Vijesti
17. 11. 2021.

Vukovar - temelj hrvatske države & simbol stradanja hrvatskog naroda, ali i nepobjedivog otpora velikosrpskoj agresiji

Andrej Plenković otvorio je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu izložbu „Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti“. Poručio je da se s poštovanjem moramo prisjećati hrvatskih branitelja i civilnih žrtava velikosrpske agresije te nastaviti s progonom ratnih zločinaca. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a i sutra će doći u Vukovar, koračati Kolonom sjećanja te položiti vijence na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i masovnoj grobnici na Ovčari. Kako sam nerijetko ističe: Svaki Hrvat, uz svoj grad, u srcu nosi i Vukovar!

U prigodnom govoru, Andrej Plenković naglasio je da je uvijek poseban osjećaj govoriti o Vukovaru - gradu simbolu hrvatskog stradanja i otpora agresiji.

I uvijek - istaknuo je - to kod svih nas izaziva duboke emocije, izmiješane osjećaje tuge i zahvalnosti, pijeteta i ponosa:

- I danas, otvarajući ovu izložbu, kojoj je Vlada RH sa zadovoljstvom pokrovitelj, čuvamo sjećanje na Grad Heroj i na sve one poginule za slobodu domovine nam Hrvatske. Naša zemlja bila je napadnuta, no obranila se i ostvarila svoju slobodu i demokraciju. I upravo nas ova izložba suvremene umjetnosti vraća na specifičan, ali jako prodoran i dojmljiv način u to vrijeme ponosa i slave.

Zalog budućnosti Hrvatske

Predsjednik Vlade i HDZ-a naglasio je da su Vukovar i njegova uspomena zalog i budućnosti Hrvatske:

- I stoga ćemo ovdje danas, ali i na Danu sjećanja, s ponosom ponoviti da je Vukovar temelj hrvatske države, da ćemo se naših branitelja i civilnih žrtava velikosrpske agresije uvijek s poštovanjem prisjećati, da ćemo nastaviti s progonom ratnih zločinaca. Moramo nastaviti i s potporom razvoju Vukovaru, pri čemu podsjećam da je naša Vlada svoju prvu sjednicu izvan Zagreba održala prije pet godina, upravo na današnji dan i upravo u Vukovaru.

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

Puno je toga od tada ostvareno - naveo je - izdvojivši da je Vukovar u međuvremenu proglašen mjestom posebnog pijeteta, da je vukovarska bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica:

- Pobjedničku Hrvatsku vojsku vratili smo u Vukovar, a i obnovljen je Vodotoranj. Uz mnogobrojne naše građane iz Domovine i izvan Hrvatske, i Vlada je tome dala svoj doprinos. 

Potpora Vukovaru

Kazao je i da je Vlada financirala niz projekata kako bi život Vukovarki i Vukovaraca bio što kvalitetniji:

- Nema resora, nema projekta, bilo da je financiran nacionalnim ili europskim sredstvima, a da sa svim svojim entuzijazmom i angažmanom nismo učinili napore za bolji život Vukovarki i Vukovaraca. To ćemo činiti i dalje. Jer, Vukovar je grad koji svi osjećamo kao da smo iz njega, kao da u njemu živimo bez obzira odakle bili i čime se bavili.

Zaključio je i da će ova izložba, uz već ranije otvorenu „Sloboda se njegovim imenom zove“ omogućiti posjetiteljima da dobiju snažan dojam o važnosti Vukovara te zahvalio organizatorima i autorima izložbe Idi Blažičko i Alexu Brajkoviću, Stjepanu Šandrku, Vjeranu Hrpki i Vladimiru Novaku.

Žrtva Vukovara obvezuje nas na trajno poštovanje, ali i na stalna ulaganja u razvoj Grada Heroja. To i radimo od prvog dana mandata

VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, predsjednik Vlade i HDZ-a sudjelovat će 18. studenog na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2021.

Prigodni program „VUKOVAR - MJESTO POSEBNOG PIJETETA“ započinje u 10:00 ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, a u 10:30 kreće Križni put - Kolona sjećanja. Oko 12:00 očekuje se dolazak kolone na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, gdje će izaslanstva polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te molitvom odati počast žrtvama Vukovara.  

Nakon svete mise za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu (12:30), Andrej Plenković položit će u 14:15 vijenac i kod Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

A A A