Vijesti
17. 12. 2021.

Na Plenkovićev zahtjev, BiH će biti posebna tema Europskog vijeća. „Nepokolebljiv je naš stav o nužnosti izborne reforme!“

Nakon posljednjeg ovogodišnjeg summita premijera i/ili šefova država članica EU-a, PVRH Andrej Plenković u Bruxellesu je istaknuo da je postignuto visoko razumijevanje za stanje u BiH. „Francuski predsjednik Macron najavio je tijekom posjeta RH da će u prvi plan staviti pitanje BiH. RH potiče postizanje dogovora o izmjeni nepravednog zakona, neprihvatljivo je da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Milanović? Njegovo pismo medijima doživljavam kao PR potez ne bi li ukazao na svoje postojanje. Zaključci Vijeća EU-a puno su bolji za Hrvate u BiH od prijašnjih dokumenata, pa tako i od Zajedničke izjave sa summita NATO-a, koju je upravo on potpisao“.

„Izvijestio sam Europsko vijeće o svom posjetu Bosni i Hercegovini i svim susretima koje sam ondje imao te zatražio od predsjedatelja Charlesa Michela da upravo BiH bude posebna tema na našem idućem sastanku“ - naglasio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a na kraju svog dvodnevnog boravka u Bruxellesu:

- Pojasnio sam kolegama čitavi kontekst od 90-ih naovamo, od agresije na Hrvatsku i BiH te Oluje i zajedničkih operacija Armije BiH, HVO-a i HV-a za spas Bihaća nakon genocida u Srebrenici, preko Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, potom presuda Europskog suda za ljudska prava „Sejdić- Finci“ i Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“, do pitanja izborne reforme i osiguranja ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnih naroda. Naišao sam na visoko razumijevanje.

Bitno je da na najvišoj razini članice Europske unije dodatno osvijeste sve nijanse vrlo kompleksne političke situacije u BiH - podcrtao je.

Za Hrvatsku je BiH prevažno pitanje

Na tom ću tragu nastaviti - dodao je Andrej Plenković - vjerujem da će BiH biti posebna tema na sastanku Europskog vijeća u prvoj polovici 2022. godine, za vrijeme francuskog predsjedanja EU-om:

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je tijekom posjeta Hrvatskoj da će u prvi plan staviti pitanje BiH i jugoistoka Europe. Za Hrvatsku je to prevažno, svi razumiju naš specifični interes za BiH u kojoj su Hrvati konstitutivni narod.

Emmanuel Macron & Andrej Plenković: Neophodna je reforma izbornog zakonodavstva u BiH

Neprihvatljivo da Bošnjaci biraju hrvatske predstavnike

Iznova je istaknuo da RH potiče i podržava postizanje dogovora u BiH o izmjenama nepravednog izbornog zakona:

- Ponovio sam jasna, nepokolebljiva stajališta RH o nužnosti izborne reforme, sve ono što sam, uostalom, poručio i u Sarajevu i u Mostaru. Neprihvatljivo je da Bošnjaci mogu izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, to nimalo ne ulijeva povjerenje u međusobne odnose.

Želimo da se riješi anomalija koja muči Hrvate u BiH - Jedan narod ne smije drugome birati političke predstavnike!

Napomenuo je da još ima vremena za dogovor, „Hrvatska je tu da stvara preduvjete za donošenje rješenja koje će biti dobro i pravedno za Hrvate, ali i korisno za cijelu BiH“.

Došao sam kao prijatelj sa željom da unaprijedimo suradnju, s porukom o cjelovitosti BiH, ali u kojoj će se sva tri naroda biti legitimno zastupljena

MIlanović ukazuje na svoje postojanje

Na pitanje o Milanovićevoj reakciji na Zaključke Vijeća EU-a o proširenju (u dijelu o BiH), predsjednik Plenković je odgovorio da je postala praksa da mu se pojedini akteri obraćaju tako da pisma šalju medijima:

- Takva pisma ne doživljavam odviše relevantnim, radi se o PR potezima ne bi li ta osoba ukazala na svoje postojanje. Mogu ponoviti da smo u Zaključke Vijeća EU-a uspjeli ugraditi sve što je važno za naše sunarodnjake. Puno su bolji za Hrvate u BiH od dosad usvojenih dokumenata, među njima i od Zajedničke izjave sa summita NATO-a, a koju je potpisao nitko drugi nego Milanović.

„Dosljedni“ Milanović: Kad Vlada RH postigne više od njega ZA Hrvate u BiH, to je - loše! A kad on postigne manje, to je - sjajno!

I S BORRELLOM O HRVATIMA U BiH

Predsjednik Plenković održao je na temu BiH i zasebni sastanak s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnosnu Josepom Borrellom:

- Hrvatski prioritet jest osigurati jednakopravnost tri konstitutivna u BiH. Pravedne izmjene Izbornog važne su za funkcionalnost cijele BiH.

A A A