Vijesti
16. 11. 2021.

U cilju povećanja zdravstvene sigurnosti građana, u državnim i javnim službama uvodi se obvezno testiranje

Od danas na snagu stupa Odluka Stožera civilne zaštite RH o obveznom testiranju na koronavirus. „U proteklim je tjednima zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom. Nadamo se da će se građani cijepiti u što većem broju kako bismo postigli što veći stupanj zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe“ - ističe se u priopćenju Vlade RH.

Osim osoba koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, od 16. studenog obvezatno se na virus SARS-CoV-2 moraju testirati dužnosnici, državni i javni službenici i namještenici, kao i službenici i namještenici u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, te zaposlenici trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH ili jedinice lokalne i područne samouprave. Obveza se odnosi i na zaposlenike trgovačkih društava u kojima RH ili lokalne i područne jedinice imaju većinski udio - navodi se u priopćenju iz Banskih dvora, koje potpisuje glasnogovornik naše Vlade Marko Milić.

Obvezno testiranje uvodi se s ciljem daljnjeg povećanja zdravstvene sigurnosti građana, kao što je to ranije učinjeno u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Zaposlenici Vlade RH, stranke i posjetitelji, predstavnici medija

U skladu s odlukom Stožera - nastavlja se u priopćenju - napominjemo da će od 16. studenog svi zaposlenici Vlade RH, kao i dužnosnici koji rade ili dolaze u Banske dvore, stranke i posjetitelji koji dolaze u službene prostorije, kao i predstavnici medija, morati za ulazak u zgradu Vlade imati EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju na COVID-19.

Jednako vrijedi i prigodom sudjelovanja ili praćenja sjednica Vlade i svih Vladinih događaja koja se održavaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici ili drugim državnim i javnim prostorijama.

Bolest ne bira - protiv nje se ne može boriti samo dio građana, nego jedino svi zajedno

Cijepljenje - najbolja zaštita

I ovom prigodom naglašavamo da je cijepljenje najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa, osobito od težih oblika bolesti. Cjepiva ima dovoljno, besplatno je i apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da vjeruju struci i da se cijepe.

U proteklim tjednima u Hrvatskoj je zabilježen povećani interes za cijepljenje prvom dozom i nadamo se da će se građani cijepiti u što većem broju kako bismo postigli što veći stupanj zaštite i što prije se vratili životu bez restrikcija.

Slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pozivamo sve sugrađane kojima je od primanja zadnje doze proteklo 6 ili više mjeseci da pristupe docjepljivanju tzv. booster dozom, osobito one koji su starije životne dobi ili su imunokompromitirani, kako bi se produljilo trajanje zaštite.

Pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera

Također, uz cijepljenje, važno je nastaviti pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera kako bismo prevenirali širenje zaraze i na taj način zaštitili svoje, ali i tuđe zdravlje - zaključuje se u priopćenju iz Banskih dvora.

Hasanbegovićevo je pravo zaraziti se, ali ne i ugrožavati druge. Neka dođe u bolnicu vidjeti ljude koji se na respiratorima bore za život!

A A A