Vijesti
9. 11. 2021.

Ponosni smo koliko smo povećali izdvajanja za HV u odnosu na Milanovićev mandat! Nastavljamo s ulaganjima

Andrej Plenković o sjednici Vijeća za obranu: Složili smo se da smo učinili dosta za modernizaciju HV-a, se ali ne slažemo s Milanovićevim „pogledom“ na stanje danas, i to nakon znatnih ulaganja naše Vlade RH i u materijalna prava hrvatskih vojnika. Mogli bismo biti jednako bezobrazni kao on, ali to nije naš izbor - nastojimo održati kakav-takav nivo komunikacije. No dio javnosti već se privikao na njegovu uličarsku retoriku. Divljaštvo i primitivizam postaju normalni. * Kako sam, pitate, doživio prijeteće poruke da "neće biti dobro ako on počne koristiti svoje ovlasti“? U mrtvom sam strahu, ne znam kako ćemo zaspati (osmijeh).

Nakon „izvanredne presice“ na kojoj je Zoran Milanović, u svojoj dobro znanoj divljačkoj i infantilnoj maniri, ponovno izvrijeđao svakoga koga je stigao zato što mu se na sjednici Vijeća za obranu nisu svi divili i odobravali njegovo nezakonje, javnosti se obratio i predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

Donosimo ključne poruke Andreja Plenkovića:

Milanovićev iskrivljeni pogled na svijet

Na sjednici smo se složili da smo učinili dosta za poboljšanje stanja u Hrvatskoj vojsci te da trebamo tako i nastaviti. Ali, ne slažemo se s Milanovićevim pristupom financiranju i sagledavanju realnog stanja danas, i to nakon znatnih ulaganja naše Vlade RH u opremanje i modernizaciju HV-a te materijalna prava hrvatskih vojnika. 

Naša je obveza nastaviti ulagati u snažni i moderni HV & u još bolji položaj hrvatskih vojnika. To će ova Vlada i činiti!

Vratili HV u Vukovar & kupujemo avione

Među ostalim, vratili smo i pobjednički HV u Vukovar, Grad Heroj, u Sinj, Varaždin, Ploče i Pulu. Ponosni smo koliko smo u šest godina povećali izdvajanja za obranu, osobito u odnosu na SDP-ov mandat! Kupnjom 12 Rafalea, vrijednih milijardu eura, steći ćemo sposobnost tako silnog odvraćajućeg karaktera da se snaga HV-a prije i poslije toga neće moći mjeriti. Nastavljamo s ulaganjima u Oružane snage HR! 

Sve to unatoč koronakrizi!

Ove su činjenice vrlo važne u kontekstu vremena u kojem se nalazimo. Prošle smo godine imali pad BDP-a od 8% i goleme troškove za saniranje posljedica najveće zdravstvene krize, za očuvanje radnih mjesta i spašavanje poduzeća. No i u takvoj nepovoljnoj situaciji izdvajamo 7-10% više za obranu nego 2015. godine, a povrh toga su i borbeni avioni. 

Proračun za obranu danas je gotovo duplo veći nego 2016. - kada sam postao premijer. Povećan je s 3.98 na 7.19 milijardi kuna!

Druga strana ne želi dogovor

Smatram da smo već danas mogli postići dogovor, ali se stječe dojam da s druge strane politički nije bilo te želje - da je Milanović htio otići kako bi čim prije na Pantovčaku održao „izvanrednu presicu“. 

Uličarska retorika, divljaštvo & primitivizam 

Mogli bismo biti jednako drski kao on, bezobrazni, neugodni, ali to nije naš izbor - nastojimo održati kakav-takav nivo pristojne komunikacije. No dio javnosti već se privikao na tu njegovu uličarsku retoriku. Divljaštvo i primitivizam, čini se, postaju normalni. Ovakvog političkog diskursa nije bilo u javnom prostoru dok Milanović nije postao predsjednik.

Milanovićevo ponašanje? Neviđeno za jednog predsjednika - neka se malo „skulira“!

Izvrijeđao je ne samo Marija Banožića, nego i sve Vinkovčane, zaposlene u autoškolama... HDZ uspoređuje s nacistima, odbija hrvatskim građanima čestitati Dan državnosti, krši zakone. To je valjda taj novi europski model s Pantovčaka. 

Nadrealno - zabranili načelniku GS-a govoriti!

Sjednica je u pojedinim segmentima bila nadrealna. Nadam se da je načelnik Glavnog stožera dobro, da uživa slobodu govora. Jer, danas mu se zabranjivalo da na sastanku odgovori na izravne upite. Mi smo za slobodu govora. Meni je inače admiral Robert Hranj, a znam ga dugo, drag i simpatičan čovjek, zato i nisam imao ništa protiv njegovog imenovanja.

Bu! Bu!

Kako sam, pitate, doživio Milanovićeve prijeteće poruke da "neće biti dobro ako on počne koristiti svoje ovlasti“? U mrtvom sam strahu (osmijeh), ne znam kako ćemo zaspati. Predsjednik RH neće moći izbjeći suradnju s ministrom obrane. 

Bu! Bu! Milanović nas je baš zaplašio! Neće mu proći protuzakoniti i protuustavni naum o privatizaciji Hrvatske vojske

VNS - kao da je sve normalno 

Drugi sastanak, Vijeće za nacionalnu sigurnost, prošao je vrlo konstruktivno. Protekao je kao da je sve normalno. Složili smo se o stanju u jugoistočnoj Europi, razmišljanja su gotovo istovjetna - uz minimalne razlike. Slično je bilo i po pitanju nezakonitih migracija i smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih službi. Usuglasili smo se. 

A A A