Vijesti
28. 5. 2021.

Hrvatska vojska - jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države & postojani čuvar našeg naroda!

Andrej Plenković: Povijesno postrojavanje Zbora narodne garde 1991. bio je smion, odrješit odgovor svima koji su stali nasuprot hrvatske slobode. Bila je to poruka spremnosti hrvatskog naroda da se - bez obzira na izazove i cijenu - izbori za slobodu i samostalnost. Domovinski rat odavno je gotov, ali naša zahvalnost i ponos ne blijede. Neka je vječna hvala i slava svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kojih su dali neizmjerni doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Domovine.

Naš zajednički cilj ostaje jačati sve grane HV-a, spojiti iskustvo generacije veterana koji su pobijedili u pravednom ratu i energiju mladih vojnika, kojima trebamo omogućiti poticajne uvjete za obrazovanje i obuku - također je poručio predsjednik Vlade RH i HDZ-a na svečanoj akademiji koja je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu organizirana u prigodi Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske.

Osnaživanje obrane i sigurnosti & modernizacija pobjedničke Hrvatske vojske jedna je od naših najvažnijih zadaća!

Obraćanje predsjednika Andrej Plenkovića prenosimo u cijelosti:

Odlučnost dr. Franje Tuđmana

Posebna mi je čast biti danas na svečanosti proslave 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske vojske. 28. svibnja jedan je od najvažnijih datuma u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Toga dana 1991. održano je povijesno postrojavanje Zbora narodne garde samo nekoliko tjedana nakon krvavih događaja u Pakracu, Plitvicama i Borovu Selu.

Bio je to tada smion, ali i odrješit odgovor svima koji su stali nasuprot slobodi Hrvatske. To je bio i odraz nepokolebljivosti i spremnosti hrvatskog naroda da se, bez obzira na izazove i cijenu, izbori za svoju slobodu i samostalnost, i tako ostvari tisućljetni san o vlastitoj državi.

Osnivanjem Zbora narodne garde, zahvaljujući odlučnosti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, Hrvatska je ustrojila oružanu silu koja je stala u obranu hrvatskog naroda protiv daleko nadmoćnije neprijateljske sile.

Hrvatska vojska - simbol zajedništva

Za razliku od drugih vojski u Europi, naše oružane snage razvijale su se, opremale i obučavale iz temelja u trenucima izravne ugroze na bojištima diljem Hrvatske. To nije bio nimalo lak zadatak, ali iz zajedništva, odlučnosti i borbenosti koji su krasili prve hrvatske vojnike na samom početku Domovinskog rata izrasla je današnja Hrvatska vojska, koja je obranila suverenitet hrvatskog naroda i opstojnost hrvatske države.

Nažalost, za prirodno i legitimno pravo na vlastitu državu i slobodu koju danas svi uživamo, hrvatski branitelji platili su visoku cijenu, ali pokazali srčanost i hrabrost koje nas i danas ispunjavaju ponosom i zahvalnošću. Veličanstvenim pobjedama u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, kada je oslobođena većina okupiranih područja, stvoreni su preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i povratak Grada Heroja u hrvatski ustavnopravni poredak.

Takvim jedinstvenim i bolnim iskustvom malo se koja suvremena europska vojska može ponositi, i zato je ovaj dan važan za cijelu Hrvatsku, jednako za sudionike tih dana slave, kao i za današnje naraštaje koji svoju budućnost mogu graditi kao slobodni ljudi zahvaljujući podnesenim žrtvama. Rat je, nasreću, odavno gotov, ali naša zahvalnost i ponos ne blijede.

Respektabilna vojna sila

Od Domovinskog rata do danas, kontinuirano se razvijala Hrvatska vojska i postala respektabilna vojna sila. To je jamac stabilnosti i naše sigurnosti, zahvaljujući čemu je Hrvatska već 12 godina članica NATO-a, najvećeg vojno-političkog saveza u povijesti.

Svoj put Hrvatska vojska nastavila je kroz transformaciju s ratnog na mirnodopski ustroj, nastavljajući služiti hrvatskom narodu, osobito u situacijama elementarnih nepogoda. To smo vidjeli i prigodom ovih većih potresa koji su nas pogodili prošle godine.No, u ratu stečeno iskustvo nezamjenjiva su prednost zahvaljujući kojoj hrvatski vojnici i danas uživaju poštovanje i ugled među našim partnerima i saveznicima.

Hrvatski vojnici danas pridonose očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta u brojnim međunarodnim misijama ili operacijama Ujedinjenih naroda, NATO-a ili Europske unije, kao i u međunarodnim vojnim vježbama. U tim su se okvirima hrvatski vojnici nebrojeno puta dokazali svojom profesionalnošću, čime na najbolji način doprinose ugledu Hrvatske.

