Vijesti
11. 10. 2021.

CRO Demoskop: HDZ raste, a ljevica pada. Još uvjerljivije smo prvi!

Na 2. poziciji, prvi put u 18 godina otkad se provodi ovo istraživanje, više nije SDP. No i “Možemo”, poput družine posrnulog Peđe Grbina i bombarderke Mirele Ahmetović, bilježi pad rejtinga u odnosu na rujan. U prijevodu: HDZ je u mjesec dana povećao prednost spram SDP-a za 2.1 postotna boda, a spram Tomaševićeve nemušte ekipe za 0.4%. Na 4. mjestu je Most sa 6.7% (s respektabilnim padom od čitavoga postotnog boda), a na 5. Domovinski pokret s 3.7%.

I u listopadu HDZ premoćno, suvereno, drži prvo mjesto. S 27.6% podrške hrvatskih građana bilježimo (blagi) rast u odnosu na rujan - kada smo prema istraživanju RTL-a bili na 27.3%.

CRO Demoskop: HDZ i dalje uvjerljivo prvi, s još većom prednosti spram SDP-a!

SDP u slobodnom padu

Na 2. poziciji, prvi put u 18 godina otkad se provodi ovo istraživanje, više nije SDP.

Družina posrnulog Peđe Grbina i bombarderke Mirele Ahmetović mora se zadovoljiti s 3. mjestom nakon što joj je u mjesec dana rejting pao sa 17.9 na 16.1%. Dakle, za gotovo dva postotna boda.

SDP - Sve Dublje Propadamo - i dalje mlati praznu slamu!

Kako napominju na RTL-u, SDP će najvjerojatnije nastaviti sa „slobodnim padom“. Ovo je istraživanje, naime, završeno u četvrtak - prije novog vala službenih izbacivanja i raskola njihovoga zastupničkog kluba u Hrvatskom saboru.

Ni Tomašević se ne može radovati

Premda je preuzela 2. mjesto, platforma „NE možemo & NE znamo“ i nema nekog razloga za veselje. Ne samo zato što je zaustavljen njihov rast, nego je, nakon lokalnih izbora, listopad prvi mjesec u kojem bilježe pad.

Čini se da „Možemo“ i Tomašević iz dana u dan shvaćaju koliko je zahtjevno voditi veliki sustav kao Grad Zagreb

„Možemovci“ još i dobro prolaze s obzirom na raskoš inkompetentnosti i sumnjivih okolnosti koju su demonstrirali u Aferi Holding.

AFERA HOLDING: Tomaševićevi postupci? Katastrofa! Ne radi se samo o „NE možemo & NE znamo“!

Povećanje prednosti spram ljevice

U prijevodu: HDZ je s rujna na listopad povećao prednost spram SDP-a za 2.1 postotna boda, a spram Tomaševićeve nemušte ekipe za 0.4%.

CROBAROMETAR: HDZ u još uvjerljivijem vodstvu nego u kolovozu - za 2.8% povećali smo prednost spram „Možemo“!

MOST pao za 1.0% …

MOST je još u rujnu istisnuo Domovinski pokret s 4. pozicije. I sada je drži, ali je u odnosu na prošli mjesec pao za čitavi postotni bod - sa 7.7 na 6.7%.

… a DP tavori ispod praga

Škorina stranka bez Škore, ali s Ivanom Penavom, i dalje tavori ispod izbornog praga. Sada je na 3.7%, dok je u rujnu imala 3.8%.

Glasni bez glasova

Sve ostale političke opcije „i od toga su daleko“, kako komentiraju na RTL-u: HSS (1.3%); Centar, Fokus i Živi zid (po 1.2%); IDS i HNS (po 1.1%)…

Nema smisla dalje nabrajati, izdvojimo tek da udruživanje triju stranaka s tzv. desnice u „Hrvatske suvereniste“ te ulazak Miroslava Škore u njihov zastupnički klub zasad i nisu polučili osobiti rezultat.

Unatoč velikim očekivanjima, potpora im je na okruglih 1 posto. Mjesec prije bili su na 0.7%.

Više neodlučnih birača

Sukobi i izbacivanja u oporbenim redovima povećali su udio neodlučnih birača na više od 16%. Podsjećamo, u rujnu ih je bilo 13.7%.

NAPOMENA:

Istraživanje je provela agencija Promocija plus  od 4. do 7. listopada na uzorku od 1.300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

A A A