Vijesti
13. 1. 2022.

Puna potpora borbi protiv COVID-a & Plenkovićevu međunarodnom angažmanu u cilju postizanja dogovora o izbornoj reformi u BiH

(VIDEO) Naš stav je jasan: ustrajno se zauzimamo za stvarnu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i njihovo legitimno političko predstavljanje. Nepravedni izborni zakon mora se izmijeniti. Republika Hrvatska dužna je i prema Ustavu skrbiti o našim sunarodnjacima u BiH - istaknuo je Branko Bačić nakon zajedničke sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća te klubova zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu.

Nakon redovitog sastanka nacionalnog vodstva HDZ-a, pred novinare je stao potpredsjednik naše stranke Branko Bačić.

Donosimo ključne poruke iz Bačićeve izjave i njegovih odgovora na pitanja novinara:

Pripreme (i) za saborsku sjednicu

Na prvom ovogodišnjem sastanku nacionalnog vodstva HDZ-a analizirali smo događaje u zadnjih 15-ak dana te se pripremali, kao ozbiljna stranka, za nadolazeće aktivnosti, među njima i za novu sjednicu Hrvatskog sabora, koja započinje idućeg tjedna.

Zastupnike za raspravu čekaju 152 točke - Hrvatski sabor 19. siječnja započinje novu sjednicu uobičajenim „aktualcem“

Zaštita hrvatskog naroda u BiH

Posebno smo se osvrnuli na položaj hrvatskog naroda u BiH. Naš stav je jasan - ustrajno se zauzimamo za stvarnu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda i njihovo legitimno političko predstavljanje.

Puna potpora ravnopravnosti Hrvata, teritorijalnoj cjelovitosti BiH & jačanju dobrosusjedskih odnosa

Pružili smo punu potporu predsjedniku naše Vlade i naše stranke Andreju Plenkoviću u njegovom sve intenzivnijem međunarodnom angažmanu u cilju postizanja dogovora o izmjeni nepravednog izbornog zakona u BiH. Republika Hrvatska dužna je i prema svom ustavu skrbiti o Hrvatima u BiH.

Suzbijanje pandemije

Raspravljali smo i o mjerama Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite u borbi protiv COVID-a - koje su također dobile našu punu podršku - a PPVRH Tomo Medved upoznao nas je s dinamikom obnove na područjima stradalima u potresu.

Ako politikantskim profiterima nije stalo do ljudskih života & zdravlja sugrađana, neka misle makar na turizam!

Utvrditi sve okolnosti u HNB-u

Naravno, na sjednici je bilo riječi i o slučaju Hrvatske narodne banke - o trgovanju vrijednosnim papirima komercijalnih banaka. Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić zatražila je očitovanje HNB-a, a HANFA je pokrenula nadzor.

Potrebno je pričekati izvješća nadležnih institucija o tome što se stvarno dogodilo, utvrditi sve okolnosti. Mi u HDZ-u nemamo razloga štititi nikoga tko je moguće nezakonito postupao u bilo kojem državnom tijelu, ali isto tako ne želimo nikoga opteretiti optužbama dok još nemamo potpune informacije.

Ustavni patriotizam

Milorad Pupovac nije bio na proslavi „Dana Republike Srpske“ u Banja Luci kao predstavnik vladajuće većine, već kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća. Od svih očekujemo da poštuju odluke Ustavnog suda BiH koji se jasno očitovao o nelegalnosti i neustavnosti obilježavanja tog dana. U više je navrata sami Pupovac isticao da treba poštivati ustavni patriotizam u Republici Hrvatskoj, pa vjerujem da kao racionalni političar poštuje i Ustav BiH i Daytonski sporazum.

A A A