Vijesti
26. 11. 2021.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

I prilikom dvodnevnoga službenog posjeta šefa francuske države predsjednik Vlade RH i HDZ-a nametnuo je problem neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini kao posebnu temu razgovora. „Vjerujemo da će se iznaći rješenje o pravednim izmjenama Izbornog zakona u BiH kako bi sva tri konstitutivna naroda mogla birati svoje legitimne političke predstavnike - kako je i utvrđeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom“.

Nema bilateralnog sastanka na kojem predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković ne otvara problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, nema međunarodnog skupa na kojem ne pruža podršku našim sunarodnjacima u BiH te ne poziva na izmjene diskriminatorskog izbornog zakona koji omogućuje Bošnjacima da preglasavanjem nameću Hrvatima političke predstavnike u najvišim državnim institucijama.

Strateškim partnerstvom s Francuskom jačamo geopolitičku važnost Hrvatske, a nabavom Rafalea podižemo vojnu sposobnost na dosad neviđenu razinu!

Tako je bilo i prilikom dvodnevnoga službenog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu, tijekom kojeg su na inicijativu hrvatskog premijera upravo položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i nužnost reforme izbornog zakonodavstva bile posebna tema razgovora.

Plenković: Iznaći rješenje o pravednome izbornom zakonu

Kako je na konferenciji za medije istaknuo sami Plenković, Hrvatska je šefu francuske države detaljno pojasnila svoju i više nego jasnu poziciju:

- Drago mi je da predsjednik Macron ima veliko znanje o neposrednom susjedstvu RH. Vjerujemo da će se iznaći rješenje o pravednim izmjenama izbornog zakona kako bi sva tri konstitutivna naroda mogla birati svoje legitimne političke predstavnike, upravo onako kako je i utvrđeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom.

Macron: Poštovati sve konstitutivne narode

Naglasivši da su mir, stabilnost i suradnja na jugoistoku Europe „vizija Francuske“, predsjednik Macron je najavio svoj još veći angažman:

- U nadolazećim tjednima pokušat ćemo pridonijeti da se u BiH dogovori i provede reforma izbornog zakonodavstva kako bi se poštovali svi konstitutivni narodi. Od cijeloga zapadnog Balkana želimo napraviti istinski europski prostor.

Reforma je neophodna, i tu trebamo zajednički djelovati. Što ćemo i učiniti - zaključio je Macron.

Čović zahvalio Plenkoviću na pomoći na europskom putu BiH & zauzimanju za ravnopravnost hrvatskog naroda

A A A