Vijesti
23. 8. 2021.

Ukrajina nije sama! Da, Hrvatska joj nudi iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava!

(VIDEO) PLJESAK U KIJEVU ZA PLENKOVIĆA & HRVATSKU! Predsjednik Vlade RH i HDZ-a uvodno se na sastanku na vrhu Krimske platforme ukrajinskim domaćinima te kolegama premijerima i šefovima država EU-a obratio na ukrajinskom jeziku: “Danas smo ovdje kako bismo poslali snažnu i jedinstvenu podršku teritorijalnoj cjelovitosti i suverenosti Ukrajine. Krim je Ukrajina!”. Svi sudionici summita podcrtali su da međunarodna zajednica neće priznati aneksiju Krima. 

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Kijevu je predstavljao Hrvatsku kao jednu od 45 zemalja i organizacija koje su se odazvale na Inauguracijski summit Krimske platforme (Crimea Platform). 

Sudionici sastanka na vrhu poslali su Ukrajini poruku da je okupacija Krima nezakonita i neprihvatljiva te da međunarodna zajednica neće priznati njegovu aneksiju. „Ukrajina nije sama!“

Krim je Ukrajina!

Krim je Ukrajina! - istaknuo je Plenković u svom obraćanju na ukrajinskom jeziku, popraćen snažnim pljeskom i odobravanjem. Ponovio je da Hrvatska podržava teritorijalni integritet Ukrajine i upozorio na kršenja prava stanovnika Krima - krimskih Tatara, Ukrajinaca, manjina, vjerskih zajednica... 

- Međunarodna zajednica očekuje od Rusije da se u potpunosti pridržava međunarodnog humanitarnog prava. Danas smo ovdje kako bismo poslali snažnu i jedinstvenu podršku cjelovitosti i suverenosti Ukrajine!

I dio Hrvatske bio je okupiran 

Ukrajini je još jednom ponudio pomoć i hrvatsko iskustvo mirne reintegracije okupiranih područja bez žrtava:

- Budući da je dio naše zemlje bio okupiran tijekom velikosrpske agresije, RH itekako razumije položaj Ukrajine i želi pomoći ekspertizom iz uspješne mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

 

Hrvatska nudi Ukrajini svoje iskustvo mirne reintegracije

 

MICHEL: Velika politička podrška Europske unije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, domaćin Krimskog foruma, rekao je da je njegovoj zemlji "potrebna međunarodna potpora kako bi se zaustavila agresija Rusije“:

- Trebamo promisliti o sankcijama, o povećanju zaštite ljudskih prava, o gospodarskim i okolišnim posljedicama okupacije. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel napomenuo je pak da Krimska platforma ima "veliku političku podršku Europske unije":

- Ukrajina nikada neće biti sama! Krim je Ukrajina!

DEKLARACIJA O TERITORIJALNOM INTEGRITETU UKRAJINE

Nakon summita u izjavi za medije Plenković je rekao da je postignut cilj - emancipirano je pitanje Krima koji je već sedam godina i okupiran i anektiran:

- Stav svih lidera koji su došli na sastanak na vrhu bio je jedinstven. Važan je "follow up" Krimske platforme kako bi se nastavilo traženje rješenja za deokupaciju Krima. Naš cilj je da nema više žrtava i da se pregovorima donese rješenje za trenutačnu situaciju u Ukrajini. 

Vraćanje Krima u državni teritorij Ukrajine 

Na Krimskom forumu usvojena je deklaracija kojom se potvrđuje posvećenost neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine te postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

- Usvajanjem Deklaracije iskazan je zajednički stav svih izaslanstava: vraćanje Krima u državni teritorij Ukrajine, demilitarizacija i poštivanje ljudskih prava - zaključio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

 

Lijepo je ponovno biti u prijateljskoj Ukrajini! Hrvatska podupire njezin teritorijalni integritet & europski put

 

 

Predstavnici 45 zemalja i organizacija obišli su, na kraju summita, Ured Krimske platforme u Kijevu.

A A A