i zaštitne mjere koje poduzimamo - normalizaciju života i gospodarstva, potom i uspješnu turističku sezonu. To je naš strateški cilj i mi ćemo do njega doći.

Još jednom je pozvao na strpljenje, razumijevanje i oprez poručivši da nitko nije oduševljen kada mora donositi restriktivne mjere:

- Izdržimo još malo i onda zajednički krenimo u normalizaciju života. Zato je Vlada i stavila 15. veljače kao novo „prolazno vrijeme“ kada ćemo vidjeti može li se još što učiniti. Ako trendovi budu dobri, nećemo oklijevati.

LNG terminal na Krku jača energetsku suverenost Hrvatske

Od ostalih tema izdvojio je svečano otvaranje, nakon niza godina želja i planova, LNG terminala u Omišlju na Krku:

- Hrvatska je sada ucrtana na energetsku kartu Europe i svijeta. Radi se o novom, pouzdanom izvoru prirodnog plina i diversifikaciji dobavnih pravaca, koji jača hrvatsku energetsku neovisnost i suverenost.

Pušten u rad LNG terminal - strateški projekt koji jača energetsku neovisnost & geopolitički položaj Lijepe Naše!

Dodao je da je projekt sufinanciran sredstvima EU-a, državnog proračuna i suvlasnika LNG-a Hrvatska - tvrtki HEP i Plinacro.

Sramotno ponašanje SDP-a

Spomenuo je i incident ovog vikenda, koji je ocijenio „jednim vrlo bizarnim događajem“, kada je četvero talijanskih zastupnika u Europskom parlamentu, pripadnika Kluba socijalista i demokrata, u privatnom posjetu pokušalo prijeći granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na nezakonit način.

Zbog tog je incidenta jučer predsjednik plenković razgovarao s predsjednikom Europskog parlamenta Sassolijem - kojem je izrazio protest protiv tih zastupnika:

Oštar prosvjed predsjedniku Europskog parlamenta zbog provokacije četvero ljevičarskih zastupnika na granici s BiH!

- Htjeli su izazvati incident i dovesti hrvatsku policiju u neugodnu situaciju. Ako mogu razumjeti  njihov pokušaj, ne mogu nikako razumjeti podršku SDP-a takvoj aktivnosti. To je nezapamćeno. Bez ikakve provjere o tome što se doista dogodilo, oni su a priori dali podršku ovakvom pokušaju kršenja hrvatskih propisa i nepoštivanju zemlje domaćina. Takvo ponašanje glavne hrvatske opozicijske stranke drži – sramotnim!

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

Tuđman - veliki čovjek, političar i domoljub

Na kraju se prisjetio profesora Miroslava Tuđmana koji je preminuo od posljedica bolesti Covid-19 te izrazio još jednom suosjećanje s njegovom obitelji:

- Bio je veliki čovjek, veliki političar i domoljub.

Sućut predsjednika Plenkovića u povodu smrti prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana

A A A