Vijesti
17. 11. 2021.

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

Naša Vlada nije samo proglasila Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a 18. studeni blagdanom. U ovih 5 godina premijera Plenkovića uložena su velika, nikad veća sredstva u razvoj Vukovara, u zapošljavanje i poljoprivredu, očuvanje radnih mjesta i infrastrukturu, studentski dom, stambeno zbrinjavanje, Vučedol… Brojke koje donosimo najbolji su odgovor politikantima koji lažno tvrde da je Grad Heroj „zanemaren“, ali i „nostalgičarima“ koji upiru podmetati da je naš Vukovar „mrtav grad“, „grad groblje“.

Baš zato što znamo da tim i takvima činjenice ništa ne znače, s ponosom ćemo ponoviti još nešto: Iako su Milanović & SDP tvrdili da je to nemoguće, ova je, naša, HDZ-ova Vlada vratila pobjedničku Hrvatsku vojska u Vukovar, vratila je među svoj narod!  

Ponosni smo koliko smo povećali izdvajanja za HV u odnosu na Milanovićev mandat! Nastavljamo s ulaganjima

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, HINA je donijela presjek svih iskoraka koje je naša Vlada RH, predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem, u ovih 5 godina mandata učinila spram Vukovara. Članak prenosimo u cijelosti:

525 milijuna izravno iz državnog proračuna

U korist proračuna Grada Vukovara u proteklih je pet godina iz državnog proračuna isplaćeno više od 525 milijuna kuna - ističe Vlada te dodaje da je poslodavcima sa sjedištem na području Vukovara (i Iloka te općina Lovas i Tovarnik) za povrat 50% plaćenih doprinosa isplaćeno 159 milijuna kuna.

Tome treba pridodati i efekt porezne reforme jer je proračun Grada u četverogodišnjem razdoblju prihodovao nešto više od 300 milijuna kuna.

1.55 milijardi dosad uloženo iz EU fondova

Ako se gledaju europski strukturni i investicijski fondovi (ESIF), ukupna ulaganja do 30. rujna iznose 1.55 milijardu kuna (sredstva iz ESIF-a su 1.2 milijardu kuna).

Iz Vlade ističu i da je u tijeku provedba programa obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Grada Vukovara, čija je procijenjena vrijednost 1.44 milijarde kuna, a najveći je projekt nadogradnja i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar.

Riječ je o više od 516 milijuna kuna vrijednom projektu obnove 18.7 kilometara pruge na kojoj će putnički vlakovi moći prometovati brzinom do 120 km/h.

Potpore poljoprivredi - 450.5 milijuna

U sektoru poljoprivrede je od listopada 2016. do danas korisnicima na području Vukovara odobreno 450.5 milijuna kuna potpora, a isplaćeno je 268.6 milijuna kuna.

U sektoru pak gospodarstva i održivog razvoja ugovorna ulaganja na području Vukovara iznose nešto više od milijardu kuna (najviše u vodno gospodarstvo).

Očuvano 5.146 radnih mjesta

Za zapošljavanje i socijalnu politiku ukupna ulaganja iznose 279 milijuna kuna, od kojih je za mjere aktivne politike zapošljavanja isplaćeno 81.1 milijun.

Za potpore za očuvanje radnih mjesta u okolnostima pandemije 72.7 milijuna, pri čemu je obuhvaćeno 593 poslodavca, odnosno 5.146 radnika.

Stambeno zbrinjavanje & darovane nekretnine

Za stambeno zbrinjavanje i obnovu utrošeno je nešto manje od 90 milijuna kuna te je stambeno zbrinuto oko 850 obitelji, a za razvoj turizma i sporta uloženo je 12.6 milijuna kuna.

Ukupna ulaganja kroz sektor Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine iznose nešto više od 145 milijuna kuna, a sklopljeno je i šest ugovora o darovanju nekretnina u državnom vlasništvu u vrijednosti nešto većoj od 111 milijuna kuna. Također, CERP je ugovorom darovao Gradu Vukovaru sportski dom i igralište u vrijednosti 4.1 milijuna kuna.

HV, policija & vatrogasci

MUP je na području PU vukovarsko-srijemske, odnosno Vukovara, utrošio nešto manje od 15 milijuna kuna, a Vlada je za Grad Vukovar - kao osnivača JVP Vukovar - iz decentraliziranih sredstava za vatrogastvo osigurala 32.3 milijuna kuna.

Banski dvori ističu i da su ispunili obećanje o povratku Hrvatske vojske u Vukovar, a Ministarstvo obrane osiguralo je 50.3 milijuna kuna za radove u Vojarni 204. brigade HV Vukovar.

Skrb o braniteljima, potraga za nestalima & progon ratnih zločinaca

Hrvatska još uvijek traga za 386 građana i hrvatskih branitelja nasilno odvedenih i stradalih u Vukovaru 1991. godine, a Ministarstvo hrvatskih branitelja je za skrb o braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata na tom području utrošilo nešto više od 105 milijuna kuna.

Posebna radna skupina za istraživanje i procesuiranje ratnih zločina do sada je razriješila 44 kaznena djela ratnih zločina počinjenih na području Vukovara, a kazneno su prijavljena 22 počinitelja.

Prvi studentski dom u povijesti

U zdravstvu ukupna ulaganja iznose gotovo 130 milijuna kuna, u obrazovanje i znanost uloženo je nešto više od 56 milijuna kuna, pri čemu je EU sredstvima izgrađen studentski dom u Vukovaru, prvi na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

U sektoru kulture utrošeno je 24.36 milijuna kuna, a u tijeku je strateški projekt Arheološki park Vučedol (ukupni iznos projekta je 117.3 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstva iznose 99.7 milijuna kuna, a nacionalno sufinanciranje 17.52 milijuna kuna), obnovljen je Franjevački muzej i otvorena nova zgrada Državnog arhiva u Vukovaru.

Prva sjednica Vlade izvan Zagreba

Vlada premijera Andreja Plenkovića svoju je 4. sjednicu - prvu izvan Zagreba - održala upravo u Vukovaru 17. studenog 2016. godine, a Banski dvori pet godina kasnije ističu da su provedeni svi akti koji su se s te sjednice odnosili na Vukovar.

1. sjednica naše Vlade izvan Zagreba održana je upravo u Vukovaru. Sve što smo tada najavili, to smo i ispunili!

Naglašavaju i da je svoju podršku Vukovaru Vlada pokazala i Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, Zakonom o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, tj. osnivanjem Nacionalne memorijalne bolnice.

Vukovar postaje mjesto posebnog domovinskog pijeteta, a županijska bolnica u Gradu Heroju - Nacionalna memorijalna bolnica!

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Također, napominju, i Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je u primjeni od prošle godine, a kojim je 18. studeni proglašen blagdanom - Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dan državnosti - 30. svibnja! 18. studenog - Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata & Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje!

A A A