Vijesti
8. 11. 2021.

Naša je obveza nastaviti ulagati u snažni i moderni HV & u još bolji položaj hrvatskih vojnika. To će ova Vlada i činiti!

PVRH Andrej Plenković u Banskim dvorima sa zapovjednicima Hrvatske vojske: „Unatoč COVID-u, kontinuirano povećavamo izdvajanja za obranu i osuvremenjujemo opremu Hrvatske vojske. Svi su zapovjednici izrazili zadovoljstvo nabavom borbenih aviona i povratkom HV-a u mnoge gradove, među njima i u Vukovar“. Ministar obrane Mario Banožić: „Od 2016. imamo 'skok' u rastu proračuna za obranu. Osim Rafalea, u Hrvatsku stižu i helikopteri Black Hawk. A i projekt obalnih patrolnih brodova, započet još 2014. godine, dovršit će upravo naša Vlada“.

Nakon sastanka predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s vojnim zapovjednicima, održanog u Banskim dvorima kako bi se zajednički pripremili za sutrašnje sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, ministar obrane Mario Banožić održao je konferenciju za medije.

Donosimo ključne poruke:

Kontinuirani rast obrambenog proračuna

Zapovjednici su zadovoljni napretkom u odnosu na materijalno stanje u HV-u od prije 5 godina, osobito što se tiče prava hrvatskih vojnika i ulaganja u opremu i smještaj. Od 2016. godine, kada je u MORH došao general Damir Krstičević, imamo 'skok' u rastu proračuna za obranu i modernizaciju HV-a.

I borbeni avioni i helikopteri!

Osim Rafalea, u RH stižu i helikopteri Black Hawk, i to u idućem kvartalu, a rješava se i infrastruktura za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ).

Do 2024. imat ćemo 8 Rafalea i za njih osposobljenih do 25 pilota. A već iduće godine stižu nam 4 Crna jastreba!

Ulaganja i u kopnenu vojsku i mornaricu

Velike investicije u HRZ ne znače i prestanak ulaganja u kopnenu vojsku i mornaricu. Na sjednici Vlade uskoro će se naći projekt obalnih patrolnih brodova, koji je još 2014. započet, a dovršit će se upravo u našem mandatu.

Realizacija preostalih projekata

Naravno, pred nama je još izazova. U dio se vojarni - u Vukovaru, Pločama, Petrinji… - dosta ulagalo, dok se u neke druge (još) nije moglo. Upravo stoga, kako bi se što prije realizirali preostali projekti, riješili preostali problemi od kojih su neki stari i dva desetljeća, održavat ćemo jednom godišnje ovakve sastanke s najvišim zapovjednicima HV-a.

Žrtva Vukovara obvezuje nas na trajno poštovanje, ali i na stalna ulaganja u razvoj Grada Heroja. To i radimo od prvog dana mandata

Nepošteno prema 400 časnika koji imaju uvjete

Brigadir Elvis Burčul? Odluka se neće mijenjati jer se zapravo ne radi o produženju dužnosti za dva i pol mjeseca, nego o želji predsjednika RH da postavi osobu koja nema uvjete za to zapovjedno mjesto. Ja to nisam dopustio. To nije dobro za HV, a nije ni pošteno prema 400 časnika koji u sustavu zadovoljavaju uvjete. Potrebno je argumentirano razgovarati.

Bu! Bu! Milanović nas je baš zaplašio! Neće mu proći protuzakoniti i protuustavni naum o privatizaciji Hrvatske vojske

Vojni resursi? Držimo se zakona!

Milanovićevo korištenje vojnih resursa danas nije bila tema. Ali bi sutra na Vijeću za obranu mogla biti. Tu sam jasnog stava, Zakon o obrani je propisao na koji se način koriste sredstva Hrvatske vojske. Treba se držati zakona, to sam već više puta ponovio i samom predsjedniku RH. Na sutrašnjem sastanku očekujem konstruktivni razgovor, kakav je bio i ovaj današnji sa zapovjednicima.

Milanović očajnički pokušava privatizirati HV u političke svrhe - Pripisuje si ovlasti za koje nije biran!

No pasaran!

Hoću li ispuniti Milanovićeva „očekivanja“? Ako od mene očekujete da ću potpisati odluku o postavljanju zapovjednika koja nije zakonita, odmah kažem - ne. Ako očekujete da šutim o nezakonitom korištenju materijalnih resursa, odmah ću reći - ne. Ako se radi o nepoštivanju Zakona o obrani u bilo kojem obliku, odmah ću reći - ne.

Milanović mora znati da HV nije njegova igračka, nego je pobjednička Hrvatska vojska!

A A A