Vijesti
18. 11. 2021.

Počast žrtvama Škabrnje - Da se nikad ne zaboravi, nikad ne ponovi!

Tisuće ljudi iz svih dijelova Lijepe Naše i susjedne nam BiH sudjelovale su u Koloni sjećanja u Škabrnji. Ministar Oleg Butković predvodio je izaslanstvo Vlade RH na obilježavanja 30. obljetnice teškog stradanja tog malog mjesta u srcu zadarskog zaleđa. „Vrijeme prolazi, ali rane ne zacjeljuju“ - kazao je te izrazio nadu da ćemo svi zajedno nastaviti činiti sve da život u Hrvatskoj bude što bolji, ali nikad ne zaboravljajući strašnu žrtvu koju je naša zemlja pretrpjela u velikosrpskoj agresiji.

Oleg Butković, koji je i potpredsjednik HDZ-a, istaknuo je da svake godine dolazi u Škabrnju:

- Odajemo počast žrtvama, iskazujemo trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima. Nadam se da će tužiteljstvo napraviti sve da se pravdi privedu oni koji su počinili ovaj strašni masakr. Tu nema alternative!

Zajedno gradimo bolju i uspješniju Hrvatsku

Uz Butkovića, u izaslanstvu Vlade RH bili su i ministri Ivan Malenica, Marija Vučković, Vili Beroš i Nina Obuljen Koržinek.

- Sjećajući se svih stradalih u Vukovaru i Škabrnji i njihove velike žrtve, moramo svi s velikim poštovanjem i odgovornošću graditi bolje, sretnije i uspješnije društvo - poručila je ministrica kulture i medija.

Čuvamo sjećanje na žrtvu Vukovara, štitimo povijesnu istinu o velikosrpskoj agresiji & potičemo razvoj Grada Heroja!

Zločinačka „jugoslavenska armija“

Nakon polaganja vijenaca kod Spomen-obilježja masovne grobnice, misu za Domovinu i sve ubijene i poginule u velikosrpskoj agresiji predvodio je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

U propovijedi je istaknuo da je to bio tragičan dan, dan stradanja, kada je JNA s postrojbama pobunjenih hrvatskih Srba okupirala jedan grad i jedno selo - Vukovar i Škabrnju:

- Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje simbolično predstavlja i namjeru zločinačke vojske koja je taktikom spaljene zemlje krenula u osvajanje brojnih hrvatskih sela i gradova.

Predsjednik Hrvatskog sabora iz Vukovara: Teško je očekivati pomirenje sve dok Srbija ne prihvati odgovornost za zločine!

Obilježavanje 30. obljetnice zločina u Škabrnji završilo je nakon misnog slavlja hodnjom do mjesnog groblja sv. Luke, gdje su ispod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve stradale branitelje i civile.

86 ŠKABRNJSKIH ŽRTAVA

U jutro 18. studenog 1991. velikosrpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom „JNA“, tenkovima i pješaštvom Kninskog korpusa s Ratkom Mladićem na čelu, započeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih hrvatskih branitelja, iz podruma i kuća istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji, broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao. 

Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar!

A A A