Vijesti
6. 10. 2021.

Želimo još bolju suradnju Hrvatske i Španjolske!

PVRH Andrej Plenković: Cijenimo podršku koju pružate ulasku RH u Schengen i eurozonu! Želimo intenzivirati gospodarske odnose dviju država te nastaviti kvalitetnu suradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i klimatskih promjena. Španjolski premijer Pedro Sánchez: Razgovarali smo o projektima koje ćemo pokrenuti s hrvatskim poduzećima, a predsjednika Plenkovića očekujem iduće godine u Madridu, kada ćemo obilježiti 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, koji se s vremenom samo poboljšavaju!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Kraljevine Španjolske Pedrom Sanchezom. Zahvalivši španjolskom kolegi na dolasku, Andrej Plenković je istaknuo da je ovo prvi službeni posjet jednog španjolskog premijera Hrvatskoj:

- Cijenimo podršku koju Španjolska pruža ulasku RH u Schengen i eurozonu! Drago mi je da je naš današnji susret bio izrazito sadržajan i kvalitetan. Razgovarali smo o unapređenju odnosa, a intenzivni dijalog nastavljamo već idućeg tjedna u Dubrovniku na velikom skupu u okviru Konferencije o budućnosti Europe.

Radujemo se - dodao je hrvatski premijer - našem partnerstvu i u EUMED9, klubu 9 članica EU-a na Mediteranu, kojem se RH nedavno pridružila i u kojem ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i klimatskih promjena.

Iz Atene (2): Hrvatska je od danas članica EU MED! Time smo osnažili svoj međunarodni utjecaj & mediteransku pripadnost!

Suradnja: privatni sektori, turizam, NATO…

Napomenuo je da Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. „Stoga je na sastanku bilo riječi i o tome kako unaprijediti suradnju privatnih sektora dviju zemalja, osobito kroz korištenje sredstava iz Instrumenta 'EU Iduće generacije', koji će Hrvatskoj služiti kao poluga za ubrzani gospodarski oporavak“:

- Veselim se suradnji sa Španjolskom i u industriji turizma, koja je vrlo važna za obje zemlje. Možemo razmijeniti iskustva, vidjeti kako se što bolje pripremiti, nakon ove sjajne sezone, za turističku 2022. godinu. Hrvatska je izrazito aktivna i u Svjetskoj turističkoj organizaciji koja ima sjedište upravo u Madridu.

Već sad smo ostvarili 70% turističkog prometa iz cijele rekordne 2019. godine! A i za listopad su najave - odlične!

Budući da je Španjolska iduće godine domaćin NATO sastanka na vrhu - nastavio je Plenković - važna je suradnja naše dvije zemlje i u području sigurnosti i obrane te u nizu mirovnih operacija, osobito na Mediteranu.

Legitimna zastupljenost Hrvata u BiH

Na sastanku se razgovaralo i o jugoistoku Europe i procesu proširenja EU-a. Predsjednik Plenković, naravno, opet je otvorio pitanje položaja Hrvata u BiH:

- Španjolski premijer dobro poznaje prilike u BiH te smo iskoristili prigodu da razmotrimo kako da ta prijateljska država postane stabilna i funkcionalna. Za RH je posebno važno da se izmjenama izbornog zakonodavstva osigura legitimna zastupljenost Hrvata kao konstitutivnog naroda u najvišim tijelima BiH.

Zagovaramo proširenje EU-a kao jedini pravi put razvoja naših susjeda, ali Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni!

Zajednički znanstveni projekt DONES

Izdvojio je i projekt DONES o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije, u kojem s hrvatske strane sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković:

- To je strateški projekt za budućnost energetike i smanjenje stakleničkih plinova, koji se razvija kroz hrvatsko-španjolsku partnersku suradnju, a sufinancira se europskim sredstvima. Cilj istraživanja - neiscrpni i čisti izvori energije.

Na kraju svog obraćanja, hrvatski premijer zahvalio je španjolskom kolegi na pozivu da službeno posjeti Madrid.

SANCHEZ: Očekujem premijera Plenkovića u Madridu iduće godine!

Zahvalivši na pozivu i dobrodošlici u Zagrebu, španjolski premijer najavio je da će iduće godine biti 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju država - „koji se s vremenom samo poboljšavaju“:

- Europski fondovi prilika su za obnovu ekonomija dviju zemalja. Osim o DONES-u, razgovarali smo i o projektima koje ćemo pokrenuti s hrvatskim poduzećima. Španjolska želi još tješnje surađivati s Hrvatskom!

Očekujem jačanje odnosa Hrvatske i Španjolske, kao i posjet premijera Plenkovića iduće godine - zaključio je Pedro Sánchez.

A A A