Neizmjerni doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske

Zato, međunarodnom vojnom vježbom „Immediate Response“, ovom svečanom akademijom, te postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga RH u Kranjčevićevoj ulici, dostojanstveno odajemo priznanje Hrvatskoj vojsci, njenim bivšim i sadašnjim pripadnicima i svim hrvatskim braniteljima.

Neka je vječna hvala i slava svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, kojih se danas posebno sjećamo i koji su dali neizmjeran doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske. Svima nama, a posebno mladim hrvatskim vojnicima, oni ostaju trajan primjer o tome kako se brane hrvatski nacionalni interesi. Gradeći na toj tradiciji već pet godina radimo na osnaživanju Hrvatske vojske radi uspješnog odgovara na suvremene obrambene i sigurnosne izazove.

U prvom mandatu donijeli smo Strategiju nacionalne sigurnosti koja je prepoznala ulogu Hrvatske vojske u okviru sustava domovinske sigurnosti. Kao ključan dio sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska je vojska dala velik doprinos pravodobnom odgovoru na sve krize koje su nas pogodile u protekle četiri godine.

Uvijek uz svoj narod

Vojska je bila oslonac društvu tijekom prirodnih katastrofa, od poplava, požara, potresa do pandemije. To potvrđuje da je bila ispravna i strateški važna odluka o povratku Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin, Pulu i Ploče. To pokazuje da je Hrvatska vojska iz naroda i uvijek uz svoj narod.

U dinamičnom međunarodnom okruženju u kojemu se suočavamo s novim ugrozama, Hrvatska mora težiti ostvarivanju najviše razine sigurnosti. To se odnosi na podizanje razine unutarnje sigurnosti, na zaštitu vanjskih granica, ali i na jačanje obrambenih sposobnosti.

Zato kontinuirano radimo na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Uz podizanje ulaganja u obranu i Hrvatsku vojsku, učinjeni su veliki iskoraci u vezi s materijalnim pravima vojnika koja su im bila oduzeta za vrijeme prethodnih vlada. Značajno smo poboljšali uvjete života i rada hrvatskih vojnika. Pokrenuli smo postupak osnivanja novog Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Frano Tuđman“.

Jačanje obrambenih sposobnosti

Danas je hrvatski vojnik opremljen modernom i sofisticiranom opremom koja je proizvod hrvatske obrambene industrije.

Početkom godine usvojena je Nacionalna razvojna strategija do 2030. u kojoj je najavljeno jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.

Naš zajednički cilj ostaje jačati sve grane Hrvatske vojske, spojiti iskustvo generacija vojnika koji su proživjeli Domovinski rat i mladih vojnika kojima trebamo omogućiti poticajne uvjete za kvalitetan razvoj, obrazovanje i obuku u okviru Hrvatske vojske.

Nabava borbenog aviona najveće je ulaganje u osiguranje trajnog mira

U znak zahvalnosti braniteljima i vojnicima, upravo smo danas na sjednici Vlade donijeli povijesnu odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona. Ocijenili smo da je ponuda Francuske najbolja i donijeli odluku o nabavi 12 Rafalea, jednog od najboljih višenamjenskih borbenih aviona najnovije generacije.

Povijesna odluka: Hrvatska nabavlja 12 Rafalea - Raspolagat ćemo s najnaprednijim borbenim avionom u ovom dijelu Europe!

Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniju cijenu Hrvatska dobiva najbolje ocijenjen i opremljen avion. Time ćemo očuvati i značajno unaprijediti sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Osigurat ćemo mnogo djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta u sve tri njegove dimenzije – na kopnu, moru i u zraku. Višestruko ćemo povećati moć i obrambene sposobnosti Hrvatske vojske. Steći ćemo moćno strateško sredstvo odvraćanja i podići nacionalnu sigurnost na razinu na kojoj nikad nije bila.

Sigurnost - preduvjet razvoja i blagostanja

Današnjom odlukom ostvarujemo ne samo najveću investiciju u Oružanim snagama od osamostaljenja, nego i najveće ulaganje u osiguranje trajnog mira, kao preduvjeta razvoja i blagostanja.

To će, siguran sam, privući i brojne mlade da se odluče na vojni poziv, a osobito da pristupe Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, koje će moći razvijati novu generaciju pilota koji će imati priliku letjeti na jednom od najboljih aviona današnjice. Hrvatska vojska bila je i ostat će jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i postojan čuvar našega naroda.

Dragi pripadnici Hrvatske vojske pozivam vas da i dalje vjerno služite domovini.Svima vam od srca čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske, kao i predstojeći Dan državnosti koji obilježavamo u nedjelju.

A A A