Vijesti
13. 3. 2021.

Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije!

U 4-godišnjem zahtjevnom procesu, s kakvim se dosad nije susrela nijedna EU članica, ispunili smo 281 preporuku, od kojih se čak 145 odnosi na nadzor granice, u 8 područja schengenske pravne stečevine. Davor Božinović: „Europska komisija je potvrdila da je RH osigurala punu primjenu svih schengenskih standarda. Odano nam je priznanje za čvrstu zaštitu državne i EU granice od ilegalnih migracija te visoku razinu kapaciteta hrvatske policije! Naša je zadaća sada pripremiti posljednji korak - donošenje političke odluke o članstvu u Schengenu“.

Na sastanku Vijeća za unutarnje poslove Europske unije, održanom putem videokonferencije, ministri unutarnjih poslova raspravljali su o dvije skupine tema: sigurnosti i migracijama. Najvažnija točka za Lijepu Našu bila je posvećena Schengenskoj evaluaciji Republike Hrvatske.

I vijest je zbilja velika: portugalsko predsjedništvo EU-om i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson izvijestili su da je Hrvatska uspješno okončala postupak Schengenske evaluacije koji je započeo još u lipnju 2015. godine! I ministri su to izvješće prihvatili bez rasprave!

Još samo politička odluka

Preostaje još samo politička odluka da Hrvatska postane članicom - kako je iz Bruxellesa poručio predsjednik Andrej Plenković.

Za 10-ak dana upućujemo Zahtjev Europskoj komisiji za sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a radi sanacije šteta od potresa potkraj 2020.

U dosad najopsežnijem i najdetaljnijem procesu ocjenjivanja spremnosti za članstvo u Schengenskom području - s kakvim se dosad nije susrela niti jedna država članica EU-a - Hrvatska je ispunila 281 preporuku u 8 područja schengenske pravne stečevine, od čega se čak 145 preporuka odnosilo na nadzor državne granice.

Snažna podrška našem ulasku u Schengen, gospodarskom oporavku & očuvanju slobode kretanja uoči turističke sezone!

Intenzivna diplomatska operacija

U protekla dva tjedna održani su bilateralni sastanci s 4 države članice koje su imale stanovite zadrške o tome ispunjava li RH uistinu sve uvjete za članstvo u Schengenu, a potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović održao je 2. ožujka i sastanak s veleposlanicima država članica EU-a u Hrvatskoj, na kojem je detaljno izvijestio o svim radnjama koje smo poduzeli u zadnje tri i pol godine kako bismo osigurali punu primjenu schengenskih standarda.

- Zahvaljujem portugalskom kolegi Cabriti kao predsjedavajućem Vijeća za unutarnje poslove, povjerenici Johansson i ministrima unutarnjih poslova svih država članica što su potvrdili da je Hrvatska nakon provedenih evaluacija u svih 8 područja schengenske pravne stečevine osigurala punu primjenu svih schengenskih standarda, čime je ispunila uvjete za pristupanje Schengenskom području! - poručio je Božinović na video sastanku.

Visoka razina kapaciteta hrvatske policije

Ovom odlukom - nastavio je - odano nam je priznanje na postizanju visoke razine institucionalnih kapaciteta hrvatske policije:

- Naša zadaća i cilj sada je pripremiti sve što je potrebno za posljednji korak, za donošenje političke odluke o članstvu Republike Hrvatske u Schengenskom području.

Država smo koja je najviše investirala u zaštitu svoje granice - Iz Schengenskog fonda povukli smo 270 milijuna €!

Tužna vijest za SDP & euroljevičarske provokatore

Uistinu, lijepa vijest za Hrvatsku, ali koju će sa žaljenjem dočekati euroljevičarski provokatori i njihovi ortaci iz SDP-a!

Za čije to interese radi SDP? Nastavit ćemo čvrsto štititi državnu i EU granicu od ilegalnih migracija - to je naš nacionalni interes!

Najviše žalosti sramotno ponašanje SDP-a koji se upustio u provokaciju protiv hrvatskih nacionalnih interesa!

Oštar prosvjed predsjedniku Europskog parlamenta zbog provokacije četvero ljevičarskih zastupnika na granici s BiH!

SUZBIJANJE ILEGALNIH MIGRACIJA & READMISIJA

Portugalsko predsjedništvo izvijestilo je na sastanku i o aktivnostima u cilju učinkovitijeg suzbijanja nezakonitih migracijskih tokova, a Europska komisija predstavila je Komunikaciju o jačanju suradnje s trećim državama u području povrata i readmisije.

Ministar Božinović kazao je da RH taj dokument vidi kao važan korak naprijed u rješavanju pitanja povrata migranata koji nezakonito borave u EU-u. Istaknuo je da su „dobrodošle sve aktivnosti EK-a na korištenju potencijala vizne politike EU-a kako bi se treće zemlje potaklo na konstruktivniju suradnju na readmisiji svojih državljana“:

- Prioritet u sklapanju readmisijskih sporazuma treba biti sa zemljama porijekla, no podsjećam i na problematiku zemalja tranzita. One se i same suočavaju s velikim brojem migranata, ali zbog nedostatka vlastitih kapaciteta ili nepostojanja bilateralnih readmisijskih sporazuma nisu ih u mogućnosti vratiti u matične zemlje. EU treba pomoći tim zemljama u provedbi vraćanja, što se prije svega odnosi na Hrvatskoj susjedne zemlje.

A A A